Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

 Ποιήση

Λ Ο Υ Λ Ο Υ Δ Ι Α

της Γουέντι Κόουπ


Κάποιοι άνδρες δεν το σκέφτονται, λοιπόν.
Εσύ όμως ναι: ερχόσουν κι μού έλεγες ότι σχεδόν
Μου αγόρασες λουλούδια αλλά
Κάτι είχε πάει στραβά.

Το ανθοπωλείο ήταν κλειστό. Ή απλά αμφέβαλες-
Με σκέψεις που το δικό σου, το δικό μου το μυαλό,
Ανακαλύπτουν συνεχώς. Σκέφτηκες κι ανέβαλες,
Πως δεν θα ήθελα τα άνθη σου· φοβάμαι.

Τότε, είχα χαμογελάσει και σε αγκάλιασα, θυμάμαι.
Τώρα μονάχα να χαμογελώ μπορώ.
Αλλά δες, τα λουλούδια που σχεδόν έφερες εδώ
Άντεξαν όλον τούτο τον καιρό.


μετάφραση: Θεόδωρος Ρακόπουλος


Από το περιοδικό Popaganda



ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ


Η διάθεση του Oscar Wilde ήταν συχνά πολύ κακή και παραδέχτηκε στον Fénéon, ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία και είχε κατεβεί στον Σηκουάνα με αυτή την πρόθεση. Στην Pont Neuf συνάντησε έναν παράξενο άνθρωπο που κοίταζε προς το νερό. Θεωρώντας τον το ίδιο απελπισμένο τον ρώτησε: “Είσαι κι εσύ υποψήφιος για αυτοκτονία;” “Όχι, του απάντησε ο ξένος, “είμαι κομμωτής”. Σύμφωνα με τον Fénéon, αυτή η ανακολουθία έπεισε τον Wilde, ότι η ζωή ήταν ακόμη αρκετά αστεία, ώστε να μπορέσει να την υπομείνει.”


Από το βιβλίο του Julian Barnes "The Man in the Red Coat.”

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ


Ο Πρόεδρος Κάρτερ διηγούνταν μια ιστορία για μια ομιλία που έδωσε στην Ιαπωνία. Είπε ότι την άρχισε με ένα αστείο και ότι αμέσως μόλις ο διερμηνέας μετέφρασε το αστείο από τα αγγλικά στα ιαπωνικα, όλοι όσοι βρίσκονταν στο ακροατήριο γέλασαν. Αργότερα την ίδια μέρα ο Κάρτερ ρώτησε τον διερμηνέα το λόγο για τον οποίο το αστείο έγινε δεκτό με τόσο ενθουσιασμό. Μετά από κάποιο δισταγμό ο διερμηνέας ομολόγησε ότι δεν ήταν σίγουρος πως να μεταφράσει το αστείο στα ιαπωνικά και αντί γι’ αυτό είπε: “ Ο Πρόεδρος Κάρτε είπε ένα αστείο. Πρέπει όλοι να γελάσουμε.”


Από το βιβλίο “The Power of Language” της Viorica Marian.


Οικολογική Καταστροφή

 Τεράστια οικολογική καταστροφή η άθροιση τόννων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό με προέλευση από την Κάρλα. Πολλά τα αίτια με κυριότερο την πλήρη άγνοια όλων των αρμόδιων φορέων για τις επιπτώσεις των ενεργειών τους. 


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ


Μονάχα η ποίηση μπορεί να γεμίσει το ηθικό κενό και να δώσει στην πρόοδο μια πραγματικά δημιουργική ήθηση. Η ποίηση ξυπνά και μεγαλώνει το ίδιο το μυαλό, καθιστώντας το αποδέκτη χίλιων απροσδόκητων συνδυασμών της σκέψης. Η ποίηση σηκώνει το πέπλο από την κρυμμένη ομορφιά του κόσμου.


Λόγια του ποιητή Percy Bysshe Shelley, που αναφέρονται στο βιβλίο “Intellectuals: From Marx and Tolstoy to Sartre and Chomsky” του Paul Johnson.




ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΧΗΜΙΑΣ


Ένα αρχοντικό παρέμενε ακατοίκητο και απούλητο. Βρίσκονταν σε μια μικρή ανωφεριά, ένα απειλητικό, άσχημο σπίτι, σχεδόν τάφος, που χτίστηκε και εγκαταλείφθηκε από κάποιον εκατομμυριούχο της δεκαετίας του 1920 και αφέθηκε εκεί σαν μαρτυρία για την ικανότητα του χρήματος να δημιουργεί μια μόνιμη και ερεθιστική ασχήμια.


Γράφει η Paula Fox στο μυθιστόρημα “Desperate Characters.”


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ


Ίσως όταν βρίσκουμε τον εαυτό μας να ζητάει τα πάντα είναι επειδή βρισκόμαστε επικίνδυνα κοντά στο να μην θέλουμε απολύτως τίποτα.


Λόγια της Sylvia Plath, που αναφέρονται στο βιβλίο "Notes on a Nervous Planet” του Matt Haig.



Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ


Η τάση για τη δημόσια διαπόμπευση έχει επίσης πυροδοτηθεί από πολιτικά κόμματα, που μη μπορώντας πια να διαφοροποιηθούν από τους αντιπάλους τους ιδεολογικά, βασίζονται σε καταγγελίες για διαφθορά και σκάνδαλα, ώστε να αμαυρώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στη συνείδηση των πολιτών. Δεν είναι εύκολο να βεβαιώσει κανείς, ότι η πολιτική διαφθορά έχει πραγματικά αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίας, αλλά σίγουρα έχει δει το φως της δημοσιότητας περισσότερο από ποτέ.


Γράφει ο Moises Naim στο βιβλίο “ The End of Power: From Boardrooms to Battlefields and Churches to States, Why Being In Charge Isn't What It Used to Be.”



ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΣΩΣΤΟΙ ΕΜΕΙΣ


Ο κωμικός George Carlin είπε κάποτε: “Έχεις προσέξει ότι όποιος οδηγεί πιό αργά από σένα είναι ηλίθιος και όποιος οδηγεί πιο γρήγορα είναι μανιακός;”


Από το βιβλίο "Useful Delusions” του Shankar Vedantam.


Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ποίηση

Το Σύνταγμα της Ηδονής, του Κ.Π. Καβάφη

Από τα «Kρυμμένα Ποιήματα 1877; - 1923», εκδόσεις Ίκαρος, (1993).


Mη ομιλείτε περί ενοχής, μη ομιλείτε περί ευθύνης. Όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας· όταν ριγούν και τρέμουν αι αισθήσεις, άφρων και ασεβής είναι όστις μένει μακράν, όστις δεν ορμά εις την καλήν εκστρατείαν, την βαίνουσαν επί την κατάκτησιν των απολαύσεων και των παθών.

Όλοι οι νόμοι της ηθικής – κακώς νοημένοι, κακώς εφαρμοζόμενοι – είναι μηδέν και δεν ημπορούν να σταθούν ουδέ στιγμήν, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.


Mη αφήσης καμίαν σκιεράν αρετήν να σε βαστάξη. Mη πιστεύης ότι καμία υποχρέωσις σε δένει. Tο χρέος σου είναι να ενδίδης, να ενδίδης πάντοτε εις τας Eπιθυμίας, που είναι τα τελειότατα πλάσματα των τελείων θεών. Tο χρέος σου είναι να καταταχθής πιστός στρατιώτης, με απλότητα καρδίας, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.


Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου και πλανάσαι με θεωρίας δικαιοσύνης, με τας περί αμοιβής προλήψεις της κακώς καμωμένης κοινωνίας. Mη λέγης, Tόσον αξίζει ο κόπος μου και τόσον οφείλω να απολαύσω. Όπως η ζωή είναι κληρονομία και δεν έκαμες τίποτε δια να την κερδίσης ως αμοιβήν, ούτω κληρονομία πρέπει να είναι και η Hδονή. Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου· αλλά κράτει τα παράθυρα ανοικτά, ολοάνοικτα, δια να ακούσης τους πρώτους ήχους της διαβάσεως των στρατιωτών, όταν φθάνη το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.


Mη απατηθής από τους βλασφήμους όσοι σε λέγουν ότι η υπηρεσία είναι επικίνδυνος και επίπονος. H υπηρεσία της ηδονής είναι χαρά διαρκής. Σε εξαντλεί, αλλά σε εξαντλεί με θεσπεσίας μέθας. Kαι επί τέλους όταν πέσης εις τον δρόμον, και τότε είναι η τύχη σου ζηλευτή. Όταν περάση η κηδεία σου, αι Mορφαί τας οποίας έπλασαν αι επιθυμίαι σου θα ρίψουν λείρια και ρόδα λευκά επί του φερέτρου σου, θα σε σηκώσουν εις τους ώμους των έφηβοι Θεοί του Oλύμπου, και θα σε θάψουν εις το Kοιμητήριον του Iδεώδους όπου ασπρίζουν τα μαυσωλεία της ποιήσεως.



ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ


Ο Alberto Savinio* έλεγε ότι η πλήρης, ισορροπημένη, παραγωγική ευφυία ήταν πάντοτε μια πολύ ειδική περίπτωση. Και πρόσθετε: Η προσπάθεια που κάνει ο άνθρωπος να σκαρφαλώσει τα σκαλιά της ευφυίας είναι τόσο οδυνηρή, τόσο απελπισμένη…Οι ζημιές που προκαλούνται από μια ατελή ευφυία είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που προκύπτουν από μια καθαρή και υποταγμένη βλακεία.

Θεωρεί επίσης ότι ο άνθρωπος, ακόμη και στη μεταφυσική, μοιράζει τη συμπάθεια του ανάμεσα στην ευφυία (η ερωμένη, το άγιο δισκοπότηρο) και τη βλακεία (η σύζυγος, ή σύντροφος). Μετά από όλες τις εξαπατήσεις της ευφυίας είναι εκείνη, η καλή, γενναιόδωρη βλακεία, που μας παρηγορεί βαθιά. 


  • Ελληνοϊταλός συγγραφέας και μουσικός, αδελφός του ζωγράφου Giorgio de Chirico. Το πραγματικό του όνομα ήταν Andrea Francesco Alberto de Chirico.


Αυτά από το βιβλίο “Montano's Malady” του Enrique Vila-Matas.



Στο βιβλίο του “Self-Reliance” ο μέγας Emerson μου έδωσε το καθοδηγητικό μου κίνητρο: “ Όπως οι προσευχές των ανθρώπων είναι μια αρρώστια της θέλησης, έτσι και τα δόγματά τους είναι μια αρρώστια της διανόησης.”


Γράφει ο Harold Bloom στο βιβλίο του “Bright Book of Life : Novels to Read and Reread.”

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΑΧ ΑΥΤΗ Η ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ!


Το χέρι του, όπως κατευθύνονταν προς το μέρος σου, στο τέλος ενός βραχίονα τεντωμένου σε όλο του το μήκος, έδινε την εντύπωση ότι σου παρουσίαζε ένα ξίφος για μια περίεργη μονομαχία, και αυτό το χέρι ήταν θέλω να πω τοποθετημένο τόσο μακριά του εκείνη τη στιγμή, έτσι που καθώς έκλινε το κεφάλι του, ήταν δύσκολο να καταλάβεις αν ήσουν εσύ ή το ίδιο του το χέρι, το οποίο χαιρετούσε.


Ο Marcel Proust στο “À la recherche du temps perdu”, περιγράφοντας τον τρόπο χαιρετισμού του Guermantes.



ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ


Έτσι μου το έθεσε ένας φιλελεύθερος Ρώσος: “Η πολιτική στη Ρωσία είναι μια διαμάχη ανάμεσα στο ψυγείο και την τηλεόραση. Ο κόσμος ανοίγει το ψυγείο και βλέπει ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα εκεί. Μετά όμως γυρίζουν προς την τηλεόραση και βλέπουν τον Πούτιν να υπερασπίζεται τη Ρωσία. Και νιώθουν περήφανοι.


Αναφορά από τον Gideon Rachman στο βιβλίο “The Age of the Strongman.”


Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ”


Χρησιμοποιούμε τον όρο “ρομαντικοί”, τόσο σε εκείνους τους μεγάλους άνδρες που απέτυχαν, όσο και στους μικρούς ανθρώπους που απλά έδειξαν ποιοι ήταν. Αλλά η μοναδική ομοιότητα ανάμεσά τους είναι η εμφανής αισθαντικότητα, που στους πρώτους σημαίνει μίαν ανικανότητα να κάνουν δραστική χρήση της εξυπνάδας τους, ενώ στους άλλους αποδεικνύει απλά την έλλειψη εξυπνάδας.


Γράφει για πάλι ο Fernando Pessoa στο “The Book of Disquiet.”


Και παρακάτω ο ίδιος:


Η κατάπτωση των ιδανικών της κλασικής εποχής έκανε όλους τους ανθρώπους δυνητικούς καλλιτέχνες και επομένως κακούς καλλιτέχνες. Όταν η τέχνη είχε εξάρτηση από στιβαρές κατασκευές και την προσεκτική ακολουθία κανόνων, λίγοι ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να γίνουν καλλιτέχνες, και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς ήταν αρκετά καλοί. Όταν όμως η τέχνη αντί να γίνεται αντιληπτή ως δημιουργία, μετατράπηκε απλά σε έκφραση αισθημάτων, τότε ο καθένας μπορούσε να γίνει καλλιτέχνης, επειδή ο κάθε άνθρωπος έχει αισθήματα.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΚΑΝΑΠΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ


Ο καναπές που γίνονταν κρεβάτι είχε σχεδιαστεί για κάποιον διαφορετικό από εμένα-όχι απλά κοντύτερο αλλά με διαφορετική προσωπικότητα.


Από το μυθιστόρημα της Elif Batuman “The Idiot.”




ΕΝΑΣ ΜΕΓΆΛΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ


Η Émilie du Châtelet ήταν η ερωμένη του Voltaire, που κάποτε είπε γι΄αυτήν ότι είναι ένας μεγάλος άνδρας, που το μοναδικό του ελάττωμα είναι ότι είναι γυναίκα.


Αναφορά από τον Waqas Ahmed στο βιβλίο του “The Polymath: Unlocking the Power of Human Versatility.”


Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

 

ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ…



Ο Χριστιανισμός χτύπησε στη ρίζα την ειδωλολατρική ανοχή στην ψευδαίσθηση. Με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει μια μονάχα αληθινή πίστη, έδωσε στην αλήθεια μια μοναδική αξία που δεν την είχε πριν. Έκανε επίσης δυνατή για πρώτη φορά την αμφισβήτηση του θείου. Η απώτερη συνέπεια της χριστιανικής πίστης υπήρξε μια ειδωλολατρία για την αλήθεια, που βρήκε την πληρέστερη έκφρασή στης στην αθεΐα. Αν ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς θεούς, πρέπει να ευχαριστήσουμε γι’ αυτό τον Χριστιανισμό.


Λόγια του John Gray από το βιβλίο “Straw Dogs.”

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Ποίηση

 EVERY DAY

by Omar Sakr


Every day I say a prayer for Palestine
And every day a dog runs away with it
Vanishing down an alley, tail wagging
To benefit who knows which wretch.
I tell myself it doesn’t matter who receives
The gift of my kindness. Such lovely lies
We bestow upon ourselves. Sometimes
I am the dog fleeing with a bastard’s
Love clenched in my slavering jaw.
Sometimes I am the one curled at the end
Of an alley, blessed by the unexpected
Warmth of a snuffling mouth telling
Me I am not forgotten. Every day
I say a prayer for Palestine.


Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΑΛΕΞΙΘΥΜΙΑ


Υπάρχουν κάποιοι που χαρακτηρίζονται από αυτό που έχει την κλινική ονομασία “αλεξιθυμία”, που μεταφράζεται σε έλλειψη λέξεων για συγκινησιακές καταστάσεις, και που συχνά συνυπάρχει με αυτισμό και άλλες ασθένειες.


Γράφει η Gwen Adshead στο βιβλίο της “The Devil You Know.”



ΜΟΥΣΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΑ


Κάποιος διακεκριμένος ψυχολόγος, σκαλίζοντας μέσα σε ένα σωρό στατιστικές, ανακάλυψε ότι η δημιουργικότητα των συνθετών κορυφώνεται στην ηλικία των 66 ετών και στη συνέχεια υποχωρεί. Ο Beethoven στάθηκε τυχερός, επειδή πέθανε δέκα μήνες πριν γίνει 67 ετών. Ο Schubert, που πέθανε στα 31 του χρόνια σεν ήταν και τόσο τυχερός.


Ένα αρκετά περίεργο εύρημα μιας έρευνας είναι ότι η μουσική μπαρόκ σε μονάδες που φροντίζουν ανοϊκούς ασθενείς αύξησε τη συχνότητα δαταραχών της συμπεριφοράς. Αν και όταν η μουσική χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά από γιατρούς σαν φάρμακο, ο Bach και ο Vivaldi μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για ασθενείς με νόσο Alzheimer. 


Από το βιβλίο The Musical Human του Michael Spitzer.


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

100 Χρόνια ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ


 

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


*Η πολύ γνωστη απάντηση του Πρωθυπουργού της Κίνας Zhou Enlai στην ερώτηση του Richard Nixon: “Ποιές είναι οι συνέπειες της Γαλλικής Επανάστασης;” δείχνει τη διαφορετική προσέγγιση των Κινέζων στο χρόνο. Η απάντηση ήταν “Είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς.”


Από το βιβλίο “Prisoners of Geography” του Tim Marshall.


*Όχι, είπε η Rosa (Luxemburg). Δεν έχουμε ποτέ το τώρα. Το αύριο είναι οτιδήποτε έχουμε. Ή την ιδέα του αύριο. Μοιάζει να ζούμε πάντα στο μέλλον και όχι στο σήμερα. Μετά γερνάμε και ανακαλύπτουμε ότι το μόνο που έχουμε είναι το παρελθόν, εκεί ζούμε. Πηγαίνουμε από τα όνειρα στις αναμνήσεις μέσα σε μια στιγμή


Από το μυθιστόρημα “Sell us the Rope” του Stephen May, που αναφέρεται στον Stalin.


Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ;


Το να υποφέρεις δεν έχει στην πραγματικότητα κανένα σκοπό. Για το πρόσωπο που υποφέρει, η υποφορά είναι μονάχα υποφορά. Είναι για τους άλλους, ως σύμβολο, που η υποφορά αποκτά κάποια σημασία ή σκοπό. Κανένας τη στιγμή που τον λυντσάρουν δεν σκέφτεται “ωραία, τουλάχιστον αυτό θα προωθήσει σίγουρα το κίνημα για τα κοινωνικά δικαιώματα.” Απλά υποφέρει, ουρλιάζει καΙ πεθαίνει. Ο πόνος είναι το λιγότερο συμβολικό πράγμα που υπάρχει.


Από τη σύντομη ιστορία “Now More than Ever” του βιβλίου ”Grand Union” της Zadie Smith.


Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



Αξιομνημόνευτα 4


Γιατί άραγε η λάμπα του κακού προστατεύεται πάντοτε από τον άνεμο;


Αναρωτιέται ο Cormac McCarthy στο μυθιστόρημα “The Passenger.”


Κανένα πάθος δεν είναι ισχυρότερο στο στήθος του ανθρώπου από την επιθυμία να κάνει τους άλλους να πιστεύουν όπως πιστεύει.


Τίποτα δεν κόβει τόσο τη ρίζα της ευτυχίας του και τον γεμίζει οργή όσο η αίσθηση ότι κάποιος άλλος εκτιμά χαμηλά αυτό που εκείνος εκτιμά πολύ.


Αποσπάσματα από το “Orlando” της Virginia Woolf.


Είπε ο Ρωμαίος ποιητής Πέρσιος: Η γνώση είναι άχρηστη, εκτός αν οι άλλοι γνωρίζουν ότι την έχεις.


Η αναφορά από το “The Wisdom of Life” του Arthur Schopenhauer


Η Νέα Υόρκη, ναι, τη θεωρώ ως μια Ευρωπαϊκή πόλη που κατέληξε στην άλλα άκρη του ωκεανού, εξ αιτίας μιας σειράς γεγονότων.


Από το βιβλίο “Time Shelter” του Βούλγαρου συγγραφέα Georgi Gospodinov.