Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Naomi Klein και Αλέξη Τσίπρας: Δύσκολες ερωτήσεις

Η πολύ γνωστή Καναδή συγγραφέας και ακτιβίστρια Naomi Klein τελειώνει το εξαιρετικό βιβλίο της "This Changes Everything", ένα βιβλίο* για την κλιματική αλλαγή που επιφέρουν οι εκπομπές CO2 από τις καύσεις των προϊόντων του άνθρακα, με μια συναισθηματική νότα με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Επηρεασμένη και αυτή από τη γοητεία του “διαφορετικού Αλέξη” και αναζητώντας παραδείγματα ηγετών, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο τέλος του σημερινού καπιταλιστικού παραδείγματος, του τόσο καταστροφικού για το μέλλον του πλανήτη, γράφει τα παρακάτω:

“ Ένα χρόνο πριν (δηλαδή το 2013) δειπνούσα με μερικούς καινούργιους φίλους στην Αθήνα. Τους ζήτησα να μου δώσουν μερικές ιδέες για τις ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνω στον Αλέξη Τσίπρα, το νεαρό αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και μια από τις λίγες πηγές ελπίδας σε μια Ευρώπη χτυπημένη από τη λιτότητα.
Κάποιος μου πρότεινε: “Ρώτησέ τον: Η Ιστορία χτύπησε την πόρτα σου, της απάντησες; “
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση για όλους εμάς.

Αυτό θα ρώτησε, ίσως, η Naomi Kelin, όταν συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα, τότε που ήταν στην αντιπολίτευση και έμοιαζε να εμπνέει και να δημιουργεί ελπίδες.

Τι θα λέει σήμερα άραγε για εκείνον που σήμερα εφαρμόζει την πιο σκληρή λιτότητα και χαρακτηρίζεται μαζί με τη Marie Lepen, τον Donald Trump και τον Nigel Farage, ως ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκιστές του πλανήτη;

Να μια ερώτηση που αξίζει να κάνει κανείς στη Naomi Klein.


* Μόλις τέλειωσα το βιβλίο της, που είναι πραγματικά πολύ καλό και που η βασική του θέση είναι ότι ο σύγχρονος καπιταλιστικός τρόπος ζωής είναι ασύμβατος με τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.