Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΠΟΛΥ-ΧΑΠΙ


Έτσι έχει ονομαστεί το χάπι, που σε μερικά χρόνια θα παίρνουν για προληπτικούς λόγους, όσοι βέβαια το επιθυμούν, προκειμένου να ελαττώσουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουν ένα νόσημα του καρδιαγγειακού συστήματος (πχ στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο), αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Το τι θα περιέχει αυτό το πολυ-χάπι είναι αντικείμενο σοβαρής συζήτησης και αποτελεί βέβαια το όνειρο όλων των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, να είναι το δικό τους προϊόν το περισσότερο επιτυχημένο.
Οι παράγοντες κινδύνου έναντι των οποίων στρέφονται οι κατασκευαστές είναι η αύξηση της χοληστερίνης, η υπέρταση, η υπερπηκτικότητα και η αύξηση της φλεγμονώδους τάσης. Όλα αυτά έχουν συνδεθεί με αρτηριοσκλήρυνση και επομένως με καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά κάποια από αυτά, όπως η αυξημένη φλεγμονώδης διάθεση και με μορφές καρκίνου.
Ένα τέτοιο πολυ-χάπι, που έχει δοκιμαστεί στην Ινδία περιέχει 100 mg ασπιρίνης, 20 mg σιμβαστατίνης, 12.5 mg θειαζίδης, 50 mg ατενολόλης και 5 mg ραμιπρίλης. Η ασπιρίνη έχει αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτική δράση, η σιμβαστατίνη κυρίως αντιχοληστερινική, αλλά και άλλες δράσεις, όπως αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική, ενώ τα άλλα τρία φάρμακα έχουν αντι-υπερτασική δράση.
Εννοείται ότι μπορεί να σχεδιαστούν πάρα πολλοί άλλοι συνδυασμοί φαρμάκων, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η ασπιρίνη και μια στατίνη θεωρούνται απαραίτητα συστατικά.
Η ηλικία έναρξης για τη χορήγηση του σκευάσματος αυτού είναι επίσης θέμα συζήτησης και η επικρατέστερη άποψη προτείνει τα 45 χρόνια.