Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η κορυφή έχει τίμημα!

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και που αφορά ένα πληθυσμό πιθήκων (baboons), έδειξε ότι τα μέλη της ομάδας που κατείχαν τις υψηλότερες ιεραρχικά βαθμίδες, είχαν δηλαδή με άλλα λόγια τη μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή, παρουσίαζαν σαφώς μεγαλύτερα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών στο αίμα, κάτι που θεωρείται δείκτης stress και που είναι γνωστό ότι συνοδεύεται από δυσμενείς για την υγεία επιπτώσεις.
Τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών του stress προφανώς ήταν απαραίτητα, ώστε οι ηγέτες αυτοί να είναι σε συνεχή εγρήγορση, ώστε να επεμβαίνουν άμεσα και να διασφαλίζουν την υποταγή των άλλων στις επιθυμίες τους. Από την άλλη, βέβαια, έχει βρεθεί ότι η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοια υψηλά επίπεδα έχει βλαβερές επιπτώσεις.
Άρα διαλέγει κανείς και παίρνει...Επιβολή και γρήγορη φθορά ή υποταγή και μακροημέρευση. Τώρα, το πως κάποια μέλη ενός άλλου είδους πιο εξελιγμένων πιθήκων, καταφέρνουν και τα δύο, (επιβολή και μακροημέρευση δηλαδή) είναι αντικείμενο άλλης μελέτης, που κάποτε πρέπει να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου