Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

The Corrections του Jonathan Franzen

Θεωρώ τις “Διορθώσεις” το καλύτερο μέχρι τώρα βιβλίο του Franzen, σίγουρα καλύτερο από το πιο πρόσφατο “Freedom”. 

Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας που ζει στις μεσοδυτικές Η.Π.Α., της οποίας την πορεία ακολουθεί στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Μέσα από τη διήγηση αυτή ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να σχολιάσει όλες τις εκφάνσεις της ζωής στις Η.Π.Α. για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές εξελίξεις και τις “διορθώσεις”, που κατά διαστήματα είχαν επιχειρηθεί.

Ακόμη πιο σημαντικές ήταν όμως οι προσπάθειες για “διορθώσεις”, που οι πέντε πρωταγωνιστές του βιβλίου προσπαθούν να κάνουν στην πορεία της ζωής τους. O Alfred και η Enid και τα παιδιά τους, ο Gary, ο Chip και η Denise. Ιστορίες ζωής, που παρά το δραματικό στοιχείο, το απαραίτητο για τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος, δεν απέχουν καθόλου από την πραγματικότητα και θα μπορούσαν να είναι στοιχεία παρμένα από αληθινές βιογραφίες.

Κεντρικός ιστός της ιστορίας είναι η προσπάθεια της Enid να συγκεντρώσει όλη την οικογένεια για τα Χριστούγεννα, που όλοι λίγο-πολύ ξέρουν ότι θα είναι τα τελευταία που θα κάνουν όλοι μαζί.

Το μεγάλο ταλέντο του Franzen στο λόγο και η εξαιρετική δυνατότητα ανάλυσης -μέχρι κορεσμού θάλεγα- των πέντε τόσο διαφορετικών χαρακτήρων των πρωταγωνιστών του είναι αναμφισβήτητα τα μεγάλα πλεονεκτήματα του έργου. Διαβάζοντάς το έχεις την εντύπωση ότι βλέπεις τους ανθρώπους αυτούς απέναντί σου, καθώς επιχειρηματολογούν και δεν μπορείς να μην τους συμπαθήσεις, όσο κι αν γνωρίζεις ότι όλες τους οι προσπάθειες να “διορθωθούν” είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2001 και έχει πάρει δυο σημαντικά βραβεία στις Η.Π.Α. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (και στα ελληνικά), ενώ έχει γυριστεί και ταινία το 2012.