Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Καινοτομία και Διαφθορά

Σε άρθρο του περιοδικού Nature εξετάζεται η σχέση ανάμεσα στο πόσο προηγμένες στην επιστήμη και την καινοτομία είναι οι χώρες της Ευρώπης σε σχέση με το επίπεδο της διαφθοράς που παρατηρείται σε αυτές.

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο λιγότερη διαφθορά υπάρχει τόσο περισσότερη καινοτομία αναπτύσσεται στη χώρα. Επίσης αντίστροφή σχέση με τη διαφθορά έχει και το ποσοστό του εθνικού προϊόντος που διατίθεται για την έρευνα και την τεχνολογία. Άμεση συνάρτηση με τη διαφθορά έχει ο αριθμός των νέων επιστημόνων που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Το άρθρο αναλύει τις αιτίες του φαινομένου και αποδίδει τις κακές επιδόσεις στους κλάδους της επιστήμης και της καινοτομίες στο φαβοριτισμό, δηλαδή τη χορήγηση κονδυλίων σε ημέτερους και όχι με αξιοκρατικά κριτήρια. Οι πολιτικοί στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις προτιμούν επίσης, εκτός από τα να δίνουν τα χρήματα στα δικά τους παιδιά, να χρηματοδοτούν έργα που θα τους δώσουν ψήφους σε επόμενες εκλογές, όπως στάδια και δρόμους και όχι ερευνητικά έργα, που συνήθως δεν φέρνουν ψήφους.


Οι πίνακες που παραθέτω είναι χαρακτηριστικοί και φαντάζομαι δεν θα νιώσετε καθόλου έκπληξη από τη θέση της Ελλάδας. η οποία μαζί με την Ιταλία έχουν το θλιβερό προνόμιο να είναι ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες με υψηλό επίπεδο διαφθοράς και κάκιστες επιδόσεις στα ποσά που διατίθενται για την έρευνα και την τεχνολογία, καθώς και την καινοτομία, ενώ διακρίνεται και για το μεγάλο ποσοστό νέων επιστημόνων, που εγκαταλείπουν τη χώρα.