Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Η επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα της κρίσης


Σήμερα επιθυμώ να κάνω ένα μικρό σχόλιο, επισημαίνοντας και υπογραμμίζοντας κάτι θετικό σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Είχα την ευκαιρία να μελετήσω κάποιες εργασίες που συναγωνίζονται για τα βραβεία του επερχόμενου 23ου Συνεδρίου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, καθώς μου έκαναν την τιμή να με ορίσουν συντονιστή των σχετικών επιτροπών.

Ομολογώ ότι οι εργασίες είναι όλες εξαιρετικού επιπέδου και προφανώς αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εκλεκτούς συναδέλφους-ερευνητές, που μέσα σ' αυτό το δυσμενές κλίμα εξακολουθούν να παράγουν έργο, που μπορεί άνετα να σταθεί και να κριθεί ισάξιο με αυτό των ερευνητών εκείνων των χωρών, που όχι μόνο δεν εμφανίζουν τα οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά βρίσκονται από πολλά χρόνια τώρα στην πρωτοπορία της ιατρικής έρευνας.

Και πάλι μπράβο στους συναδέλφους, τόσο τους νεότερους, που ο ενθουσιασμός, η εργατικότητα και η υψηλή τους κατάρτιση συμβάλλουν τα μέγιστα, αλλά ακόμη περισσότερο σε εκείνους από τους "παλαιότερους", που δεν το βάζουν κάτω και παλεύουν ακόμη. Τους εκτιμώ και τους σέβομαι ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα με το δεδομένο της δικής μου πολύ διαφορετικής επιλογής....