Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Καταπίεση στο χώρο της δουλειάς και μακροζωία-φοβού τους συναδέλφους


  Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τις πιο πολλές ώρες τους στο χώρο της δουλειάς τους με τους συνεργάτες τους παρά με την οικογένειά τους. 

        Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Ισραήλ προσπάθησε να δείξει τη συσχέτιση ανάμεσα στις συνθήκες εργασίας και τη μακροζωία. Παρακολούθησαν την πορεία 820 ενηλίκων για 20 χρόνια, αρχίζοντας με μια ιατρική εξέταση ρουτίνας το 1988. Οι χώροι δουλειάς ήταν ποικίλοι και κατά διαστήματα γίνονταν εκτιμήσεις σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας, όπως η συμπεριφορά του αφεντικού και η ευγένεια και φιλική διάθεση των συναδέλφων. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν επίσης για την εκδήλωση υπέρτασης, την παρουσία κατάθλιψης, το  κάπνισμα κλπ.
Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι οι συνθήκες του χώρου δουλειάς παίζουν ρόλο στην υγεία. Ειδικότερα ο κίνδυνος θανάτου φαίνεται να συσχετίζεται με το πως μας αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας: ένα εχθρικό περιβάλλον δουλειάς σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου! Εργαζόμενοι που είχαν να αντιμετωπίσουν εχθρικούς (ή έστω όχι φιλικούς) συναδέλφους είχαν 2.4 φορές πιθανότητα να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, ιδιαίτερα όταν κατά την έναρξή της ήταν μεταξύ 38 και 43 ετών. Αντίθετα η συμπεριφορά του αφεντικού ή του διευθυντή δεν επηρέαζε τη θνητότητα.
Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι η ένταση που προκύπτει και που οδηγεί σε ασθένειες και θάνατο είναι η έλλειψη ελέγχου στις ενέργειές μας και στον τρόπο που αξιοποιούμε το χρόνο μας και ιδίως όταν αυτό που προκαλεί αυτή την έλλειψη ελέγχου συνοδεύεται από καταπιεστική συμπεριφορά.
Αυτό επιβεβαιώνεται από μια παρόμοια μελέτη που έγινε σε δημόσιους υπαλλήλους στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι ανάμεσα στις ηλικίες των 40 και 64 ετών οι κατώτεροι ιεραρχικά υπάλληλοι είχαν θνησιμότητα 4 φορές μεγαλύτερη από ότι αυτοί που ήταν στα υψηλά στρώματα! Και αυτό το εύρημα ήταν σε μεγάλο ποσοστό ανεξάρτητο από άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως γενετικοί ή το κάπνισμα και η χρήση οινοπνεύματος, αφού και όταν όλα αυτά λαμβάνονταν υπ' όψιν οι κατώτεροι υπάλληλοι είχαν διπλή θνησιμότητα.
Αυτές οι μελέτες σίγουρα δεν είναι τέλεια οργανωμένες και χρειάζονται επιβεβαίωση και από άλλους και σε άλλες χώρες. Νομίζω, όμως, ότι δεν πρέπει να είναι μακριά από την πραγματικότητα. Οι κακές σχέσεις, όταν υπάρχουν στους χώρους της δουλειάς, είναι δυνητικά επικίνδυνες!