Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Η προέλευση του κορωνοιού είναι σαφώς ανθρωπογενής

Πολλά γράφτηκαν και θα γραφούν ακόμη για τον κορωνοιό και την προέλευση του. Οι θεωρίες συνωμοσίας για την κατασκευή του σε μυστικά εργαστήρια δίνουν και παίρνουν. Οι μισοί λένε ότι οι Κινέζοι τον κατασκεύασαν για να επιτεθούν στη Δύση και οι άλλοι μισοί ότι τον έφτιαξαν οι Δυτικοί για να γονατίσουν την επεκτεινόμενη ηγεμονία της Κίνας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η δική μου εκτίμηση είναι διαφορετική. Φρονώ ότι είναι η “εκδίκηση” της φύσης στην ανθρώπινη “ύβρη” απέναντι της. Οι παρεμβάσεις που γίνονται στο ζωικό και φυτικό βασίλειο από τον άνθρωπο δεν έχουν προηγούμενο. Ζώα που ζούσαν μακριά μας και χωρίς ουσιαστική επαφή με μας, τα φέραμε κοντύτερα μας είτε επειδή θέλουμε να τα εκμεταλλευτούμε για ιδιότητες που πολλές φορές είναι φανταστικές ή επειδή καταστρέψαμε το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτή ακριβώς η στενή επαφή, που εμείς την προκαλέσαμε οδήγησε σε συγχρωτισμούς πρωτόγνωρους με συνέπεια την ανάπτυξη νέων και εξόχως επιθετικών για τον άνθρωπο ιών (μην ξεχνάμε τον HIV, τον SARS κλπ). Δεν χρειάζονται λοιπόν εργαστήρια και τρελλοί ή ασυνείδητοι ερευνητές. Η φύση ολόκληρη είναι το μεγάλο πειραματόζωο της σύγχρονης εποχής.

Δεν θα αρνηθώ ότι αυτή η “επεκτατική” τάση του ανθρώπου προς τη φύση έχει δώσει και σωρεία ευεργετικών φαρμάκων και άλλων χρήσιμων συστατικών. Όλα όμως πρέπει να έχουν ένα μέτρο και συνάμα έχουν και ένα τίμημα.

Αυτό το τίμημα πληρώνουμε σήμερα με την πανδημία του κορωνοιού.