Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

2012. 100 χρόνια από τη γέννηση του Alan Turing


Ο Alan Turing γεννήθηκε το 1912. Ήταν ένας κάθε άλλο παρά συνηθισμένος άνθρωπος. Η συνεισφορά του στην πρόοδο της επιστήμης υπήρξε τεράστια. Θεωρείται δίκαια ο ιδρυτής της φηφιακής εποχής και της τεχνητής νοημοσύνης. Το 1936 περιέγραψε την περίφημη "Turing Machine", που στην ουσία δεν πρόκειται για μια πραγματική μηχανή, αλλά μια υποθετική συσκευή, που έχει στόχο την κατανόηση των ορίων των υπολογιστικών συστημάτων. Μια μεγάλη του προσφορά υπήρξε η αποκρυπτογράφηση κατά τη διάρκεια του 2ου Πακοσμίου Πολέμου του κώδικα Enigma των Ναζί, που θεωρείται ότι συνετέλεσε στη συντόμευση της διάρκειας των εχθροπραξιών. Ο Turing ανέπτυξε τη θεωρία της μορφογένεσης στη βιολογία, ενώ ήταν πρωτοπόρος στον τομέα της μη γραμμικής δυναμικής της φυσικής. Πάρα πολλές ρήσεις του έχουν εκτιμηθεί για τη δυνατότητά του μέσα σε λίγες γραμμές να συμπυκνώνει μεστές φιλοσοφικές απόψεις, κυρίως πάνω σε ότι αφορά τα όρια της τεχνολογίας και τη διάκριση της ανθρώπινης από την τεχνητή νοημοσύνη.
Εκτός από τα παραπάνω ο Alan Turing ήταν ένας εξαίρετος μαραθωνοδρόμος με ρεκόρ επιπέδου μεγάλων αγώνων, που μάλιστα παρά λίγο να εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1948! 
Αυτός ο άνθρωπος κατηγορήθηκε από τις βρεττανικές αρχές και ασκήθηκε κατηγορία εναντίον του. Ο λόγος; Ήταν ομοφυλόφιλος! Σε ηλικία 41 ετών αυτοκτόνησε παίρνοντας υδροκυάνιο.


Αθεράπευτα οπαδός του James Joyce


Πρέπει να το ομολογήσω ότι είμαι οπαδός φανατικός του James Joyce. Από τότε που τον ανακάλυψα, μάλλον αργά όντας φοιτητής στην Αθήνα, οπότε και αγόρασα τον Ulysses, δεν έχει περάσει εποχή που να μην διαβάζω κάτι δικό του. Δεν έχει άλλωστε γράψει πάρα πολλά πράγματα.
Dubliners, The Portrait of the Artist as a Young Man, Ulysses, Finnegans Wake. 
Πριν λίγες μέρες τέλειωσα την τρίτη ανάγνωσή μου του Ulysses. Η κάθε φορά μου αποκαλύπτει καινούργιες εμπειρίες και "οπτικές γωνιές"... Δεν νομίζω πάντως ότι έχω τον καιρό για μιαν ακόμη φορά.
Τώρα λέω να καταπιαστώ για μιαν ακόμη φορά με το Finnegans Wake, δηλαδή με το κύκνειο άσμα του Joyce. 
Τόγραφε κάπου 17 χρόνια! Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το έχει κατανοήσει πλήρως και εδώ που τα λέμε λίγοι το έχουν διαβάσει ολόκληρο. Λέγεται, ότι όταν το έγραφε, κάποιος τον ρώτησε ποιό είναι το περιεχόμενο του έργου του. Ο Joyce απάντησε ότι "γράφω κάτι που θα παιδεύει τους κριτικούς της λογοτεχνίας για τον αιώνα τον άπαντα". Ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτού του έργου είναι ότι θεωρείται "αμετάφραστο" σε οποιασδήποτε άλλη γλώσσα! Και πως να μην είναι αφού ούτε οι αγγλόφωνοι δεν μπορούν να το κατανοήσουν και να συμφωνήσουν για τα νοήματά του! Η κάθε λέξη και φράση έχει πολλαπλές "αναγνώσεις" και καμιά δεν είναι στην πραγματικότητα "σωστότερη" από την άλλη.
Αυτή είναι ίσως και η αξία του έργου αυτού. Και νομίζω έτσι πρέπει να διαβάζεται. Ο στόχος είναι να μπορέσεις να αποκομίσεις κάτι από την ανάγνωσή του. Ένα κείμενο που μπορεί να σε εκπλήσσει διαφορετικά κάθε φορά δεν μπορεί να πεθάνει ποτέ!