Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Michel Faber: Under the Skin


Δύσκολα θα σηκώσει κανείς το χέρι του για ωτο-στοπ χωρίς να αισθανθεί κάποιο ρίγος αν έχει διαβάσει αυτό το μυθιστόρημα του Michel Faber.

Ένα έργο επιστημονικής φαντασίας αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα, όπου το ανθρώπινο είδος υφίσταται την τύχη που το ίδιο επιφυλάσσει σε άλλα όντα αυτού του πλσνήτη.

Και βέβαια ένα βιβλίο που σου δίνει μιαν ακόμη ευκαιρία να πάρεις τελικά εκείνη τη ρημάδα την απόφαση και να γίνεις οριστικά χορτοφάγος. Είναι εκτός των άλλων και μια αιχμηρή σάτιρα για θέματα που έχουν σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και τη σχέση των φύλων και την έννοια του αυτοπροσδιορισμού.

Το σκηνικό είναι μια απόμερη γωνιά της Σκωτίας και η πρωταγωνίστρια ένα θηλυκό-επίτηδες δεν γράφω γυναίκα- που την περισσότερη ώρα οδηγεί ένα παλιό αυτοκίνητο και ψάχνει για άνδρες που κάνουν ωτο-στοπ. Όταν μπουν μέσα ακολουθεί μια διαδικασία αξιολόγησης από μέρους της και όσοι περάσουν το τεστ δεν ξαναβρίσκουν ποτέ τον παλιό τους εαυτό.
Ένα έργο αρκετά καλογραμμένο, αν και ήταν το πρώτο του συγγραφέα και εκδόθηκε το 2000. Σε γενικές γραμμές μου άρεσε, αλλά νομίζω ότι αν το έγραφε τώρα ο Faber θα το έκανε καλύτερο.

Φέτος γυρίστηκε ένα φιλμ βασισμένο στο μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια την Scarlett johansson.

Ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Ολλανδία, μεγάλωσε στην Αυστραλία και ζει στη Σκωτία. Ένα άλλο βιβλίο του που έχω διαβάσει και επίσης μου άρεσε ήταν ήταν το The Crimson Petal and the White (2002).