Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Η Λέξη της Χρονιάς για το 2013

Κάποια ιστολόγια προκηρύσσουν κάθε χρόνο διαγωνισμό για τη Λέξη της Χρονιάς, εκείνη δηλαδή που κυριάρχησε στα μίντια και τα στόματα των ανθρώπων στη διάρκεια του χρόνου. 

Ένας τέτοιος διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και στο ιστολόγιο “Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία”. 

Εκεί αναφέρεται ότι: 
“Δεν νομίζω πάντως να δυσκολευτούμε να βρούμε και φετινές λέξεις -ίσως το πιο δύσκολο θα είναι να μη βρούμε δυσοίωνες λέξεις. Χωρίς να θέλω να σας επηρεάσω, μερικές προφανείς επιλογές είναι θαρρώ το πρωτογενές πλεόνασμα (κάνουμε δεκτές και σύμπλοκες λέξεις), το σαξές στόρι  (γίνονται δεκτοί και ξενικοί όροι), η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα που βέβαια, ενώ ήταν λέξεις από ουδέτερες έως θετικές έχουν εξελιχτεί σε απαίσιες, φυσικά οι απολύσεις και (θα το δεχτούμε κι αυτό, αφού είναι ένας όρος) ο ενιαίος φόρος ακινήτων.  Και μια και είπαμε για ακίνητα, πολύ ακούστηκαν επίσης οι πλειστηριασμοί (και πρώτης κατοικίας) και φοβάμαι μήπως ακουστούν περισσότερο τη χρονιά που έρχεται.”
Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων έχει λήξει και η ψηφοφορία είναι ήδη σε εξέλιξη μέχρι και την παραμονή της πρωτοχρονιάς.
Είναι ευνόητο ότι οι άνθρωποι με τους όρους και τις προθεσμίες που έβαλαν έχασαν το μεγάλο κελεπούρι ή ίσως ο Βενιζέλος τους τη φύλαγε για το τέλος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία: η λέξη “εκτσογλανισμός” είναι η λέξη της χρονιάς για το 2013!