Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ


Η κοσμοθεωρία των “ανθρωπιστών” (ουμανιστών) είχε συνοψιστεί από τον συγγραφέα Kurt Vonnegut: “Είμαι ανθρωπιστής, που σημαίνει, εν μέρει, ότι προσπάθησα αν συμπεριφερθώ με αξιοπρέπεια, χωρίς καμιά προσμονή για επιβραβεύσεις ή τιμωρίες μετά το θάνατό μου.”


Από το βιβλίο της Sarah Bakewell “Humanly Possible.”




BOB DYLAN ΕΦΑ


-Έτσι ήταν πάντα. Η μάχη ανάμεσα στον πλούσιο άνθρωπο και τον φτωχό άνθρωπο λαμβάνει χώρα σε πολλά πεδία, που μερικά από αυτά δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά. Σήμερα οι πλούσιοι ντύνονται με φόρμες και οι άστεγοι έχουν iPhones. Άνθρωποι χωρίς εμφανές εισόδημα αγοράζουν άψογα μαιμού ρολόγια με αλλοιωμένο ένα γράμμα, για να αποφεύγουν το κοπυράιτ. Και μετά οι πλούσιοι αγοράζουν τα ίδια “Rulex” έτσι ώστε τα αληθινά τους ρολόγια που κοστίζουν εξαψήφια νούμερα να μην γίνονται αντικείμενα κλοπής, όταν βγαίνουν για δείπνο.


-Έτρωγα πριν καιρό με ένα φίλο, που είχε χάσει πρόσφατα τη γυναίκα του. Είπε κάτι που με έκανε να το σκέφτομαι για αρκετό διάστημα. Είπε: “Ο μόνος λόγος που οτιδήποτε έχει κάποια σημασία, είναι επειδή τελειώνει.” Σε αντίθεση με τα διαμάντια ή το χρυσάφι, ο χρόνος με τη γυναίκα του ήταν αληθινά πεπερασμένος και είχε απολαύσει την κάθε του στιγμή.



Γραφόμενα του Bob Dylan στο βιβλίο του “The Philosophy of Modern Song.”