Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Έμφυτη (εξελικτική) φοβία για το κόκκινο χρώμα!


Για όλους τους ανθρώπους παντού το κόκκινο σημαίνει στοπ. Υποδηλώνει κίνδυνο. Επίσης υπονοεί το ζεστό. Οι ερευνητές που ανέλυσαν τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 βρήκαν ότι σημαίνει και επικράτηση, ιδιαίτερα στα σπορ επαφής, όπως η πάλη, όπου οι αθλητές με τα κόκκινα νικούσαν συχνότερα αυτούς με τα μπλε. 
Είναι άραγε τυχαία αυτά; Έχουν πολιτισμική προέλευση; ΄Η μήπως έχουν τη ρίζα τους στη θεωρία της εξέλιξης; 
Μια καινούργια μελέτη σε αρσενικούς πιθήκους rhesus macaques έδειξε προς την τελευταία κατεύθυνση. " Η αποφυγή του κόκκινου και η υποτακτική συμπεριφορά μας στην παρουσία του φαίνεται ότι έχει εξελικτική βάση" δήλωσαν οι ερευνητές.
Κατά τη μελέτη άνδρες και γυναίκες ερευνητές έμπαιναν στα κλουβιά των πθήκων και άφηναν ένα μήλο πάνω σε ένα πλαστικό πιάτο. Μετά έφευγαν. Οι ερευνητές φορούσαν καπέλα και πουκάμισα που ήταν μπλε, πράσινα ή κόκκινα, σε όλους τους συνδυασμούς, δηλαδή άνδρες με κόκκινα, γυναίκες με μπλέ, άνδρες με πράσινα, γυναίκες με πράσινα, άνδρες με μπλε, γυναίκες με κόκκινα. Οι πίθηκοι πήγαιναν μετά την αναχώρηση των ερευνητών και έπαιρναν το μήλο από όποιο πιάτο προτιμούσαν.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το φύλο των ερευνητών δεν είχε καμιά σημασία στην προτίμηση. Ούτε ανάμεσα στα μήλα που άφηναν εκείνοι που φορούσαν μπλε ή πράσινα υπήρχαν διαφορές. Οι πίθηκοι, όμως, απέφευγαν τα μήλα που άφηναν οι άνδρες και γυναίκες, που ήταν ντυμένοι στα κόκκινα! 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αποστροφή προς το κόκκινο έχει σχέση με μια εξελικτική προσαρμογή. ¨Ετσι, λένε, εξηγείται και η ενστκτώδης γνώση των ανθρώπων για τη σημασία του κόκκινου χρώματος! Και ότι το κόκκινο σημαίνει όχι.
Τέλος οι ερευνητές προτείνουν στους οργανωτές των διαφόρων αθλητικών, αλλά ακόμη και άλλων ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων, να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα χρώματα "με τρόπους που μπορεί να επηρεάσουν τους διαγωνισζομένους".
Και με τον Ολυμπιακό τι θα κάνουμε; Και μήπως (βλέπε "υποτακτική συμπεριφορά") έτσι εξηγείται το ότι παίρνει το ένα πρωτάθλημα Ελλάδος μετά το άλλο;