Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Απόψεις του Oswald Spengler για τον κλασσικό ελληνικό πολιτισμό


Oswald Spengler (1880-1936): Γερμανός ιστορικός και φιλόσοφος της Ιστορίας. Συγγραφέας του περίφημου βιβλίου "Η παρακμή της Δύσης"

"Ο κλασσικός ελληνικός πολιτισμός δεν είχε καθόλου συνείδηση του χρόνου και της ιστορικότητας. Δεν υπήρχε αντίληψη ενός παγκόσμιου ιστορικού γίγνεσθαι. Επίσης δεν είχε καθόλου τάση αναζήτησης του εσωτερικού εαυτού, η εσωστρέφεια ήταν άγνωστη οντότητα. Υπήρχε μόνο το παρόν, η ακριβής ώρα και η χρονολογία δεν είχαν σημασία και ενδιαφέρον. Υπήρχε ενδιαφέρον για το Μύθο και όχι για την Ιστορία! Γιαυτό και η λατρεία για τον Όμηρο, που όμως δεν τους ώθησε ποτέ να αναζητήσουν ιστορικά τεκμήρια.

Παρόμοιος πολιτισμός κατά τον συγγραφέα ήταν ο Ινδικός. Αντίθετοι, που έδιναν δηλαδή μεγάλη σημασία στην ιστορικότητα και το χρόνο ήταν ο Αιγυπτιακός, ο Βαβυλωνιακός και ο Κινέζικος.

Ο Δυτικός πολιτισμός είναι ο κατ' εξοχήν πολιτισμός της αντίληψης μιας παγκόσμιας ιστορίας, της μεγάλης σημασίας του χρόνου και της χρονολογίας. Είναι ο πολιτισμός της εσωτερικής αναζήτησης και της εσωστρέφειας."