Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η Νέα Εποχή της Ιατρικής


Ασχολούμαι τον καιρό αυτό με τη συγγραφή ενός βιβλίου, που αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Ιατρικής Επιστήμης και τις αλλαγές που επέρχονται στην άσκησή της.
Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το πόσο λίγο απασχολεί αυτό το γεγονός τις Ιατρικές Σχολές στη χώρα μας, των οποίων η κύρια αποστολή υποτίθεται ότι είναι να προετοιμάσει τους αυριανούς παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών σε ότι αφορά τις προκλήσεις και δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν.
Οι εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι πολλές και έχουν ως βάση τις πολύ μεγάλες προόδους που υπάρχουν σε πεδία όπως η νανοτεχνολογία, η μικροσκοπία, η απεικονιστικές μέθοδοι, η ευρεία ανάλυση του γονιδιώματος, η χρήση βλαστοκυττάρων και η αναγεννητική ιατρική, η ευρεία χρήση του διαδικτύου και φορητών υπολογιστών και πολλά άλλα. 
Μεγάλοι τομείς της υγείας, όπως η μάχη με τον καρκίνο και το γήρας, η αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, του διαβήτη και άλλων χρόνιων νοσημάτων έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από τις παραπάνω εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και αυτό έχει ως συνέπεια αλλαγές στη καθημερινή ιατρική πράξη, κάποιες από τις οποίες είναι ήδη ορατές, ενώ άλλες ακολουθούν άμεσα.
Κάτι π.χ που ήδη έχει επηρεαστεί είναι η σχέση γιατρού και ασθενή. Η εποχή της πατερναλιστικής ιατρικής είναι πλέον παρελθόν και έχει αντικατασταθεί από μια σχέση περισσότερης συνεργασίας και άρα και συναπόφασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. 
Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω αυτή την ιστοσελίδα, ώστε να καταθέτω κατά διαστήματα κάποιες από τις σκέψεις μου.
Και βέβαια κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο.