Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Το Φαινόμενο Jo Nesbo

Τέλειωσα μόλις το 10ο βιβλίο της σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων του Νορβηγού Jo Nesbo, μιας σειράς που έχει σαν ήρωα τον ντετέκτιβ Harry Hole, έχοντας προηγουμένως διαβάσει και όλα τα προηγούμενα.

Η σειρά αυτή έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, σχεδόν όλα τα βιβλία έχουν γίνει μπεστ-σέλερ και έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες.

Ο Nesbo είναι μάστορας στο είδος του. Όλες οι ιστορίες του χαρακτηρίζονται από συνεχείς ανατροπές, ο δολοφόνος είναι σχεδόν πάντοτε κάποιος που δεν περιμένεις και ο Harry Hole τραβάει τα πάνδεινα μέχρι να τον βρει.

Πάντοτε όμως τον βρίσκει, έστω και αν σε αρκετές περιπτώσεις ο συγγραφέας καταφέρνει να σε πείσει ότι τη φορά αυτή ο πρωταγωνιστής του δεν μπορεί να τη βάλει καθαρή, όπως λέμε.

Επιμένει, όμως, επιβιώνει από τις πιο απίθανες καταστάσεις, ενώ αγαπητοί του συνάδελφοι πληρώνουν το τίμημα της καταδίωξης των κατά συρροήν εγκληματιών.

Ο συγγραφέας καταφέρνει να περιγράψει και να αναδείξει με εξαιρετικό τρόπο το προφίλ του πρωταγωνιστή του, που μόνιμα δίνει τη μάχη του ενάντια στην εξάρτηση από το αλκοόλ και όχι μόνο και η αυτοκαταστροφική του έφεση φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση συνεχώς και εκείνους που αγαπά. 

Το Όσλο, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, είναι κι αυτό ένας από τους πρωταγωνιστές των μυθιστορημάτων, με συνεχείς και εκτενείς αναφορές στις γειτονιές και τα αξιοθέατά του, κάτι που σίγουρα αποτελεί ένα ατού για όσους τυχόν γνωρίζουν αυτή την πόλη.

Το τελευταίο μυθιστόρημα της σειράς λέγεται Police και ακολουθεί πιστά τη συνταγή των προηγούμενων βιβλίων του Nesbo, με τον Harry Hole κυριολεκτικά να νεκρανασταίνεται-περισσότερο από μία φορά- και να φέρνει σε πέρας μια ακόμη πολύπλοκη υπόθεση. Το φινάλε μάλιστα του βιβλίου, αν και χρωματίζει κάπως διαφορετικά τη φορά τούτη τη ζωή του πρωταγωνιστή, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει και συνέχεια…


Ένα σίγουρο στοίχημα για όσους αγαπούν αυτό το είδος, στο οποίο οι Σκανδιναβοί διαπρέπουν τα τελευταία χρόνια.