Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Η Μηλιώτικη Σχολή και ο τρόπος επιλογής της τοποθεσίας της

Το έτος 1814, πριν 200 χρόνια, οι Γρηγόριος Κωνσταντάς και Άνθιμος Γαζής πρωτοστάτησαν στην ίδρυση Λυκείου στις Μηλιές, με χρήματα από δωρεές προερχόμενες από πολλά σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα περισσότερα πάντως τα έδωσαν αυτοί οι δύο.

Η Μηλιώτικη Σχολή το 1903 στα εγκαίνια για τον ερχομό του τρένου στις Μηλιές
Αυτό που διάλεξα να σας διηγηθώ σήμερα είναι με ποιο τρόπο επελέγη η τοποθεσία για το χτίσιμο του σχολείου. Προκειμένου να διαλέξουν την περισσότερο “υγιεινή” τοποθεσία κρέμασαν από ένα δέντρο σε τρία σημεία, που πληρούσαν τις προδιαγραφές, από ένα συκώτι τράγου, που μόλις είχαν σφάξει.

Μετά τρεις μέρες επισκέφθηκαν τα σημεία αυτά και είδαν ότι εκείνο το συκώτι που είχαν κρεμάσει στην τοποθεσία “Άγιος Νικόλαος” είχε μαζέψει τα λιγότερα σκουλήκια και μύριζε λιγότερο άσχημα από αυτά που είχαν κρεμάσει στις δύο άλλες τοποθεσίες.

Έτσι, λοιπόν, επέλεξαν το σημείο στο οποίο έκτισαν το Λύκειο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό κείμενο: “ Όθεν αμελλητεί εκρίθη η τοποθεσία του Αγίου Νικολάου ως υγιεινοτάτη δια την κτίσιν του σχολείου”

Από το βιβλίο: “Βιογραφία Κωνσταντά” του Ρήγα Καμηλάρη (Έκδοση 1897)


Σημ: Την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014, ώρα 9.00 μ. μ. στο προαύλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μηλεών, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Μηλιώτικης Σχολής.