Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ναρκισσισμός και ακαδημαΪκή καταξίωση

Ο ναρκισσισμός είναι εκείνη η κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζει άτομα απόλυτα εγωκεντρικά, που αυτο-διογκώνουν τις ικανότητές τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να νοιώσουν συμπάθεια προς τους άλλους. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι πρόκειται, ιδίως στις πιο ακραίες περιπτώσεις, για παθολογική κατάσταση, που χρειάζεται ψυχιατρική αντιμετώπιση.
Μια καινούργια μελέτη, λοιπόν, έδειξε σπουδαστές με τα χαρακτηριστικά αυτά, έχουν πολύ μεγαλύτερη τάση από ότι οι συνάδελφοί τους να χρησιμοποιούν μη θεμιτές μεθόδους για να πετύχουν στις εξετάσεις τους, και γενικά τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, ενώ -πολύ χαρακτηριστικά- δεν νοιώθουν μετά τύψεις για αυτό!
" Οι ναρκισσιστές ή νάρκισσοι όπως τους λέει ο κόσμος (η προέλευση από το μύθο του Νάρκισσου είναι προφανής) νοιώθουν την ανάγκη να διατηρούν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους και μερικές φορές βάζουν στην άκρη τους τυχόν ηθικούς ενδοιασμούς, προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν" αναφέρεται στη μελέτη που έχει δημοσιευτεί online στο περιοδικό "Personality and Individual Differences" και που περιέλαβε 199 φοιτητές.


Έχω, δυστυχώς, γνωρίσει αρκετούς τέτοιους στην καριέρα μου, καθώς, σας βεβαιώνω, αφθονούν ιδιαίτερα στα ακαδημαϊκά περιβάλλοντα, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς. Είναι πραγματική συμφορά για τους ανθρώπους, που έχουν την ατυχία να βρίσκονται στον ίδιο εργασιακό χώρο!