Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Δημιουργία ήπατος στο εργαστήριο


Ιάπωνες ερευνητές παρουσίασαν σε ένα συνέδριο την πρόσφατη δουλεία τους, κατά την οποία πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα μικροσκοπικό και μάλλον ατελές ανθρώπινο ήπαρ ξεκινώντας από κύτταρα δέρματος.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στον κλάδο της αναγεννητικής ιατρικής με τη χρήση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα παρήχθησαν στο εργαστήριο από κύτταρα δέρματος, με τη χρήση κατάλληλων μεταγραφικών παραγόντων και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ηπατοκύτταρα. Αυτό όμως που κάνει την παρούσα εργασία πρωτοποριακή είναι η ενσωμάτωση στο κυτταρικό μείγμα ενδοθηλιακών και μεσεγχυματικών κυττάρων, γεγονός που το μετέτρεψε σε ένα σχηματισμένο, αν και ατελές ήπαρ. Ατελές, επειδή μεταξύ των άλλων δεν έχει χοληφόρα αγγεία, όπως το φυσιολογικό ήπαρ. 
Η εργασία αυτή δείχνει, ότι αν και ο δρόμος θα είναι σίγουρα μακρύς, η δημιουργία οργάνων στο εργαστήριο από κύτταρα δέρματος θα γίνει μια μέρα πραγματικότητα. Ακόμη και στην περίπτωση που το όργανο, όπως το συγκεκριμένο ήπαρ δεν είναι τέλειο, θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με βαριά ηπατική ανεπάρκεια να διατηρήσουν μια στοιχειώδη λειτουργία, μέχρι να βρεθεί ήπαρ για μεταμόσχευση.
Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι ερευνητές του κλάδου των βλαστοκυττάρων και της αναγεννητικής ιατρικής, όπως ο George Daley από τη Βοστόνη, χαιρέτισαν με θερμά λόγια το επίτευγμα.
Η ιαπωνική ομάδα είναι από το Yokohama City University και έχει επικεφαλής τον Takanori Takebe.