Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Οι βρεττανικές περιπέτειες του Jonathan Franzen

Ο Jonathan Franzen, του οποίου το πολυδιαφημισμένο βιβλίο Freedom μόλις κυκλοφόρησε είχε κάποιες όχι ευχάριστες περιπέτειες κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, όπου πήγε για να παρουσιάσει το βιβλίο.
Πρώτα, διαπίστωσε με έκπληξη, ότι η αγγλική έκδοση των 70.000 αντιτύπων δεν βασίστηκε στην τελευταία παραλλαγή, που είχε παραδώσει στον εκδοτικό οίκο, αλλά σε μια παλαιότερη. Ο εκδοτικός οίκος τυπώνει τώρα εντατικά τα νέα, σωστά αντίτυπα, αλλά περιέργως τα προηγούμενα δεν έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των βιβλιοπωλείων!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για την παρουσίαση του βιβλίου, τον πλησίασαν δύο νεαροί και του έκλεψαν τα γυαλιά του, που καθώς φαίνεται ήταν ειδικά σχεδιασμένα και πανάκριβα. Λέγεται, μάλιστα, ότι άφησαν και σημείωμα, στο οποίο ζητούσαν λύτρα 100.000 λίρες, για να επιστρέψουν! Τελικά ο ίδιος προτίμησε να ζητήσει να του στείλουν το εφεδρικό του ζευγάρι από τις ΗΠΑ! *
Σημεία των καιρών;

* Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία βρέθηκαν οι κλέφτες και τα γυαλιά επιστράφηκαν. Μάλιστα ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει μήνυση!

Νανοτεχνολογία: το μέλλον της χημειοθεραπείας

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης και το MIT κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν ένα νανοσωματίδιο το οποίο μπορεί να μεταφέρει εκλεκτικά σε προστατικά καρκινικά κύτταρα το συνδυασμό των φαρμάκων cisplatin και docetaxel.
Η εργασία που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της χρήσης νανοτεχνολογίας στη χημειοθεραπεία του καρκίνου. Η εφαρμογή αυτή έχει πολύ προφανή πλεονεκτήματα, καθώς χρησιμοποιούνται μικρές δόσεις φαρμάκων που δρουν μόνο στα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες.
Όταν πριν δέκα χρόνια άρχισε η επανάσταση της νανοτεχνολογίας, ένας από τους τομείς που η νέα αυτή τεχνολογία έδινε υποσχέσεις ήταν ακριβώς η δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων απ' ευθείας στους πάσχοντες ιστούς. Φαίνεται ότι οι υποσχέσεις, που οδήγησαν σε μια κολοσσιαία χρηματοδότηση στις ΗΠΑ, το περίφημο Νational Νanotechnology Ιnitiative, που άρχισε το 1999, άρχισαν να υλοποιούνται. Δεν έχουν βέβαια λυθεί όλα τα προβλήματα - η παρούσα εργασία ξεπέρασε ένα μεγάλο πρόβλημα, που ήταν η ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων με διαφορετικές χημικές ιδιότητες- και ένα από τα μεγαλύτερα είναι το θέμα της ασφάλειας, αφού η είσοδος νανοσωματιδίων στο κύτταρο έχει επιπτώσεις, που δεν έχουν ακόμη πλήρως διευκρινισθεί.