Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Πολιτικά πιστεύω και εμπιστοσύνη στην επιστήμη

Έγινε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, από το Smithsonian/Pew, που είχε ως βασικό θέμα την πρόβλεψη που κάνει ο μέσος πολίτης για τη ζωή μετά 40 χρόνια. Εκεί υπάρχει αρκετή αισιοδοξία σε ότι αφορά την πρόοδο της επιστήμης, αλλά και τους κοινωνικούς θεσμούς στο σύνολό τους.
Εδώ, όμως, θέλω να εστιάσω σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο: στην ερώτηση αν προβλέπουν υπερθέρμανση του πλανήτη, θετικά απάντησαν 66%, ενώ στην ίδια ερώτηση το 1999 είχε απαντήσει θετικά το 76%. Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκαν αυτοί που ΔΕΝ πιστεύουν ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται! Αλλά το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ανάλυσης είναι ότι αυτή η μείωση του ποσοστού αφορά σχεδόν αποκλειστικά εκείνους που δηλώνουν ότι ανήκουν ή τείνουν προς το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα!!
Συμπέρασμα: η άποψή μας για θέματα που έχουν σχέση με επιστημονικά δεδομένα (που σε ότι αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αδιαφιλονίκητα) επηρεάζεται από τις πολιτικές μας απόψεις και τάσεις. Απρόσμενο; Μάλλον όχι!

Πρόβλεψη για την πορεία της ρύπανσης του διαφυγόντος πετρελαίου

Σε μια εξομοίωση σε υπολογιστή, που έκαναν ειδικοί επιστήμονες, υπολογίζουν ότι η πετρελαιορύπανση από τον Κόλπο του Μεξικού θα έχει μεταφερθεί στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, ενώ στη συνέχεια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μέσω των ρευμάτων του Ατλαντικού να έλθει την επόμενη χρονιά μέχρι την Ευρώπη, αρκετά όμως εξασθενημένο σε ότι αφορά την πυκνότητά της.

Science Blogs

Είμαι φανατικός αναγνώστης των Science Blogs, όπου πολλοί σημαντικοί αλλά και όχι τόσο σημαντικοί επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προερχόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και από όλες τις ομάδες ηλικιών σχολιάζουν τα επιστημονικά επιτεύγματα, αστειεύονται και γκρινιάζουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, αλλά κυρίως κατακρίνουν και πολεμούν εκείνες τις ιδέες και τις αντιλήψεις που αντιμάχονται τα ευρήματα της επιστήμης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαμάχη ανάμεσα στο δαρβινισμό και τη θεωρία της εξέλιξης και τους υπέρμαχους του δόγματος της δημιουργίας του κόσμου από ένα υπέρτατο ον. Άλλα πολύ σημαντικά πεδία συζήτησης αφορούν τις διαμάχες με τους αρνητές της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και εκείνους που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς, με το επιχείρημα ότι προκαλούν αυτισμό. Και πολλά άλλα, όπως την παραιατρική, που στις ΗΠΑ και αλλού θριαμβεύει.
Τον τελευταίο καιρό έχει προκύψει, λοιπόν, ένα θέμα που έχει αναστατώσει τους Science bloggers. Ο οργανισμός που επιβλέπει και χρηματοδοτεί τα blogs, ¨νοίκιασε" χώρο σε αυτά σε μια θυγατρική της Pepsi Cola, με σκοπό υποτίθεται να παρουσιαστεί η έρευνα που κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία σε θέματα διατροφής. Είναι η πρώτη φορά, που μια εταιρεία μπαίνει τόσο φανερά σε αυτό το κατά τα άλλα ανεξάρτητο forum. Πολλοί απειλούν με αποχώρηση, κάποιοι διέκοψαν τις αναρτήσεις μέχρι να λυθεί το θέμα και κάποιοι λένε πως πρώτα πρέπει να δει κανείς πως ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί το blog από την Pepsico.
Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον και θα παρακολουθήσω τη συνέχεια, οπότε και θα σας ενημερώσω και πάλι.

Όνειρο και χρόνος

Το μακρόν όνειρο προ του βραχέος χρόνου τι κάνει οξύνεται η περισπάται;

Κική Δημουλά, 1994