Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Η Άλλη Ελλάδα


Μια ημερήσια εξόρμηση στην Αργιθέα της Δυτικής Θεσσαλίας μου έδωσε άλλη μια φορά την ευκαιρία να δω την άλλη όψη της πατρίδας μας, αυτή που ζει μακριά από τα κέντρα της διαφθοράς. 
Άνθρωποι απλοί, που ζουν με αυτάρκεια φυσική και πνευματική, που έχουν βέβαια τις ανησυχίες τους και το άγχος της καθημερινότητας, αλλά με πολύ μεγαλύτερα από μας περιθώρια και με διάθεση για χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Παράδειγμα τρανό ο μπάρμπα Θανάσης Κ., 84 ετών, ο οποίος κάνει μόνος του όλες τις αγροτικές δουλειές, αλλά βρίσκει το χρόνο να γράφει ποιήματα και πεζά, κυρίως προσωπικές του αναμνήσεις από γεγονότα που έζησε ή του μετέφεραν οι παλιότεροι από αυτόν. Και να σατιρίζει στα ποιήματά του την εξουσία και τους φορείς της με μια εντελώς δική του ματιά, σίγουρα όχι α-πολιτική, αλλά αξιέπαινα υπερ- και εξω- πολιτική (επίτηδες δεν χρησιμοποιώ τον όρο υπερ- κομματική) με αιχμές για εκείνους που έχουν τάξει σκοπό της ζωής τους την άθροιση πλούτου και αξιωμάτων.
Μαθήματα ανθρωπιάς, που σε συνδυασμό με μια συγκλονιστική ομορφιά της φύσης, παρά τις βέβηλες και εγκληματικές παρεμβάσεις (πχ φράγμα Αχελώου), είναι ικανά να μας δίνουν κουράγιο και να μας δίνουν μαθήματα πραγματικού πολιτισμού.
Απολαύστε μερικές χαρακτηριστικές εικόνες...