Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Η απαξίωση της μόρφωσης και η ανοχή της μετριότητας

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Η απαξίωση της μόρφωσης και η ανοχή της μετριότητας

Η απαξίωση της μόρφωσης και η ανοχή της μετριότητας

Σε αλλοτινούς καιρούς με το μέσο μορφωτικό επίπεδο σαφώς χαμηλότερο οι άνθρωποι είχαν την τάση (κατάλοιπο του ένστικτου επιβίωσης;) να εκλέγουν κυβερνήτες καλύτερους απ’ αυτούς, κυρίως σε ότι αφορά τη μόρφωση.

Αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε παντού να εκλέγονται κυβερνήτες που ολοένα και περισσότερο μοιάζουν με το μέσο πολίτη μιας χώρας σε ότι αφορά το μορφωτικό επίπεδο. 

Η μετριότητα κυριαρχεί παντού και έχουμε μάλιστα φτάσει στο σημείο να θεωρείται περίπου ύβρις η μόρφωση ανωτέρου επιπέδου από το μέσο όρο. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ λέγεται ότι δεν έχει ποτέ διαβάσει κανένα βιβλίο και μάλιστα ότι καμαρώνει γι αυτό. Αναρωτιέμαι μήπως αυτό ισχύει και για ηγέτες πολύ κοντύτερα σε μας.

Αυτό θα πει δημοκρατία θα μου πείτε. Άλλωστε η πολιτεία των αρίστων του Πλάτωνα έχει φύγει καιρό τώρα από τη μόδα.

Αυτό ακριβώς είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις βασικές αιτίες της απαξίωσης της πολιτικής και του κατήφορου που ζούμε. Η απόλυτη ανοχή αρχικά και στη συνέχεια η επιβράβευση της μετριότητας. Πρώτα στον εαυτό μας και μετά και στους άλλους.

Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εποχής της παρακμής που ζούμε.

ΥΓ. Θα πουν κάποιοι ότι πολλοί μορφωμένοι τάχουν κάνει μαντάρα στην πολιτική. Δεν διαφωνώ, επειδή εκτός από τη μόρφωση χρειάζεται και σωστός χαρακτήρας. Αλλά το να στολίζεις το σπίτι σου με γαϊδουράγκαθα επειδή δεν βρίσκεις τριαντάφυλλα δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση.