Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Γιάννης Βαράκης

 Πέθανε χθες σε ηλικία 79 ετών ο φίλος και συνάδελφος καθηγητής Ανατομίας Γιάννης Βαράκης. Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος, αλλά κυρίως ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Με μεγάλη αφοσίωση στη διδασκαλία των φοιτητών.

Συνεργάστηκα μαζί του ιδιαίτερα στην περίοδο της πρυτανείας μου και ήταν η ψυχή για τη δημιουργία θερινού σχολείου στην Ολυμπία, το οποίο έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Harvard, με μεγάλη επιτυχία.

Ευχή να τον θυμόμαστε πάντοτε και ιδιαίτερα οι νεότεροι. Με αυτό το σκεπτικό έστειλα την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής.


Αγαπητέ κ. Μέγα,

αρχικά επιθυμώ να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στη θέση του Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας.

Πληροφορήθηκα σήμερα την αναγγελία του θανάτου του Γιάννη Βαράκη. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ιατρικό Τμήμα της Πάτρας δεν συνάντησα άλλον διδάσκοντα με την αφοσίωση στη διδασκαλία που επέδειξε ο Γιάννης Βαράκης.

Θα ήθελα λοιπόν να σας προτείνω να εξετάσετε το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενός Τιμητικού Βραβείου Εξαίρετης Διδασκαλίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στο όνομά του.

Θα μπορούσε να απονέμεται κάθε 2-3 χρόνια σε ένα διδάσκοντα του Τμήματος, ανεξαρτήτως βαθμίδας, μετά εισήγηση μιας Επιτροπής π.χ απαρτιζόμενης από τους Διευθυντές Τομέων, η οποία θα αποφασίζει λαμβάνοντας υπ’ όψιν την γνώμη κυρίως των φοιτητών, αλλά και άλλων μελών ΔΕΠ του Τμήματος.

Η απονομή θα μπορούσε να γίνεται κατά τη διάρκεια μιας επίσημης εκδήλωσης του Τμήματος (πχ Τελετή υποδοχής ή αποφοίτησης κλπ).

Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό το Τμήμα Ιατρικής, εκτός από την τιμή προς τον Καθηγητή Βαράκη, θα αποδείξει έμπρακτα τη σημασία που δίνει στη διδασκαλία των φοιτητών.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Νικόλαος Κων. Ζούμπος
Τέως Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής
Πανεπιστημίου Πατρών