Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

The Narrow Road to the Deep North

Ένα ακόμη διαμαντάκι ανάμεσα στα αναγνώσματά μου αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Αυστραλού (από την Τασμανία) Richard Flanagan. 

Κεντρικός ήρωας ένας γιατρός που βρέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας Αυστραλών  στρατιωτών αιχμαλώτων πολέμου των Γιαπωνέζων στο τότε Σιάμ. Τους υποχρέωσαν κάτω από απαίσιες συνθήκες να κατασκευάσουν μια σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική τους εξολόθρευση.

Ο γιατρός επέζησε και γύρισε στην Αυστραλία, όπου πριν την πολεμική του περιπέτεια είχε γνωρίσει ένα μεγάλο έρωτα, αλλά η κατάσταση που βρήκε στην επιστροφή ήταν πολύ διαφορετική.

Ο συγγραφέας ασχολείται επίσης με τη ζωή μετά τον πόλεμο των Γιαπωνέζων στρατιωτικών, που είχαν πρωταγωνιστήσει στην περιπέτεια του Σιάμ.

Δεν είναι όμως η πλοκή το κύριο ατού του βιβλίου. Είναι οι μικρές ένθετες ανθρώπινες  ιστορίες, ο πολύ καλός χειρισμός της γλώσσας και ο λυρισμός του.

Πολύ καλό ανάγνωσμα.


Το βιβλίο έχει κερδίσει το Man Booker Prize του 2014 και στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει με τον τίτλο “ Το μονοπάτι για τα βάθη του Βορρά” από τις εκδόσεις Ψυχογιού.