Είναι γνωστό ότι η όσφρηση και η γεύση είναι πολύ συγγενείς αισθήσεις και συνήθως το αισθητικό αποτέλεσμα στον εγκέφαλό μας είναι ένα μείγμα των δύο. Παράδειγμα η πλήρης αδυναμία να χαρείς τη γεύση του φαγητού όταν είναι κλειστή η μύτη σου, πχ από κρυολόγημα.
Να μια καινούργια πληροφορία, που έρχεται να εξηγήσει ένα "περίεργο" φαινόμενο:
Γιατί η μυρουδιά του καφέ είναι πάντοτε ωραιότερη από τη γεύση του;
Ένας Βρεττανός ερευνητής το εξήγησε πρόσφατα. Είπε ότι υπάρχουν δύο τρόποι που αισθανόμαστε τη μυρουδιά. Ο ένας είναι όταν εισπνέουμε τον αέρα από το περιβάλλον και ο άλλος όταν εισέρχεται στη μύτη μας η εκπνοή μας.
Οι υποδοχείς της οσμής στη μύτη μας διεγείρονται με διαφορετικό τρόπο στις δύο αυτές περιπτώσεις.
Όταν εισπνέουμε τον φρέσκο καφέ τη στιγμή που τον φτιάχνουμε οι οσφρητικοί μας υποδοχείς στέλνουν ένα διαφορετικό μήνυμα στον εγκέφαλο, από εκείνο που στέλνουν όταν εκπνέουμε τη στιγμή που καταπίνουμε τον καφέ μας. Αυτό το δεύτερο αίσθημα είναι λιγότερο δεκτικό στο άρωμα του καφέ από ότι το πρώτο. Αποτέλεσμα αυτού είναι το ότι η εμπειρία της οσμής του καφέ είναι πολύ πιο "νόστιμη" από ότι η γεύση του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου