Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αδύναμοι άνδρες και πιστές γυναίκες



Ο καθηγητής Sergey Gavrilets υποστηρίζει μια θεωρία, που προέκυψε με τη χρήση ενός μαθηματικού μοντέλου, και που εξηγεί την επικράτηση της μονογαμικής σχέσης στον άνθρωπο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη θεωρία του οι πιο αδύνατοι άνδρες στις κοινωνίες των πρωτόγονων ανθρώπων, αυτοί που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους λεγόμενους "άλφα" άνδρες, δηλαδή τους ισχυρούς, άρχισαν να εφαρμόζουν μια διαφορετική τακτική στη σύναψη σχέσεων, η οποία είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά: α) τη συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών (που ήταν καθαρά υπόθεση των γυναικών) και β) την επιλογή "πιστών" ερωτικών συντρόφων, ώστε να είναι σίγουροι ότι ανατρέφουν τα δικά τους παιδιά.
Όταν εφήρμοσε αυτά τα χαρακτηριστικά στο μοντέλο του, μπόρεσε να αποδείξει ότι τότε άρχισαν να δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στα ζευγάρια. Μετά η εξέλιξη πήρε το δρόμο της και ο τύπος αυτός ανδρών και γυναικών άρχισε να επικρατεί. " Η πιο σημαντική σεξουαλική επανάσταση στο είδος μας άρχισε πάρα πολύ νωρίτερα από ότι νομίζαμε" λέει ο Καθηγητής.