Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Murakami 1Q84


Ένα πολυσέλιδο ενδιαφέρον βιβλίο από τον Haruki Murakami. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από δύο ήρωες, τον Tengo και την Aomame, που αναζητά ό ένας τον άλλο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου. 
Υποτίθεται ότι ο τίτλος θυμίζει το 1984 του George Orwell, στηρίζεται μάλιστα στην ομοφωνία που υπάρχει στα γιαπωνέζικα ανάμεσα στον αριθμό εννέα και το γράμμα Q. Δεν μπορώ να πω ότι βρήκα αρκετές ομοιότητες πάντως ανάμεσα στα δύο έργα, ίσως μια αμυδρή νύξη υπάρχει στην αρχή, όπου παρουσιάζονται κάποια στοιχεία της κοινωνίας της Ιαπωνίας ως "δυστοπικά" (πχ οι παραθρησκευτικές οργανώσεις με τη "στρατωτικού τύπου οργάνωση ή ο τρόπος που λειτουργεί στη ζωή της η ηρωίδα του βιβλίου).
Το σκηνικό είναι το Τόκιο και η γύρω περιοχή στο έτος 1984 και δια μέσου των δύο ηρώων δίνονται αρκετά ενδιαφεροντα χαρακτηριστικά στοιχεία της γιαπωνέζικης κοινωνίας.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του έργου είναι μια συνεχής επικοινωνία ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, το υπερρεαλιστικό. Σύγχρονες θεωρίες της φυσικής, όπως πχ η ύπαρξη παράλληλων κόσμων έχουν σαφώς επηρεάσει τον συγγραφέα. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το κρίσιμο στοιχείο για την αποδοχή ή όχι του μυθιστορήματος. Αν δεχτεί κανείς να παίξει με τους όρους του συγγραφέα (στο κάτω-κάτω πρόκειται για μυθοπλασία) τότε μπορεί να το ευχαριστηθεί, καθώς και πλοκή έχει και πάντοτε αφήνει μια αύρα μυστηρίου και αγωνίας για το τι πρόκειται να συμβεί παρακάτω. Αν αντίθετα ο αναγνώστης ανήκει σε εκείνους που απεχθάνονται τα υπερφυσικά και ανεξήγητα, τότε μπορεί να χάσει γρήγορα το ενδιαφέρον του. Πρέπει να σημειώσω πάντως ότι ο Murakami είναι πολύ καλός συγγραφέας και οι περιγραφές των σκηνών ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, αλλά κια της φύσης είναι μοναδικές. Έχει επίσης την τάση να δίνει σημασία στη "μουσική" των έργων του (μην ξεχνάμε ότι έγραψε το Norwegian Wood, με τον τίτλο βασισμένο στο γνωστό τραγούδι των Beatles), και αυτό κάνει και στο παρόν μυθιστόρημα, όπου παίζει έναν εξέχοντα ρόλο η Sinfonietta του  Janacek. 
Προσωπικά το βρήκα ενδιαφέον και δεν το βαρέθηκα, παρά το μέγεθός του.