Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Γράψιμο με υπολογιστή ή με το μολύβι

Ενδιαφέρον πείραμα. Μελετήθηκε η συμπεριφορά ανθρώπων την ώρα που έγραφαν ένα συγκεκριμένο κείμενο χρησιμοποιώντας υπολογιστή ή μολύβι/στυλό. Τα πιό σημαντικά ευρήματα:
Αυτοί που έγραφαν στον υπολογιστή έγραφαν γρηγορότερα και επομένως τα κείμενά τους ήταν στο ίδιο χρονικό διάστημα μεγαλύτερα. Επίσης σταματούσαν συχνότερα ανάμεσα σε προτάσεις, αλλά για πολύ λιγότερο χρόνο από εκείνους που έγραφαν με μολύβι. Σημαντικό είναι επίσης το εύρημα, ότι οι διακοπές σε όσους έγραφαν με μολύβι γίνονταν στο τέλος των προτάσεων και παραγράφων, ενώ οι άλλοι σταματούσαν σε οποιοδήποτε σημείο.Τέλος αυτοί που έγραφαν με μολύβι διόρθωναν πολύ λιγότερο το τελικό κείμενό τους.
Νομίζω ότι όλα αυτά δείχνουν ότι η συμπεριφορά μας την ώρα που γράφουμε επηρεάζεται από το μέσον που χρησιμοποιούμε. Είναι λογικό, όταν γράφουμε με μολύβι ή στυλό, να γράφουμε πιό αργά και να σταματούμε περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι, αφού γνωρίζουμε ότι είναι δυσκολότερες οι διορθώσεις. Για το λόγο αυτό το κείμενό μας στο τέλος χρειάζεται λίγες διορθώσεις.
Η συγγραφή, λοιπόν, με υπολογιστή είναι ταχύτερη και περισσότερο επιρρεπής σε διορθώσεις. Αν αυτό έχει επίπτωση στην ποιότητα του τελικού κειμένου δεν το γνωρίζουμε, αφού η μελέτη δεν ασχολήθηκε με αυτό!