Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Δύσκολη απόφαση; Μη σκέφτεσαι ελληνικά!


Βρίσκεσαι σε πολύ δύσκολη θέση! Πρέπει να πάρεις μια πολύ σοβαρή, καθοριστική για το μέλλον σου απόφαση. Το σκέφτεσαι, το ξανασκέφτεσαι...και είσαι έτοιμος να αποφασίσεις.
Οι επιστήμονες, λένε: Στοπ! Αν γνωρίζεις κάποια άλλη γλώσσα, εκτός από τη μητρική σου, προσπάθησε να σκεφτείς το πρόβλημά σου σε αυτή την άλλη γλώσσα! Η απόφασή σου τότε έχει πολλές πιθανότητες να είναι σωστότερη!!
Αυτό ακριβώς έδειξε μια πρόσφατη έρευνα. Άνθρωποι που γνωρίζουν περισσότερο από μια γλώσσες φαίνεται ότι παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις όταν σκέφτονται σε μια άλλη γλώσσα πλην της μητρικής τους. 
Ο μηχανισμός δεν είναι απόλυτα γνωστός, αλλά φαίνεται ότι έχει να κάνει με τι μικρότερη "συναισθηματική" επένδυση που έχουν οι σκέψεις μας όταν γίνονται σε μια άλλη γλώσσα και επομένως μας κάνει να παίρνουμε σωστότερες αποφάσεις!
Για ξεσκονίστε τα αγγλικά, γερμανικά ή γαλλικά σας (πχ Ολλαντρεού) πριν πάτε να ψηφίσετε!

Ένα ψυχιατρικό φάρμακο εναντίον της λευχαιμίας!


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επιτυχή φαρμακευτική αντιμετώπιση της οξείας λευχαιμίας είναι η υποτροπή της, δηλαδή η επάνοδος της νόσου μετά την αρχική "αποτελεσματική" θεραπεία. Ο κυριότερος λόγος της υποτροπής είναι η αδυναμία των φαρμάκων που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας να καταπολεμήσουν τα λεγόμενα αρχέγονα λευχαιμικά κύτταρα, που είναι μεν λίγα σε αριθμό, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αναπαραγάγουν τη νόσο, επειδή και δεν καταστρέφονται από τη χημειοθεραπεία, αλλά και έχουν μεγάλη ικανότητα να πολλαπλασιάζονται.
Στόχος σήμερα των ερευνητών της νόσου είναι η ανακάλυψη φαρμάκων, που δρουν ειδικά εναντίον αυτών των αρχέγονων λευχαιμικών κυττάρων. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο MacMaster του Hamilton του Καναδά διαπίστωσε ότι ένα γνωστό από χρόνια αντιψυχωσικό φάρμακο, η θιοριδαζίνη (στην Ευρώπη κυκλοφορεί ως Melleril) έχει αυτή την εξαιρετική ιδιότητα και ότι μάλιστα φαίνεται να δρα με τον ίδιο μηχανισμό, όπως και στον εγκέφαλο, δηλαδή μπλακάροντας τους υποδοχείς ντοπαμίνης. 
Η σχετική εργασία έχει δημοσιευτεί στο έγκυρο περιοδικό Cell και έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και ελπίδες ότι σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται θα οδηγήσει σε ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση αυτής της τόσο σοβαρής νόσου.