Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ο σοφός λαός και η τύφλα του


Πολλές φορές μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις, ιδιάιτερα μάλιστα μετά τις πιο αμφίρροπες, έχει ακουστεί η φράση "ο λαός είναι σοφός". 
Στις τελευταίες εκλογές ο ελληνικός λαός σαφώς θεώρησε ότι κυρίως υπέυθυνο για  τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που αποδοκιμάστηκε με πρωτοφανές χαμηλό ποσοστό. Ακολούθησαν όλα όσα ακολούθησαν, ήρθε το ΠΑΣΟΚ, που σαφέστατα χρησιμοποίησε και λαϊκίστικες μεθόδους για να πάρει την ψήφο του λαού, και παρά την προσπάθεια που κάνει να συμμορφωθεί στις αξιώσεις των δανειστών μας δεν μπορεί να το πετύχει α) επειδή η τρύπα είνια τεράστια και β) επειδή δεν μπόρεσε να διορθώσει τίποτα από τα κακώς κείμενα, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα.
Ενάμιση, λοιπόν, χρόνο μετά, με τη χώρα κυριολεκτικά έρμαιη στο έλεος των δανειστών της, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει αυτή τη φορά ρεσιτάλ λαϊκίστικης πολιτικής, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα καμιά πραγματικά καλύτερη εναλλακτική λύση με τα σημερινά δεδομένα -και πολές χειρότερες (και όσοι λενε ότι υπάρχουν λύσεις ας κυττάξουν τη μύτη τους στον καθρέφτη) έρχονται οι δημοσκοπήσεις και λένε, ότι αν γίνουν εκλογές θα αναδείξουν πρώτη δύναμη και επομένως κυβέρνηση, έστω μειοψηφίας, πάλι τη Νέα Δημοκρατία. Η οποία ξαφνικά θα γίνει η δύναμη του καλού και της εξόδου από την κρίση!
Για ποιό σοφό λαό μιλάμε άραγε; Εκτός αν η ώρα της κάλπης αυτή τη φορά αναδείξει αυτή την περιβόητη σοφία.

Μαγικός William Faulkner


Όταν άνοιγες την πόρτα μια καμπανούλα ακούγονταν, αλλά μια μονάχα φορά υψίτονη, καθαρή και μικρή στο φίνο σκοτεινό σημείο πάνω από την πόρτα, ωσάν να ήταν  ρυθμισμένη και φτιαγμένη να κάνει αυτόν τον μοναδικό, καθαρό, μικρό ήχο, έτσι ώστε ούτε να φθείρεται η καμπανούλα, αλλά ούτε να χρειάζεται πέρα πολύ σιωπή για να τον σιγήσει, όταν η πόρτα άνοιγε πάνω στη φρέσκια, ζεστή μυρωδιά που έβγαινε από το φούρνο....

Από το "The Sound and the Fury, σελ 125, σε δική μου ερασιτεχνική μετάφραση.