Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Έκτακτη Είδηση

Σήμερα η ιστοσελίδα έχει μια διεθνή αποκλειστικότητα. Σας αποκαλύπτω το πραγματικό παρασκήνιο του τελευταίου Eurogroup, όπως το μετέφερε ο ειδικός συνεργάτης μου από τις Βρυξέλλες.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, όταν ο συνεργάτης μου είδε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης να μιλά στο κινητό του προφανώς με το Μαξίμου και να το κλείνει εκνευρισμένος μουρμουρίζοντας “ Για μια γκραβάτα ρε γκαμότο”.
Η συνέχεια του απόλυτα εξακριβωμένου ρεπορτάζ έχει ως εξής: Η αιτία του τελικού ναυαγίου της διαπραγμάτευσης δεν οφείλεται όπως αναφέρθηκε στη διαφωνία για τα πλεονάσματα ή τη βιωσιμότητα του χρέους. Η πραγματική αιτία είναι η πλήρης αναστροφή από το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε της δέσμευσης του Αλέξη Τσίπρα, ότι θα φορέσει γραβατα μετά την ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους. Η απαίτησή τους ήταν να προσέλθει πρώτα ο Τσίπρας στην επόμενη σύνοδο κορυφής φορώντας γραβάτα και ότι αμέσως μετά θα γίνει η ρύθμιση του χρέους.

Ακολούθησαν έντονες διαβουλεύσεις και μάλιστα φαίνεται ότι μετά παρέμβαση της κ. Μπαζιάνα προς την Λαγκάρντ και της τελευταίας προς τον Τόμσεν, έγινε προς στιγμήν αποδεκτό να φορέσει ο Αλέξης τη γραβάτα ανοιχτή, όπως μερικοί μοντέρνοι γαμπροί, αλλά αυτό προσέκρουσε στην πλήρη αντίθεση του Σόιμπλε. Ο τελευταίος μάλιστα φέρεται να προχώρησε στην ακραία θέση-αυτό δεν σας το μεταφέρω ως απόλυτα εξακριβωμένο-να προσέλθει ο Τσίπρας στη σύνοδο με γραβάτα συγκεκριμένων διαστάσεων και στα χρώματα του Χριστανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.


Εννοείται ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και μετά το τέλος του Eurogroup. Μένει να δούμε τις επόμενες μέρες την εξέλιξη αυτού “του πολέμου της γραβάτας”, όπως είναι βέβαιο ότι θα μείνει στην ιστορία.