Philip Roth: The Human Stain
Σχετικά παλιός καλός Roth. Ο μαύρος καθηγητής κολλεγίου, που απαρνήθηκε τη ράτσα του, για να χάσει τη θέση του για μια "ρατσιστική έκφραση", που του αποδόθηκε. Η οργή και η αγανάκτηση σε ακραίες εκφάνσεις, τα γεράματα (μόνιμο θέμα τελευταία στα βιβλία του) και η ανάγκη τους για ανθρώπινη και ερωτική επαφή, οι ακαδημαϊκές ιντριγκες, οι επιπτώσεις στον ψυχισμό από τους πολέμους των ΗΠΑ και πάνω απ' όλα η βασική ανάγκη όλων μας για αποδοχή. Μερικά από τα θέματα του βιβλίου μόνο, καθώς υπάρχουν και άλλα πολλά, όπως οι σχέσεις του γηράσκοντος γονιού με τα παιδιά του, η θέση των επιστημόνων από την Ευρώπη στον αμερικανικό ακαδημαϊκό χώρο και άλλα. Σε μερικά σημεία ο συγγραφέας παρασύρεται από το θέμα του και αναπτύσσει ολόκληρα δοκίμια μέσα στο βιβλίο, αλλά γενικά θεωρείται ένα από τα καλύτερά του.
Stieg Larsson: The Girl Trilogy (The Girl with the Dragon Tatto, The Girl who played with Fire, The Girl who kicked the Hornet's Nest)
Εγκλήματα, μηχανορραφίες, οικονομικά και άλλα σκάνδαλα στη σύγχρονη Σουηδία. Μια τριλογία, που διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, με ευρηματικές ανατροπές δεδομένων συνεχώς και με βασικούς πρωταγωνιστές μια "ιδιόρρυθμη" τουλάχιστον νέα γυναίκα και ένα ξεροκέφαλο δημοσιογράφο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Άνετο καλοκαιρινό διάβασμα.
Charles Stross: Accelerando
Μια φουτουριστική νουβέλλα, που αφορά τρεις γενιές προικισμένων μετα-ανθρώπων, που φτάνει στο βαθύ μέλλον. Δύσκολο έργο γραμμένο από ένα πολυτάλαντο επιστήμονα. Ομολογώ ότι με κούρασε.
Jeniffer Rohn: Experimental Heart
Ένα ερωτικό-επιστημονικό θρίλλερ γραμμένο από μια κυτταρική βιολόγο. Καλοστημένο και καλογραμμένο. Θα αρέσει ιδιαίτερα σε όσους έχουν γνώσεις βιολογίας και έχουν εργαστεί σε εργαστήρια κυτταρικής και μοριακής βιολογίας, αφού όλη σχεδόν η δράση διαδραματίζεται σε ένα μοντέρνο εργαστήριο του Λονδίνου. Στο τέλος αποκτά χαρακτήρες θρίλλερ ή αφήγησης τύπου Τζέημς Μπόντ, αλλά παρ' όλα αυτά ισορροπεί σχετικά καλά. Μου άρεσε.
Θανάσης Γεωργιάδης: Λαός Ονείρων
Ένα ενδιαφέρον αφήγημα, που δύσκολα μπορεί να το πει κανείς μυθιστόρημα. Περιγράφει τα χρόνια του εμφύλιου και τα αμέσως επόμενα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού στην αρχή, νεαρού στη συνέχεια, από τη Βέροια. Εμφανίζεται στο προσκήνιο ένας μεγάλος αριθμός χαρακτήρων όλων των ηλικιών και αποχρώσεων. Χαρακτήρες, που δύσκολα παρακολουθεί κανείς την πορεία τους, καθώς ο συγγραφέας πηγαίνει συνέχεια μπρος-πίσω στο χρόνο. Κυριάρχα βέβαια τα θέματα του πολιτικού διχασμού, αλλά και άλλων κοινωνικών, φιλικών και ερωτικών σχέσεων, που συχνά παίρνουν τη μορφή "κουτσομπολιού", καθώς άλλωστε είναι πολύ φυσικό στις μικρές κοινωνίες. Η δομή είναι πρωτότυπη, η γλώσσα ιδιάζουσα, το αποτέλεσμα, όπως είπα, ενδιαφέρον.