Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η Νέα Εποχή της Ιατρικής


Ασχολούμαι τον καιρό αυτό με τη συγγραφή ενός βιβλίου, που αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Ιατρικής Επιστήμης και τις αλλαγές που επέρχονται στην άσκησή της.
Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το πόσο λίγο απασχολεί αυτό το γεγονός τις Ιατρικές Σχολές στη χώρα μας, των οποίων η κύρια αποστολή υποτίθεται ότι είναι να προετοιμάσει τους αυριανούς παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών σε ότι αφορά τις προκλήσεις και δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν.
Οι εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι πολλές και έχουν ως βάση τις πολύ μεγάλες προόδους που υπάρχουν σε πεδία όπως η νανοτεχνολογία, η μικροσκοπία, η απεικονιστικές μέθοδοι, η ευρεία ανάλυση του γονιδιώματος, η χρήση βλαστοκυττάρων και η αναγεννητική ιατρική, η ευρεία χρήση του διαδικτύου και φορητών υπολογιστών και πολλά άλλα. 
Μεγάλοι τομείς της υγείας, όπως η μάχη με τον καρκίνο και το γήρας, η αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, του διαβήτη και άλλων χρόνιων νοσημάτων έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από τις παραπάνω εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και αυτό έχει ως συνέπεια αλλαγές στη καθημερινή ιατρική πράξη, κάποιες από τις οποίες είναι ήδη ορατές, ενώ άλλες ακολουθούν άμεσα.
Κάτι π.χ που ήδη έχει επηρεαστεί είναι η σχέση γιατρού και ασθενή. Η εποχή της πατερναλιστικής ιατρικής είναι πλέον παρελθόν και έχει αντικατασταθεί από μια σχέση περισσότερης συνεργασίας και άρα και συναπόφασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. 
Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω αυτή την ιστοσελίδα, ώστε να καταθέτω κατά διαστήματα κάποιες από τις σκέψεις μου.
Και βέβαια κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Περίπατος στα Αμπελάκια Λάρισας

Ένας ενδιαφέρον περίπατος στα Αμπελάκια της Λάρισας με κυριότερα σημεία το εσωτερικό του σπιτιού του επικεφαλής του περίφημου συνεταιρισμού τους, μια παλιά εκκλησιά και το Λαογραφικό Μουσείο. Ο συνεταιρισμός των Αμπελακίων ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και είναι ο πρώτος παγκοσμίως στο είδος του.
Ακολουθεί μικρό φωτογραφικό δείγμα.












Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ο βιολιστής στο σημείο ελέγχου


Αυτές τις μέρες είναι στις ειδήσεις η αίτηση της Παλαιστίνης για την ανάδειξή της ως αυτόνομου κράτους από τον ΟΗΕ. Μια αίτηση, που ανεξάρτητα από τον αριθμό ψήφων που θα συγκεντρώσει (τι λέει η πρόσφατα φίλη με το Ισραήλ Ελλάδα άραγε;), είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη αφού ο ¨προοδευτικός¨ Πρόεδρος Obama έχει πει ότι θα προβάλει βέτο. 
Τα αναφέρω αυτά, καθώς διάβαζω μια αναφορά μιας μικρής Παλαιστίνιας 13 ετών, από την καθημερινή της εμπειρία με τα σημεία ελέγχου των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη. Η μικρή Alá σπουδάζει σε μια μουσική σχολή κοντά στη Nablus και πρέπει κάθε μέρα να περνά από σημεία ελέγχου.
" Ο στρατιώτης έδειξε τη θήκη του βιολιού μου. Τι είναι αυτό; είπε. Του είπα ότι είναι ένα βιολί. Μου είπε να βγώ από το λεωφορείο και να του το δείξω. Βγήκα έξω, άνοιξα τη θήκη και του το έδειξα. Παίξε κάτι, επέμεινε. "
Η Alá έπαιξε το "Hilwadeen" (Beautiful Girl), το τραγούδι που έκανε διάσημο η Λιβανέζα Fayrouz.
Μια χαρακτηριστική μάλλον όχι ασυνήθιστη σκηνή στη Δυτική Όχθη, που η μικρή δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Μπορούν τα νετρίνος να τρέξουν γρηγορότερα από το φώς;


        Μια ανακάλυψη που κλονίζει τα θεμέλια της θεωρίας της σχετικότητας αναφέρθηκε από μια ομάδα επιστημόνων που χειρίζονται τον ανιχνευτή σωματιδίων με το όνομα OPERA στην Ιταλία. Ανίχνευσαν νετρίνος τα οποία είχαν ταχύτητα λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός. Όλοι γνωρίζουμε ότι η θεωρία της σχετικότητας του Einstein αναφέρει ότι η ταχύτητα του φωτός είναι η μεγαλύτερη δυνατή στο Σύμπαν. Τι συμβαίνει, λοιπόν;
Οι γνώστες συνιστούν ψυχαιμία. Πρώτα να αποκλειστεί κάποιο λάθος. Και στη συνέχεια να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.
Είναι γωστή η ρήση του Carl Sagan ότι "Οι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί απαιτούν εντυπωσιακές αποδείξεις". Όπως είπε κάποιος επιστήμονας μετά τη σχετική ανακοίνωση, αυτό μέχρι στιγμής δεν ισχύει. 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ρήσεις


Η βία είναι ταυτόχρονα αναπόφευκτη και αδικαιολόγητη
Albert Camus

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η πίεση για θετικά αποτελέσματα θέτει σε κίνδυνο την επιστήμη


        Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έδειξε ότι η επιστημονική έρευνα μπορεί να βρίσκεται σε πτωτική φάση, εξ αιτίας της παγκόσμιας τάσης να αναφέρονται μόνο οι μελέτες, που εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση 4600 επιστημονικών άρθρων μεταξύ του 1990 και του 2007 έδειξε μια σταθερή ελάττωση στις μελέτες που τα ευρήματα έρχονταν σε αντίθεση με τις ισχύουσες θεωρίες ή με τις υποθέσεις που εξετάστηκαν. Τα άρθρα που αναφέρουν αδιάφορα ή αρνητικά αποτελέσματα, πχ μετά την εφαρμογή μιας θεραπείας ή την εξέταση μιας υπόθεσης για την παθογένεια μιας νόσου, είναι εξ ορισμού το ίδιο χρήσιμα με εκείνα που αναφέρουν θετικά αποτελέσματα. Επειδή, όμως, δεν είναι το ίδιο ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες και δεν αναφέρονται συχνά σε άλλες εργασίες, τείνουν να μην γίνονται δεκτά από τα περιοδικά, ιδιαίτερα εκείνα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. 

Το πρόβλημα φαίνεται να διογκώνεται τα τελευταία χρόνια, επειδή ο ανταγωνισμός στην επιστήμη έχει οξυνθεί και το να βρει ένας επιστήμονας εργασία ή να πάρει κάποια χρηματοδότηση εξαρτάται από τις δημοσιεύσεις του στα μεγαλύτερα περιοδικά του κλάδου του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει η τάση να δημοσιεύονται εργασίες με θετικά αποτελέσματα, έστω και αν αποτελούν απλές τροποποιήσεις παλαιότερων, αλλά και να οδηγούν μερικές φορές σε επιλεκτικές αναφορές ή, ακόμη χειρότερα, και σε αλλοιώσεις ευρημάτων!

Η μελέτη έδειξε ότι ενώ το 1990 το ποσοστό των εργασιών που ανέφεραν θετικά αποτελέσματα ήταν 70%, το 2007 είχε φτάσει στο 86%. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν περισσότερο εμφανές στις οικονομικές επιστήμες, στη διοίκηση επιχειρήσεων, στην κλινική ιατρική, την ψυχολογία, αλλά και στη φαρμακολογία και τη μοριακή βιολογία, δηλαδή σε ένα ολόκληρο φάσμα πολύ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων.

Η συγκεκριμένη εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientometrics και έδειξε επίσης ότι η τάση για αναφορά θετικών αποτελεσμάτων ήταν περισσότερο εμφανής στις ΗΠΑ (όπου και ο ανταγωνσιμός είναι μεγαλύτερος) από ότι στην Ευρώπη.

Μια άλλη παράμετρος, που πρέπει να αναφερθεί, είναι ότι η τάση αυτή εκτός από την επίδρασή της στην ποιότητα και την αξιοπιστία της επιστημονικής δουλειάς, οδηγεί και σε λάθος εκτιμήσεις για τη σημασία των φαινομένων που αναφέρονται, αλλά έχει και άλλες οδυνηρές επιπτώσεις, όπως πχ την επανάληψη μελετών που επειδή δεν είχαν θετικά αποτελέσματα δεν δημοσιεύτηκαν και έτσι δεν ήταν γνωστό αυτό σε εκείνους που τις έκαναν πάλι, με μεγάλη σπατάλη χρόνου και χρήματος.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

3-D Εκτύπωση. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας

Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Μηχανήματα, που μπορούν να "τυπώσουν" σχεδόν οτιδήποτε σε τρεις διαστάσεις! Δείτε το βίντεο, που ακολουθεί (είναι στα αγγλικά).

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ρεαλισμός θα πει απλά αποδοχή των τεκταινομένων;


Τι είναι αλήθεια ο ρεαλισμός; Κια γιατί θεωρείται αρετή να τον έχει ενας πολιτικός, αλλά και ο κάθε απλός άνθρωπος;
Ο επικρατέστερος ορισμός είναι θαρρώ η ικανότητα της βέλτιστης αντίδρασης στην υφιστάμενη πραγματικότητα, δηλαδή με άλλα λόγια να προσαρμόζεις τις ενέργειές σου έτσι ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις συνθήκες που ισχύουν τη δεδομένη στιγμή. 
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι είναι μια ικανότητα που δεν την έχουν όλοι, αφού τα παραδείγματα ανθρώπων που προτείνουν εξωπραγματικές λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία είναι άπειρα. 
Είναι όμως πραγματικό πλεονέκτημα; Ας πάρουμε το παράδειγμα της Ελλάδας σήμερα. Είναι πιθανό ότι η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί μια ρεαλιστική πολιτική στη συγκεκριμένη συγκυρία, αφού με βάση την υφιστάμενη πραγματικότητα είναι ο μόνος τρόπος να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να συνεχίσει να λειτουργεί στοιχειωδώς η χώρα. Ρεαλισμός, όμως, σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, είναι επιπλέον και η ικανότητα να είσαι σε θέση να κατανοείς τις πραγματικές δυνατότητες που έχεις ως χώρα, ώστε να εκπληρώσεις αυτά που υπόσχεσαι. Στο σημείο αυτό, όμως, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι κυβερνώντες έδειξαν ρεαλισμό. Και ο πρώτος ρεαλισμός χωρίς τον δεύτερο είναι μάλλον άχρηστος.
Αλλά δεν είναι αυτό το κύριο σημείο του παρόντος σημειώματος. Επανέρχομαι στο ερώτημα. Είναι τελικά χρήσιμος ο ρεαλισμός; Μήπως στην ουσία προϋποθέτει κάποια "μοιρολατρεία", κάποιο είδος ενδοτισμού; Δηλαδή, με άλλα λόγια μήπως η παραδοχή ότι "κάνουμε ότι είναι δυνατό μέσα στις παρούσες συνθήκες" εμπεριέχει ακριβώς το μέγιστο λάθος; Μήπως αφήνει απ' έξω τη λύση εκείνη, που μπορεί να στοχεύσει εκεί που πρέπει; Δηλαδή στην ανατροπή των συνθηκών που επικρατούν σήμερα; 
Αυτό βέβαια σημαίνει είτε ότι η παραπάνω έννοια του ρεαλισμού δεν είναι σωστή, είτε ότι ο ρεαλισμός δεν είναι στην ουσία ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Απλά υπονοεί την πολιτική εκείνη, που εξυπηρετεί το υφιστάμενο σύστημα, και μάλιστα το κάνει με τον πιο αποτελεσματικό -για το σύστημα- τρόπο. 
Θα ήθελα τις σκέψεις σας πάνω στον παραπάνω προβληματισμό

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Κείμενο από φωτεινή επιγραφή στη Λυών


Επιστολή προς άνδρες: Tο προστατευτικό κάλυμμα όρχεων  χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1874 στο χόκεϊ επί πάγου... Και η πρώτη προστατευτική κάσκα μοτοσικλέτας χρησιμοποιήθηκε το 1974.
Επομένως οι άντρες χρειάστηκαν εκατό χρόνια για να καταλάβουν πως και ο εγκέφαλος είναι σημαντικός.
Υπογραφή: μια γυναίκα

Βόμβες σε ασχολούμενους με την νανοτεχνολογία!


Το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αποστολής βομβών σε πακέτα σε επιστήμονες, που κάνουν έρευνα στη χρήση της νανοτεχνολογίας ή στην προηγμένη τεχνολογία υπολογιστών. Τα πρόσφατα περιστατικά αφορούν επιστήμονες που εργάζονται στο Μεξικό (με σοβαρούς τραυματισμούς!), αλλά φαίνεται ότι η οργάνωση που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις έχει διασυνδέσεις και με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Χιλή. 
Ο λόγος, κατά τους βομβιστές, είναι ότι εξ αιτίας της ανάπτυξης της νανοτεχνολογίας, αλλά και προόδων στην τεχνολογία των υπολογιστών, θα οδηγηθεί ο κόσμος στην επικράτηση μιας μορφής τεχνητής νοημοσύνης που θα έχει αυτογνωσία , θα αναπαράγεται κατά βούληση και θα εξαφανίσει ή θα υποτάξει την ανθρωπότητα!

Το αλκοόλ αμβλύνει την αντίδραση του εγκεφάλου στα λάθη μας


Όταν κάποιος κάνει ένα λάθος υπάρχει άμεση αντίδραση συγκεκριμένων κέντρων του εγκεφάλου, οπότε αποστέλλονται προς άλλα εγκεφαλικά κέντρα σήματα "συναγερμού", ότι κάτι δεν πάει καλά. 
Μια πρόσφατη μελέτη, που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Missouri στις ΗΠΑ έδειξε ότι στην περίπτωση, που κάποιος είναι υπό την επίδραση του οινοπνεύματος, αυτά τα σήματα είχαν σχετικά ελαττωμένη ένταση. Και πάλι, όμως, αυτά τα άτομα ήταν σε θέση να αντιληφθούν ότι έκαναν λάθος, αλλά το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι δεν έκαναν σημαντική προσπάθεια να διορθώσουν το λάθος τους, σε αντίθεση με εκείνους που δεν είχαν καταναλώσει οινόπνευμα, στους οποίους η προσπάθεια να ανακτήσουν τον έλεγχο των πράξεων τους ήταν φανερή.
Το συμπέρασμα: το αλκοόλ όχι μόνο ελαττώνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, που μας ειδοποιεί για τα λάθη μας, αλλά μας κάνει και να μη νοιαζόμαστε γι' αυτά, έστω και αν καταλαβαίνουμε ότι τα κάνουμε.
Τα ευρήματα αυτά έχουν βέβαια και τη θετική τους πλευρά, καθώς μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι σε αγχωτικά άτομα λίγο ποτό ίσως κάνει καλό, αφού τα άτομα αυτά είναι γνωστό ότι αντιδρούν υπερβολικά αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αν τώρα αποφασίσουν να το ρίξουν κυριολεκτικά στο ποτό μάλλον οι συνέπειες δεν θα είναι καλές.
Η μελέτη έγινε με την υποβολή των συμμετεχόντων σε δοκιμασίες με τη χρήση υπολογιστή και την παράλληλη παρακολούθηση της λειτουργίας του εγκεφάλου με τη χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας. Ακόμη δηλαδή μια εργασία που χρησιμοποίησε μια ακριβή και πολύπλοκη διαδικασία, για να φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα με τον λαϊκό ποιητή, που έλεγε το γνωστό "απόψε πίνω και δεν μου καίγεται καρφί".

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος Εποχής


Είναι γνωστό, ότι όσοι ζουν σε ιστορικές εποχές μεγάλων αλλαγών συνήθως δεν το αντιλαμβάνονται. Παρασυρμένοι από την καθημερινότητα και εγκλωβισμένοι στα μικρά ή μεγάλα προσωπικά τους προβλήματα, δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν αυτά που συμβαίνουν και να τα δουν στη σωστη τους διάσταση.

Έχω την αίσθηση, ότι ζούμε σε μια τέτοια εποχή. Τα σημάδια είναι πολλά γύρω μας, αρκεί να κόψουμε λίγο το βήμα μας και να αφουγκραστούμε και να δούμε...

Οι μεταβατικές εποχές δεν είναι ευτυχισμένες εποχές. Υπάρχει μια ανησυχία και αβεβαιότητα, ωσάν όλοι κάτι να περιμένουν. Κάτι απροσδιόριστο, που επικρέμεται, που απειλεί...Χαρακτηρίζονται ακόμη οι μεταβατικές εποχές από το τέλος των πραγμάτων όπως τα ξέραμε. Το οριστικό και αδιαφιλονίκητο τέλος. 

Τι είναι αυτό που αλλάζει στην εποχή μας; Αρκετά, αλλά κάποια χρήζουν ιδιαίτερης μνείας. Το πρώτο είναι ότι σιγά σιγά αλλά σταθερά καταργείται το κοινωνικό κράτος. Η δημόσια υγεία και παιδεία, κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης κυρίως, πνέουν τα λοίσθια. Μπορεί οι κυβερνώντες να τα ονομάζουν ανασυγκρότηση και αναβάθμιση, αλλά η ουσία είναι αυτή: όλο και λιγότερα χρήματα από τον κρατικό κορβανά δίνονται για τα ύψιστα αυτά μέχρι σήμερα κοινωνικά αγαθά. Οι λόγοι είναι πολλοί και είναι περισσότερο πολιτικοί παρά οικονομικοί. 

        Σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα ο ρόλος των εθνικών κυβερνήσεων μικραίνει, ενώ αυξάνεται ο ρόλος "μορφωμάτων", που δύσκολα βρίσκει κανείς την άκρη τους, παρά τα βαρυγδουπα ονόματα. Κάποιες Πολυεθνικές Κεντρικές Τράπεζες και Ταμεία και Οργανισμοί και Συμμαχίες, που οι σχέσεις του με τις από καιρό γνωστές και εμπειρότερες πολυεθνικές Εταιρείες δεν περιορίζονται μόνο στη συνωνυμία, παίζουν πλέον τον βασικό ρόλο στη λήψη πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών αποφάσεων. Και είναι επόμενο αυτό, αφού τα όρια των κρατών και των ηπείρων δεν αρκούν για τη διαχείριση των σημερινών οικονομικών μεγεθών αυτών των παγκοσμιοποιημένων φορέων.

Οι πόλεμοι αλλάζουν όνομα και βαφτίζονται περιορισμένες επιχειρήσεις υποστήριξης των λαϊκών αντιδράσεων, οι χρεωκοπίες των χωρών που επιλέγονται από τα ¨μορφώματα" ονομάζονται μηχανισμοί ενίσχυσης και αρωγής και τα Ενωμένα Έθνη κατήντησαν ένας γραφικός οργανισμός καταγραφής ανεφάρμοστων αποφάσεων και περιθωριακής διπλωματίας.

Και το κυριότερο είναι αυτό που προανέφερα. Όλα τα παραπάνω πολύ σημαντικά πράγματα δεν φαίνεται να έχουν επιστροφή. Οι λαοί μέχρι στιγμής δεν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων, αφού σιγά-σιγά εκλείπει και ο "εθνικισμός", που χαρακτήριζε τους προηγούμενους αιώνες και που καταδικάστηκε ως στίγμα -και ήταν- υπέυθυνο για πολλές γενοκτονίες. Ποιος θα το περίμενε, ότι μπροστά στην καταιγίδα αυτής της αδίστακτης και ανάλγητης παγκοσμιοποίησης θα αρχίζαμε να αναπολούμε τον τρισκατάρατο και καταδικασμένο από όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους "εθνικισμό"!! Ενώ και ο κομμουνισμός, η λύση που ιδεολογικά και θεωρητικά θα μπορούσε να είναι η απάντηση κατέρρευσε επίσης οριστικά θαμένος μέσα στα ερείπια των δικών του αμαρτωλών κατασκευών.

Υπάρχει θα μου πείτε η περίφημη "αλληλεγγύη" των λαών, που εκδηλώθηκε κάπως με τους αγανακτισμένους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να αποδειχτεί ισχυρότερη από τις κυβερνήσεις αυτών των ίδιων λαών, οι οποίες έχουν ήδη υποκύψει. 

Μπορούμε, λέτε, να ελπίζουμε σε αυτό;