Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Κάποια πρόσφατα διαβάσματα

Να κάποια βιβλία, που τέλειωσα πρόσφατα:

Rabbit Run, Rabbit Redux, Rabbit is Rich, Rabbit At Rest του John Updike
Η εξαιρετική τετραλογία του Updike, που περιγράφει τη ζωή του “Rabbit”, ενός μέσου Αμερικανού και παράλληλα την ιστορία των Η.Π.Α. και τις κοινωνικές αλλαγές, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Εξαιρετικό ρεαλιστικό γράψιμο με αρμονικές δόσεις λυρισμού, έμφαση στην περιγραφή, αλλά και πολύς εσωτερικός διάλογος. Ο γάμος, οι εξωσυζυγικές σχέσεις, οι σχέσεις με τους γονείς, τα παιδιά και τους φίλους, πράγματα απλά, καθημερινά, δοσμένα με ένα μοναδικό τρόπο από ένα μάστορα του είδους. 





The Great Railway Bazaar του Paul Theroux

Οι ταξιδιωτικές αναμνήσεις του γνωστού στο είδος αυτό συγγραφέα από διαδρομή με τρένο από το Λονδίνο μέχρι τη Μόσχα, μέσω Τουρκίας, Ιράν, Ινδίας, Μαλαισίας, Ιαπωνίας κλπ.
Ζωντανή αφήγηση, εξαιρετικά στιγμιότυπα, απολαυστικοί διάλογοι, από ένα φανατικό ταξιδευτή.










The Player του Brad Parks

Μια ιστορία μυστηρίου, που στην αρχή δημιουργεί προσδοκίες, αλλά που δεν στέκεται στο ίδιο ύψος ενδιαφέροντος μέχρι τέλους. Μέτριο.






When the Devil Holds the Candle της Karin Fossum
Το δεύτερο μιας σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων της διάσημης πλέον Νορβηγίδας Karin Fossum, που συνεχίζει την παράδοση των πετυχημένων σκανδιναυών συγγραφέων μυστηρίου. Η σειρά στρέφεται γύρω από ένα ελαφρά αντισυμβατικό επιθεωρητή τον Konrad Sejer. Το συγκεκριμένο έργο, που περιγράφει το που μπορεί να φτάσει μια απερίσκεπτη ενέργεια μιας νεανικής συντροφιάς, δεν είναι νομίζω από τα καλύτερά της.











Why the Evolution is True του Jerry Coyne
Ένα πολύ καλό βιβλίο, που με εξαιρετικά πειστικό τρόπο αποδεικνύει το γιατί η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου είναι μια πολύ στέρεα οικοδομή. Όλα τα ντοκουμέντα, που υποστηρίζουν την εξελικτική πορεία της ζωής στον πλανήτη, με πολλά παραδείγματα, που ενισχύουν την αδιαμφισβήτητη αυτή διαδρομή. Αυτοί που εξακολουθούν βέβαια να πιστεύουν ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε σε εφτά μέρες, ότι η Γη έχει ιστορία έξη χιλιάδων ετών και όλα τα συναφή θα εξακολουθούν να εθελοτυφλούν. Δυστυχώς η ανθρωπότητα έχει πολύ δρόμο ακόμη για τη λύτρωση από το Μεγάλο Μύθο!







The Cuckoo’s Calling του Robert Galbraith (J.K. Rowling)

Η πολύ πετυχημένη συγγραφέας των ιστοριών του Harry Potter εκπλήσσει ευχάριστα με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Προτίμησε να τα κάνει χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, και μάλιστα ανδρικό. Η αποκάλυψη μάλιστα έγινε “τυχαία” και αρκετό καιρό μετά την κυκλοφορία του βιβλίου. Εννοείται ότι οι πωλήσεις πήγαν στα ύψη μετά την αποκάλυψη. Πρωταγωνιστής ένας ιδιόρρυθμος ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο Cormoran Strike, που καλείται να εξιχνιάσει τα αίτια του θανάτου ενός διάσημου φωτομοντέλου στο Λονδίνο. Καλή πλοκή με αρκετές ανατροπές. Σίγουρα ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα.
Το έργο φαίνεται ότι αποτελεί το πρώτο μιας σειράς, αφού έχει ήδη κυκλοφορήσει και δεύτερο βιβλίο με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Βρήκε νέα φλέβα η Rowling ;
Μπορεί, αλλά δύσκολο να πλησιάσει το ενδιαφέρον που προκάλεσε ο “φανταστικός” Harry Potter.








The Particle at the End of the Universe του Sean Carroll

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο, γραμμένο από τον γνωστό θεωρητικό κοσμολόγο Sean Carroll, που περιγράφει την ιστορία γύρω από την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, αλλά και τις συνέπειες της ανακάλυψης αυτής για την κατανόηση του Σύμπαντος.










Ο Ζωγράφος του Μπελογιάννη του Νίκου Δαββέτα

Ένα πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα, όπως το αποκαλεί ο ίδιος ο συγγραφέας. Βασίζεται στην αρκετά καλή ιδέα, της προσπάθειας διαλεύκανσης ενός φόνου, που έγινε με σκοπό την κλοπή κάποιων πρωτότυπων σκίτσων του Νίκου Μπελογιάννη, που είχε σχεδιάσει ο Πικάσσο και είχε στην κατοχή του το θύμα. Παράλληλα γίνεται μια προσπάθεια εξιστόρησης της ελληνικής αριστερής διανόησης, που έζησε στο Παρίσι μετά τον εμφύλιο. Άνισο βιβλίο, που όπως δυστυχώς και πολλές άλλες προσπάθειες Ελλήνων συγγραφέων δεν πετυχαίνει το στόχο της. Αναφέρονται πολλά πρόσωπα χωρίς προφανή λόγο και αφορμή. Το τέλος είναι κυριολεκτικά μια αποκλιμάκωση.