Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αδύναμοι άνδρες και πιστές γυναίκες



Ο καθηγητής Sergey Gavrilets υποστηρίζει μια θεωρία, που προέκυψε με τη χρήση ενός μαθηματικού μοντέλου, και που εξηγεί την επικράτηση της μονογαμικής σχέσης στον άνθρωπο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη θεωρία του οι πιο αδύνατοι άνδρες στις κοινωνίες των πρωτόγονων ανθρώπων, αυτοί που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους λεγόμενους "άλφα" άνδρες, δηλαδή τους ισχυρούς, άρχισαν να εφαρμόζουν μια διαφορετική τακτική στη σύναψη σχέσεων, η οποία είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά: α) τη συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών (που ήταν καθαρά υπόθεση των γυναικών) και β) την επιλογή "πιστών" ερωτικών συντρόφων, ώστε να είναι σίγουροι ότι ανατρέφουν τα δικά τους παιδιά.
Όταν εφήρμοσε αυτά τα χαρακτηριστικά στο μοντέλο του, μπόρεσε να αποδείξει ότι τότε άρχισαν να δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στα ζευγάρια. Μετά η εξέλιξη πήρε το δρόμο της και ο τύπος αυτός ανδρών και γυναικών άρχισε να επικρατεί. " Η πιο σημαντική σεξουαλική επανάσταση στο είδος μας άρχισε πάρα πολύ νωρίτερα από ότι νομίζαμε" λέει ο Καθηγητής.

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Δύσκολη απόφαση; Μη σκέφτεσαι ελληνικά!


Βρίσκεσαι σε πολύ δύσκολη θέση! Πρέπει να πάρεις μια πολύ σοβαρή, καθοριστική για το μέλλον σου απόφαση. Το σκέφτεσαι, το ξανασκέφτεσαι...και είσαι έτοιμος να αποφασίσεις.
Οι επιστήμονες, λένε: Στοπ! Αν γνωρίζεις κάποια άλλη γλώσσα, εκτός από τη μητρική σου, προσπάθησε να σκεφτείς το πρόβλημά σου σε αυτή την άλλη γλώσσα! Η απόφασή σου τότε έχει πολλές πιθανότητες να είναι σωστότερη!!
Αυτό ακριβώς έδειξε μια πρόσφατη έρευνα. Άνθρωποι που γνωρίζουν περισσότερο από μια γλώσσες φαίνεται ότι παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις όταν σκέφτονται σε μια άλλη γλώσσα πλην της μητρικής τους. 
Ο μηχανισμός δεν είναι απόλυτα γνωστός, αλλά φαίνεται ότι έχει να κάνει με τι μικρότερη "συναισθηματική" επένδυση που έχουν οι σκέψεις μας όταν γίνονται σε μια άλλη γλώσσα και επομένως μας κάνει να παίρνουμε σωστότερες αποφάσεις!
Για ξεσκονίστε τα αγγλικά, γερμανικά ή γαλλικά σας (πχ Ολλαντρεού) πριν πάτε να ψηφίσετε!

Ένα ψυχιατρικό φάρμακο εναντίον της λευχαιμίας!


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επιτυχή φαρμακευτική αντιμετώπιση της οξείας λευχαιμίας είναι η υποτροπή της, δηλαδή η επάνοδος της νόσου μετά την αρχική "αποτελεσματική" θεραπεία. Ο κυριότερος λόγος της υποτροπής είναι η αδυναμία των φαρμάκων που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας να καταπολεμήσουν τα λεγόμενα αρχέγονα λευχαιμικά κύτταρα, που είναι μεν λίγα σε αριθμό, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αναπαραγάγουν τη νόσο, επειδή και δεν καταστρέφονται από τη χημειοθεραπεία, αλλά και έχουν μεγάλη ικανότητα να πολλαπλασιάζονται.
Στόχος σήμερα των ερευνητών της νόσου είναι η ανακάλυψη φαρμάκων, που δρουν ειδικά εναντίον αυτών των αρχέγονων λευχαιμικών κυττάρων. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο MacMaster του Hamilton του Καναδά διαπίστωσε ότι ένα γνωστό από χρόνια αντιψυχωσικό φάρμακο, η θιοριδαζίνη (στην Ευρώπη κυκλοφορεί ως Melleril) έχει αυτή την εξαιρετική ιδιότητα και ότι μάλιστα φαίνεται να δρα με τον ίδιο μηχανισμό, όπως και στον εγκέφαλο, δηλαδή μπλακάροντας τους υποδοχείς ντοπαμίνης. 
Η σχετική εργασία έχει δημοσιευτεί στο έγκυρο περιοδικό Cell και έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και ελπίδες ότι σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται θα οδηγήσει σε ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση αυτής της τόσο σοβαρής νόσου.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η πληροφορία και πως αυξάνεται με το χρόνο


Τα μεγέθη που παραθέτω είναι σίγουρα εντυπωσιακά. Αφορούν το ποσόν της παραγόμενης πληροφορίας* οποιασδήποτε μορφής.
Έχει υπολογιστεί ότι από την αρχή του πολιτισμού (περίπου 5000 χρόνια πριν) μέχρι το 2003 η ανθρωπότητα παρήγαγε συνολικά 5 εξαμπάιτς (δισεκατομμύρια γιγαμπάιτς) πληροφορίας. Από το 2003 μέχρι το 2010 αυτό το ποσόν πληροφορίας παράγονταν μέσα σε 2 μόνο μέρες. Μέχρι το 2013 αυτό το ποσόν πληροφορίας θα παράγεται κάθε 10 λεπτά! 
Δηλαδή σήμερα μέσα σε μερικές ώρες αθροίζεται περισσότερη πληροφορία από όση υπάρχει σε όλα τα βιβλία που έχουν γραφεί μέχρι σήμερα!
* Υπάρχουν πολλοί ορισμοί της έννοιας "πληροφορία". Σύμφωνα με έναν από αυτούς πρόκειται για μια αλληλουχία συμβόλων, που αποτυπώνουν ή μεταδίδουν ένα μήνυμα
Ένας άλλος ορισμός είναι κείνος που τη θέλει ως: στοιχείο γνώσης που μετουσιώνει και δίνει αξία στα πράγματα, τα οποία αποκτούν έτσι σημασία.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Το τέλος του «έλα μωρέ»


Αναδημοσιεύω ένα άρθρο του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη από το Protagon.gr
Πιστεύω ότι έχει δίκηο σε όσα γράφει, αν και μάλλον "ομιλεί σε ώτα μη ακουόντων".
Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο ελληνικός λαός να επαναλάβει στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 το λάθος που έκανε τον Οκτώβριο του 2009. Μόνο που τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά, και το δεύτερο λάθος, το δις εξαμαρτείν, δεν θα είναι επανορθώσιμο.

Και τότε και τώρα, πίσω από το λάθος βρίσκεται ένα ψέμα. Στις εκλογές του 2009, αυτό εκφράστηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», που πρόβαλε για να αντιμετωπίσει την πένθιμη προειδοποίηση του Κώστα Καραμανλή ότι η χώρα έπρεπε να αρχίσει αμέσως να περιορίζει τις δαπάνες της. Σήμερα, το ψέμα προωθείται, σε διάφορες παραλλαγές, από τα τρία κόμματα της δημαγωγίας, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή, που προβάλλουν μια συγκαλυμμένη παραλλαγή του παπανδρεϊκού συνθήματος, προσαρμόζοντάς το, το καθένα με τον τρόπο του, στο ρητορικό ιδίωμα του οργισμένου λαϊκισμού. Γιατί και τα τρία κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή, λένε ουσιαστικά το ίδιο πράμα, ότι δηλαδή «λεφτά υπάρχουν», και αν εκλέξουμε αυτά θα μας τα δώσουν. Η εκλογική τους δύναμη, όπως αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές, αλλά και το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι που έχουν ως πρώτη επιλογή ένα από αυτά, έχουν ως δεύτερη και τρίτη πάλι ένα από αυτά, και όχι τα υπόλοιπα κόμματα, μας επιβεβαιώνουν την παλιά αλήθεια ότι οι άνθρωποι προτιμούν να παρηγορούνται πιστεύοντας σε ένα αισιόδοξο, έστω και εντελώς μη-ρεαλιστικό όνειρο, από το να αποδέχονται τη σκληρή πραγματικότητα. Η επιλογή του ονείρου αντί της πραγματικότητας είναι απόλυτα ανθρώπινη. Αλλά όπως κάποιες απολύτως ανθρώπινες επιλογές, είναι εντελώς καταστροφική.

Ως προς τους λόγους που «λεφτά υπάρχουν», οι ρητορικές στρατηγικές των τριών κομμάτων που πουλάν ελπίδα με αντάλλαγμα ψήφους (δηλαδή εξουσία) διαφέρουν. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι λεφτά υπάρχουν γιατί θα τα απαιτήσει από τους Ευρωπαίους με τον τσαμπουκά του, και τις τεχνικές που έμαθε μικρός στην ΚΝΕ, στα αμφιθέατρα των συνελεύσεων. Ότι, με άλλα λόγια, θα απειλήσει τους κουτόφραγκους, όπως άλλωστε έχει ήδη αρχίσει να το κάνει, κι αυτοί τελικά θα υποταγούν στο θέλημά του, έντρομοι μην τυχόν και βγει η Ελλάδα από το Ευρώ και χάσει η Βενετιά βελόνι. (Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από πολλές φωνές, από τις οποίες πολλές πρεσβεύουν ότι πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη «των μονοπωλίων και του κεφαλαίου» και να γυρίσουμε στη δραχμή• αλλά αυτές προεκλογικά σιωπούν επιμελώς.) Ο κ. Καμμένος, από την άλλη, φαίνεται να λέει, αν τον καταλαβαίνω καλά (που δεν είναι πάντα εύκολο) ότι τα λεφτά υπάρχουν στο υπέδαφος, ή στους Ρώσους ή στους Κινέζους ή σε κάποια άλλη χώρα, και εν πάση περιπτώσει θα το λύσει και δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε, γιατί είμαστε πολλοί, είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε Έλληνες και όλα τα άλλα βολεύονται. Και όσο για τον κ. Μιχαλολιάκο, αυτός υπερθεματίζει, λέγοντας ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, άρα δεν τίθεται ζήτημα.

Και οι τρεις απόψεις είναι εξόχως αισιόδοξες και εξόχως μη-ρεαλιστικές. Αυτό δε χρειάζεται πολύ μυαλό για να το καταλάβεις: Πρώτον, γιατί οι ευρωπαίοι ηγέτες μας έχουν πει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν πρόκειται να δεχτούν κανένα συμβιβασμό, και η τήρηση των δεσμεύσεών μας είναι απαρέγκλιτος όρος της παραμονής μας στην Ευρώπη. (Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι απογοητεύτηκε από την επανάληψη αυτού του μηνύματος από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, που είχε προσπαθήσει μετεκλογικά να μας τον παρουσιάσει ως ομόβαθμό του, κι έτσι τον είπε «Ολανδρέου», για να σκάσει απ’ το κακό του• κι έτσι τελικά τα βρήκε με τον ιδεολογικό του σύντροφο, τον ακροαριστερό Μελανσόν του 11%, μεταμορφωνόμενος ο ίδιος προφανώς σε «Τσιπρανσόν».) Δεύτερον, γιατί πετρέλαια, φυσικά αέρια, κ.λπ. δεν έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, και η διαβεβαίωση του κ. Καμμένου ότι αυτό θα συμβεί μόλις το απαιτήσει δε μας καθησυχάζει• ούτε βέβαια και οι Ρώσοι έχουν καμιά διάθεση να μας στηρίξουν εκτός Ευρώπης (το ξεκαθάρισε άλλωστε ο κ. Μεντβέντεφ), οι δε Κινέζοι, και καλά κάνουν οι άνθρωποι, δε δανείζουν φράγκο χωρίς δρακόντειες εγγυήσεις. (Θυμίζω τις διαπραγματεύσεις για το λιμάνι του Πειραιά.) Και, τρίτον, μπορεί μεν να ισχύει, για όσους το πιστεύουν, ότι είμαστε λαός αθάνατος, ανώτερος, ακατάβλητος, αλλά αυτό δε μας προφυλάσσει από την πτώχευση, γιατί αν μας προφύλασσε δε θα είχαμε πτωχεύσει τρεις φορές στο παρελθόν.

Φυσικά, ό λόγος που πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν τα κόμματα της ψεύτικης ελπίδας δεν είναι ότι στερούνται της ευφυΐας να καταλάβουν την παγίδα της ρητορικής τους. Ο λόγος είναι πολύ πιο θλιβερός, αλλά και πάλι ανθρώπινος, πολύ ανθρώπινος. Συγκεκριμένα, ότι κάποιοι συμπολίτες μας επιλέγουν να αγνοήσουν την προφανή αλήθεια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ένας ασθενής αποφεύγει τις προειδοποιήσεις των γιατρών του, ή ένας τζογαδόρος τις πιθανότητες, που είναι συντριπτικά εναντίον του. Και η άγνοια των ψηφοφόρων έχει το ίδιο ακριβώς κίνητρο με των άλλων δυο περιπτώσεων: ότι η αλήθεια είναι δυσάρεστη, και προτιμούν να αφήσουν το θυμικό τους, εν προκειμένω την ελπίδα, να κυριαρχήσει πάνω στη διάθεση για αντικειμενικότητα.

Το ότι οι άνθρωποι γενικώς προτιμούν τα καλά νέα από τα κακά δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε περίεργο. Αυτό που παραξενεύει, στην περίπτωση των επικείμενων εκλογών, είναι η ιδιαίτερη εμμονή με την οποία πολλοί επιμένουν να αγνοούν την πραγματικότητα υπέρ της παρηγοριάς και της ελπίδας, έστω κι αν την έχουν πατήσει τόσο πρόσφατα, και τόσο σοβαρά, πιστεύοντας τον προηγούμενο έμπορο ελπίδας που έταζε ότι «λεφτά υπάρχουν».

Κι όμως, αν το σκεφτούμε λιγάκι, η εθελοτυφλία αυτή δεν είναι τόσο περίεργη, κι αυτό γιατί οφείλεται, απλούστατα, στην συνήθεια των έλληνων, τη συνήθεια όλων μας δηλαδή, να ψηφίζουμε στις εκλογές χωρίς να θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα θα έχει ιδιαίτερη σημασία στη ζωή μας. Σε αυτό, δυστυχώς, δεν είχαμε άδικο μέχρι τώρα, αφού αυτή η αίσθηση ότι «είτε τους πράσινους ψηφίσω, είτε τους γαλάζιους, το ίδιο κάνει», δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Θυμηθείτε το: και με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τα πράγματα δεν άλλαζαν τόσο. Είτε ο ένας κυβερνούσε ή ο άλλος, δημοκρατία είχαμε, με τα χίλια στραβά της αλλά δημοκρατία, ελευθερία λόγου είχαμε, έλεγε ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, η οικονομία πάνω κάτω δούλευε, το κράτος πάνω κάτω δε δούλευε (αλλά αυτό το είχαμε συνηθίσει), στην Ευρώπη είμασταν, ταξιδάκια κάναμε να ξεχνιόμαστε, διακοπές πηγαίναμε... Οι εναλλαγές των δυο κομμάτων στην εξουσία επηρέαζαν αισθητά μόνο τη ζωή των λίγων που είχαν στενές πελατειακές σχέσεις με το ένα ή το άλλο, τους «πρασινοφρουρούς» του ΠΑΣΟΚ, ή τα «δικά μας παιδιά» της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά κι αυτοί είχαν μάθει στο ρυθμό της εναλλαγής της εξουσίας και τους βόλευε κιόλας, σαν την εναλλαγή των εποχών: σαν το μυρμήγκι του Αισώπου, έτσι κι οι κομματικοί επίλεκτοι αποθησαύριζαν όταν ήταν το κόμμα τους στην εξουσία εύνοια ή χρήματα ή κάτι τέλος πάντων, και τα χαίρονταν μετά, όταν έπαιρνε τη σκυτάλη το άλλο. Αλλά τον πολύ κόσμο, εκτός από τα οργανωμένα στελέχη των κομμάτων, δεν τον ένοιαζε τόσο ποιος κυβερνούσε, αφού η ζωή του μέσου πολίτη έξι μήνες, ας πούμε, μετά μια εκλογική αναμέτρηση ήταν πάνω κάτω ίδια με έξι μήνες πριν. Άρα, ό,τι και να ψηφίζαν, δεν είχε τόση σημασία.

Αυτό όμως τώρα, για πρώτη φορά αλλάζει, και μάλιστα δραματικά. Γιατί στις ερχόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα να μεταμορφώσει ριζικά τη ζωή μας, όλων μας, και αυτό φαίνεται να μην το έχει συνειδητοποιήσει μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Είναι όλοι αυτοί που παρασυρμένοι από τη συνήθεια καταλήγουν συχνά στις πολιτικές συζητήσεις, όταν τους παραζορίσεις με επιχειρήματα, με ένα «έλα μωρέ, σιγά», που δείχνει πάνω από όλα ένα πράγμα: πως πιστεύουν κατά βάθος ότι αυτές τις εκλογές θα είναι σαν όλες τις προηγούμενες. Έλα όμως που δε θα είναι, κι αυτό γιατί το διακύβευμα έχει αλλάξει ριζικά. Αυτή τη φορά δεν αποφασίζουμε αν θα συνεχίσει η ζωή που μάθαμε από τη Μεταπολίτευση και μετά, υπό πράσινα ή γαλάζια σημαιάκια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά αν θα συνεχίσει ή όχι, τελεία και παύλα. Αν θα μείνουμε στην Ευρώπη ή όχι, αν θα πτωχεύσουμε ή όχι.

Οι έλληνες πολίτες δεν είναι ούτε αφελείς, ούτε ανόητοι, ούτε σε τελευταία ανάλυση καταστροφικοί: κι ο πιο αφελής κι ο πιο αδιάφορος πολιτικά, αν ήξερε ότι με τη δική του ψήφο, ειδικά τη δική του, θα τραβηχτεί η σκανδάλη που θα σημάνει τη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρώπη, δε θα την τραβούσε ποτέ, με τίποτε. Αυτό λοιπόν που πρέπει να συνειδητοποιήσουν τώρα, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας δηλαδή, είναι ότι το «έλα μωρέ» σε ετούτες τις εκλογές δεν ισχύει. Το αποτέλεσμά τους θα κρίνει την τύχη της χώρας για πολλές δεκαετίες—ίσως για πάντα. Το «έλα μωρέ» πάει, τελείωσε.

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Αυτή είναι η Αριστερά που περιμέναμε;


Για πρώτη φορά η Αριστερά βρίσκεται κοντά στην εξουσία στη χώρα μας. Και εννοώ μια πραγματική αριστερά και όχι την κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ, που και αυτή υπήρξε σχετικά αριστερόστροφη μόνο στα πρώτα χρόνια του.
Θα ήταν λοιπόν τεράστιας σημασίας γεγονός για τη χώρα μας. Και θα σηματοδοτούσε πραγματικά μια νέα εποχή ελπίδας για το λαό μας.
Είναι, όμως, αυτή η αριστερά που ονειρεύτηκαν οι αγωνιστές της; Και είναι αυτή η ηγεσία που αξίζει σε ένα ιστορικό κίνημα; 
Μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης από δεξιές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις τι ωραίο που θα ήταν να είχαμε ένα άλλο ύφος και ήθος εξουσίας! Ένα καινούργιο πολιτικό λόγο, χωρίς τσιτάτα και φράσεις από το παρελθόν, χωρίς μικροκομματικές διακηρύξεις και αλαζονικές συμπεριφορές. Με σοβαρούς πολιτικούς, που θα έχουν διάθεση να ακούσουν και να συμπορευτούν με την κοινωνία. Που δεν θα υπόλογίζουν σε κάθε τους κίνηση το στενό κομματικό συμφέρον και θα λένε όλη την αλήθεια σ' αυτόν τον τόσο παραπλανημένο και αλλοτριωμένο από τους κυβερνήτες του λαό.
Λυπάμαι, αλλά η αριστερά που χτυπά την πόρτα της εξουσίας δεν είναι αυτή που το αριστερό κίνημα ονειρεύτηκε και που πραγματικά του αξίζει. Επειδή η υποκρισία και ο εξυπνακισμός περισσεύουν. Με έναν ηγέτη που αν δεν πει την καθημερινή του ατάκα προφανώς δεν μπορεί να αισθανθεί καλά με τον εαυτό του. Με στελέχη που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο ερασιτεχνισμός στην πολιτική δεν είναι αναγκαστικά κακό πράγμα αρκεί να συνοδεύεται από διάθεση αυτοκριτικής, προσπάθεια για βελτίωση και ειλικρίνεια και όχι από υπερφίαλη βεβαιότητα και θεοποίηση του τάχα μου αυθορμητισμού και της άγνοιας κινδύνου.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια αριστερά, που στη δύσκολη αυτή συγκυρία πρέπει να τείνει χείρα ισότιμης συνεργασίας προς όλες εκείνες της δυνάμεις της χώρας, που δίνουν τον έντιμο αγώνα τους ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις. Που θα αποκηρύξει οριστικά μια από τις κύριες αιτίες της κακοδαιμονίας μας, δηλαδή τον κρατικοδίαιτο και τάχα μου αριστερόστροφο συνδικαλισμό, που έχει κυριολεκτικά διαλύσει τη χώρα. Αυτόν, που μεταξύ των άλλων έχει κάνει τα ελληνικά πανεπιστήμια άντρα απαξίωσης της επιστημονικής πρόοδου και πιστής αναπαραγωγής του καταστημένου με αποκλεισμό οποιασδήποτε ανανεωτικής τάσης. 
Μια αριστερά, που πρέπει να διαχωρίσει σαφώς τη θέση της από κάθε μορφή κοινωνικής βίας από όπου και αν προέρχεται, επειδή δεν υπάρχει καλή και κακή βία και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η καταπίεση και η ομηρία της κοινωνίας από κάποιες συνιστώσες της που τυχαίνει να έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο αποτελεσματικές σε αυτό το οδυνηρό παιχνίδι αντιπαράθεσης και διεκδίκησης δικαιωμάτων ή προνομίων.
Μια αριστερά, που θα εμπνεύσει με άλλα λόγια με το παράδειγμά της ολόκληρη την κοινωνία, αυτή την κοινωνία που σήμερα κατηγορεί μεν τις πολιτικές ηγεσίες που την διέφθειραν, αλλά παράλληλα αντιδρά στην όποια εξυγίανση! 
Αυτή, λοιπόν, την αριστερά, εγώ δεν τη βλέπω, όσο κι αν προσπαθώ! Ομολογώ ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε δική μου αδυναμία κατανόησης των τεκταινομένων και να διαψευστώ από τα γεγονότα. Να αποδειχτεί δηλαδή ότι η ανερχόμενη αριστερά και ο ηγέτης της είναι οι φορείς μιας πραγματικής αλλαγής για τη χώρα μας. Θα είμαι ο πρώτος που θα το χαιρετίσω!

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Από το πείραμα Μέρκελ στο πείραμα Τσίπρα


Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο της ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας, έγραψαν και ξανάγραψαν έλληνες και ξένοι αναλυτές. 
Πειραματόζωο σε ένα πείραμα που όπως φαίνεται έχει αποτύχει. Αν και κάποιοι από τους "ερευνητές" που τα εμπνεύστηκαν εξακολουθούν να επιμένουν στην εφαρμογή του. Δεν έχει λένε ακόμη πεθάνει εντελώς το πειραματόζωο.
Και τώρα; Η ανερχόμενη πολιτική δύναμη της χώρας μας καταγγέλει το πείραμα και διακηρύσσει τον βίαιο τερματισμό του!
Σωστά θα μου πείτε. Σημασία, όμως έχει: Με ποιο τρόπο; Μα πολύ απλά με ένα νέο πείραμα!
Με την εξαιρετικά φιλόδοξη αλλά δυστυχώς ουτοπική ιδέα ότι μπορεί να γίνει η Ελλάδα μπροστάρης σε μια ριζική ανατροπή του σκηνικού σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να μην πω στον πλανήτη!
Μια ουσιαστικά πτωχευμένη χώρα, βαθιά διχασμένη, όπως οι πρόσφατες εκλογές απέδειξαν, με πολιτικές ηγεσίες ανάξιες και με ψηφοφόρους που ψηφίζουν με σαφώς αυτοκαταστροφικά αντανακλαστικά παρασυρμένοι από τυχοδιώκτες και τζογαδόρους πολιτικούς, θα σηκώσει το ανάστημά της και θα κατασπαράξει τον συντηρητικό ευρωπαϊκό λέοντα με τον τρομερό βρυχηθμό του μυός. 
Το έχω ξαναπεί ότι μας αρέσει εμάς τους Έλληνες ο μύθος του περιούσιου λαού. Οι ξένοι για δικούς τους λόγους καλλιεργούν συχνά αυτή την ψευδαίσθηση, την τόσο αθώα και χρήσιμη για εκείνους και την τόσο καταστροφική για μας, που ζούμε σε αυτή τη χώρα. 
Τόσο καταστροφική, που ολόκληρα κόμματα στήνονται πρόχειρα πάνω στην ιδεολογία του αθάνατου ελληνισμού και πιάνουν ποσοστά-ρεκόρ με μερικές εβδομάδες ζωής, έτσι χωρίς πρόγραμμα, αλλά με πολλές κορώνες όλων των ειδών!
Άλλοι περνούν από την αφάνεια και τις καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων στην απόλυτη αλαζονεία των πολλαπλών και ετερόκλητων συνιστωσών του ρεάλιτι σώου του διαγωνισμού εκφοράς της μεγαλύτερης κοτσάνας. 
Και βαδίζουμε ολοταχώς προς τις νέες εκλογές. Ως συνειδητά πειραματόζωα θα ψηφίσουμε με τα δύο μας χέρια τη συμμετοχή μας στο νέο πείραμα. Χωρίς να αναλογιζόμαστε τις πιθανότητες που υπάρχουν για να το αντέξουμε.
Με τα παραπάνω δεν συνηγορώ υπέρ των κομμάτων του μνημονίου, όπως θα σκεφτούν μερικοί. Απλά δεν έχω την αφέλεια να πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου και θα αναγκάσει όλη την υφήλιο να χορέψει ζεϊμπέκικο. Προτείνω να αρχίσουμε να κάνουμε εντατικά μαθήματα του βαλς του αποχαιρετισμού. Ως έτοιμοι από καιρό, ας το χορέψουμε τουλάχιστο με χάρη...

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Γουστάρεις;

Πρόκειται για άρθρο του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη στο Protagon.gr
Η ανάλυση του με εκφράζει, αν και δεν μπορώ να πω ανεπιφύλακτα το ίδιο για την τελική του πρόταση.



Στις κρίσιμες περιστάσεις που ζούμε, όποιος τοποθετείται δημόσια δεν ωφελεί να μασάει τα λόγια του, να στρογγυλεύει δήθεν τις γωνίες. Οφείλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρος και συγκεκριμένος στις προτάσεις του. Σταράτος.
Θεωρώ τυχόν ανάληψη στο άμεσο μέλλον της ευθύνης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενο απολύτως αρνητικό και άκρως επικίνδυνο. Όχι μονάχα εξαιτίας της άτακτης χρεοκοπίας που μπορεί να προκαλέσει, συνεπεία πολιτικής του απόφασης ή ακόμα και «ατυχήματος». (Η απειρία των ανώτατων στελεχών του κατεδείχθη περίτρανα τις τελευταίες μέρες, με τις δηλώσεις Στρατούλη και Γλέζου.) Ακόμα και αν μας κρατήσουν στο ευρώ επειδή η αποπομπή μας, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγούσε στη δική τους χρηματοοικονομική κατάρρευση – πόσο ντροπιαστικό, αλήθεια, για την πατρίδα μας να φιλοδοξεί να είναι το τσιμπούρι της Ευρώπης… Ακόμα και αν μας ανεχθούν στους κόλπους τους για λίγο ή για περισσότερο καιρό… Η πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει το τέλος κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Τον ενταφιασμό κάθε ελπιδοφόρας προοπτικής για την Ελλάδα.
Μόρφωμα συνιστωσών με άκρως παρωχημένες -στην πλειονότητά τους- αντιλήψεις, στελεχωμένος από παιδιά του κομματικού σωλήνα και από παλιές καραβάνες του βαθέος ΠΑΣΟΚ, οι οποίες «ριζοσπαστικοποιήθηκαν» όψιμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει τις προθέσεις του: Μόλις έρθει στα πράγματα, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα επανέλθει θριαμβευτικά το «άσυλο» των καταλήψεων και η αναίσχυντη διαπλοκή μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων και διδακτικού προσωπικού. Στο δημόσιο βίο θα κυριαρχήσουν οι πάσης φύσεως συντεχνίες. Η επιχειρηματικότητα θα διωχθεί απηνώς, η καινοτομία θα ενοχοποιηθεί και ως ιδέα ακόμα. Με το άλλοθι του «κοινωνικού» κράτους που νικάει δήθεν τον «νεοφιλελευθερισμό», η γραφειοκρατία θα θεριέψει. Το αλήστου μνήμης σύνθημα «Ένας είναι ο Θεσμός, ο Κυρίαρχος Λαός» θα επιστρέψει δριμύτερο. Όσο η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύει, τόσο ο λαός θα παρηγοριέται με τη λήψη μέτρων «εκδημοκρατισμού», δηλαδή ισοπέδωσης…
Ποιος μπορεί να ανακόψει μια τέτοια δυστοπία; Σίγουρα όχι οι ηγεσίες των πρώην μεγάλων κομμάτων. Το Πασόκ και η Νέα Δημοκρατία καλλιέργησαν με πάθος επί δεκαετίες τους καρπούς που ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δρέπει. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος εγκυμόνησαν από κοινού για να γεννηθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επιμερισμός της προσωπικής ευθύνης καθενός τους, καθώς και των κομματικών μηχανισμών και των λόμπυ εξουσίας, δεν είναι της παρούσης. Αναμφισβήτητα όμως ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος πρώτα κανακεύτηκε και έπειτα προδόθηκε, πρώτα ανέβηκε στα ουράνια του καταναλωτισμού και έπειτα ρίφθηκε στα τάρταρα της οικονομικής απόγνωσης, νοιώθει –και δικαίως- αποστροφή προς όλους τους παραπάνω.
Παρατηρείται οξύτατο πρόβλημα ηγεσίας. Σε όλο το φάσμα της πολιτικής και της κοινωνίας υπάρχουν πρόσωπα που ομνύουν σε μιαν Ελλάδα ανοιχτών οριζόντων. Άνθρωποι για τους οποίους το δημοκρατικό και το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι αδιαπραγμάτευτο. Δυνάμεις πρόθυμες να προσφέρουν όλο τους το σθένος, να δώσουν το άπαν των δεξιοτήτων τους, για να σηκώσουν την πατρίδα από το τέλμα και να την ξαναθέσουν σε τροχιά ανόδου. Χρειάζεται ωστόσο  -σήμερα περισσότερο από ποτέ- ένα πρόσωπο αναφοράς. Κάποιος που θα προσωποποιήσει τη δική μας αντίληψη και το δικό μας πρόταγμα.
Προτείνω τον Γιάννη Μπουτάρη. Προτείνω ο Γιάννης Μπουτάρης να ηγηθεί στις προσεχείς εκλογές ολόκληρου του δημοκρατικού και φιλοευρωπαϊκού τόξου, το οποίο ξεκινάει από το πεφωτισμένο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας και φτάνει μέχρι τη μεταρρυθμιστική Δημοκρατική Αριστερά. Προτείνω τα υπάρχοντα κόμματα και η ηγεσίες τους να βάλουν –προσωρινά τουλάχιστον- στην άκρη τις επί μέρους φιλοδοξίες και υπολογισμούς τους και να κατέβουν από κοινού, με ενιαία ψηφοδέλτια, ως Δημοκρατική Παράταξη. Προτείνω τον Γιάννη Μπουτάρη ως υποψήφιο πρωθυπουργό μιας Ελλάδας που αρνείται να οπισθοδρομήσει, να απομονωθεί και να μαραζώσει.
Γιατί τον Μπουτάρη; Διότι έχει δουλέψει σκληρά στη ζωή του και το αποτέλεσμα του μόχθου του πίνεται στο ποτήρι. Διότι είναι άνθρωπος που υπερέβη τα πάθη του και διατήρησε στο ακέραιο το πάθος του. Διότι είναι και του λιμανιού και του σαλονιού. Διότι η ατζέντα του περιλαμβάνει τις πιο ουσιαστικά προοδευτικές και απροκατάληπτες θέσεις και η έως τώρα θητεία του στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι μπορεί να ασκήσει διοίκηση ρηξικέλευθη, αδιάφθορη και αποτελεσματική. Διότι λέει πάντοτε τα πράγματα με το όνομά τους, σε ήρεμο τόνο δίχως κραυγές και υστερίες. Διότι, ως γνήσιος μάγκας, μπορεί να αντιμετωπίσει και να κάνει σκόνη την τζάμπα μαγκιά.
Τα κουκιά είναι πλέον μετρημένα και οι καιροί ου μενετοί. Γουστάρεις;

Το τσίρκο "Η Ωραία Ελλάς"



Απέφυγα να σχολιάσω σε έκταση τα πολιτικά τεκταινόμενα των ημερών. Σήμερα, όμως, θα πω δυο-τρία πράγματα:

1. Οι λαοί έχουν όντως τους ηγέτες που τους αξίζουν.
2. Η στάση της αριστεράς στις κρίσιμες για τη χώρα εποχές ήταν πάντα καθοριστική-και συνήθως απογοητευτική!
3. Η ικανότητα των πολιτικών μας να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα "κατά το δοκούν" είναι εντυπωσιακή. Αυτο-υποβάλλονται ή τους υπνωτίζουν;
4. Οι ειδικοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκτιμήσει φαίνεται ότι θα τη γλυτώσουμε ...σύριζα. Κι αν πέφτουν έξω; Δηλαδή, αν μας πετάξουν έξω;
5. Οπως ο πάτος του βαρελιού των μέτρων έτσι και το βάθος του βαρελιού του λαϊκισμού του Τσίπρα είναι όντως άπατο! Χθες έκανε λαϊκή συνέλευση αλά Τσάβες! Αύριο; 
6. Αν δεν είχαν δώσει τόσα δικαιώματα με την πολιτική τους τα δύο κόμματα εξουσίας θα είχε ποτέ το θράσος ένα κόμμα του 17% να φέρεται τόσο αλαζονικά;
7. Πως μιλάμε τόσο άνετα για την ισχυρή και απαραβίαστη βούληση του λαού και τον θεοποιούμε για το 17%, που μας έδωσε κύριε Τσίπρα, όταν ό ίδιος αυτός λαός έδωσε 7 % στη Χρυσή Αυγή και 11% στον Καμμένο; Μήπως αυτό το μήνυμα είναι ισχυρότερο; Αριθμητικά τουλάχιστο έτσι φαίνεται!
8. Κυρία Παπαρήγα ο λαός θα διορθώσει την ψήφο του. Όπως φαίνεται, όμως, από τις δημοσκοπήσεις ψηφίζοντας ακόμη λιγότερο ΚΚΕ.
9. Κύριε Βενιζέλο, πως περιμένεις ο κόσμος να ψηφίσει ένα κόμμα, που όπως εσύ είπες, σάπισε;
10. Κύριε Σαμαρά, των αλεπάλληλων μέχρι την αυτοδυναμία αναμετρήσεων, πως τολμάς να κριτικάρεις σήμερα τον Τσίπρα, που ζητά πάλι εκλογές;
11. Ο Αλαβάνος, ο προηγούμενος Πρόεδρος του Συνασπισμού, λέει ότι η καταγγελία του μνημονίου σημαίνει έξοδο από το ευρώ. Και ότι η Αριστερά πρέπει να λέει όλη την αλήθεια στο λαό. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Αλαβάνος έχει κόψει τους δεσμούς του με τον Συνασπισμό. Με τη λογική, ποιός άραγε έχει κόψει τους δεσμούς του;
Αυτά και άλλα πολλά άλλα ωραία θεάματα απολαμβάνουμε εμείς στο τσίρκο " Η Ωραία Ελλάς" . Μόλις προλαβαίνετε να πληρώσετε με ευρώ. Αλλά και με τη δραχμή πάλι τσίρκο θα είμαστε, μην ανησυχείτε. 

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Το "παράδοξο Τσίπρα"


Ο Ελληνικός Λαός απαντά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και σε ποσοστό πάνω από 75-80 % ότι θέλει να μείνει στο ευρώ. Το ίδιο λέει και ο Τσίπρας.

Η μη τήρηση των βασικών όρων του μνημονίου λένε όλοι οι γνωρίζοντες (αλλά και οι διαθέτοντες απλά κοινή λογική) σημαίνει έξοδο από το ευρώ.
Οι Έλληνες ψήφισαν σε ποσοστό περίπου 70% εναντίον του μνημονίου (αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι περισσότεροι και είναι το κύριο επιχείρημα του Τσίπρα).
ΟΙ πολιτικοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται εδώ και μιαν εβδομάδα να κατανοήσουν αυτό το μυστηριώδες φαινόμενο, το οποίο είναι πλέον γνωστό στην επιστήμη ως "παράδοξο Τσίπρα". 

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί

Σήμερα προτείνω να ακούσουμε ένα από τα καλύτερα τραγούδια με το Νίκο Ξυλούρη, που συνοδεύεται από ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε!
Στίχοι: Γιώργος Σκούρτης. Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Κουιζ

Τελικά ποιο ήταν μεγαλύτερο λάθος;

1) Το δημοψήφισμα τώρα του Γιώργου Παπανδρέου
ή
2) Το εκλογές τώρα του Αντώνη Σαμαρά;


Η ....έκφραση του Ελληνικού Λαού


Ο Ελληνικός Λαός εκφράστηκε...
Η έκφρασή του είναι ακριβώς εκείνη του ποδοσφαιριστή που έβαλε... ΑΥΤΟΓΚΟΛ!

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Οι αυριανές εκλογές


Εκλογές λοιπόν. Ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες αλλά και οι πιο σημαντικές για το μέλλον μας. 
Και πηγαίνουμε σ' αυτές χωρίς νομίζω να έχουν καταλαγιάσει μέσα μας η αγανάκτηση και η πικρία για την αστοχία των πολιτικών μετά τη μεταπολίτευση του 74 και με μεγάλη αβεβαιότητα για την επομενη μέρα. 
Αυτή η αβεβαιότητα δεν οφείλεται μόνο στο κλίμα κρίσης που επικρατεί στην Ευρώπη και στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας. Έχει και έναν άλλο πολύ σοβαρό κατά τη γνώμη μου καθοριστικό λόγο. Είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς ΟΛΟΥΣ εκείνους που ζητούν την ψήφο μας. 
Ο Ελληνικός λαός νομίζω θα ήταν διατεθειμένος να πάρει ρίσκα στην παρούσα χρονική στιγμή, μετά από τη τραγική εμπειρία που έζησε. Θα ήθελε να πάρει ρίσκα. Σίγουρα η μεγάλη πλειοψηφία του θέλει να μείνει στην Ευρώπη, αλλά επιθυμεί σύγκρουση με την σημερινή ευρωπαϊκή-βλέπε Γερμανική- πολιτική. 
Σε ποιους, όμως, να στηριχτεί; Στις δυνάμεις που μας κυβέρνησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια; Αυτοί που τις εκφράζουν σήμερα αν μη τι άλλο φαίνονται σαφώς κατώτεροι από κάθε άποψη από τους επικεφαλής αυτών των πολιτικών χώρων τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί θα πετύχουν κάτι καλύτερο; 
Δεν συζητώ για την ακροδεξιά, τον ΛΑΟΣ και το κόμμα του Καμμένου, ο οποίος για μένα εκφράζει μόνο τους αμήχανους μπαχαλάκηδες ελληναράδες. Και που όπως ομολόγησε "δεν πρόκανε" να συντάξει πλήρες προεκλογικό πρόγραμμα!
Μιλώ για την αριστερά. Με την εξαίρεση του ΚΚΕ, που εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον για τους ιστορικούς του μέλλοντος, ως ζωντανό απολίθωμα, τι μπορεί να ελπίζει κανείς από την άλλη αριστερά;
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν νομίζω ότι είναι επαρκής για τις απαιτήσεις των καιρών. Με μια χλωμή ηγεσία, που στοχεύει βασικά στους μετανοημένους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν μπορούν ποτέ να ψηφίσουν δεξιά. Και με τάσεις κυρίως συμβιβαστικές, που είναι κατώτερες των σημερινών απαιτήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι η λύση. Το πρόγραμμά του είναι σαφώς αυτό που περισσότερο εκφράζει τον σημερινό πόθο της ελληνικής κοινωνίας για παραμονή στην Ευρώπη, αλλά με αριστερό διεκδικητικό τρόπο. Γιατί, λοιπόν, εμένα προσωπικά δεν με πείθει; Επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη στην σημερινή του ηγετική ομάδα! Επειδή επενδύει περισσότερο στο συναίσθημα και όχι στη λογική. Επειδή εξαντλεί τους λεονταρισμούς για εγχώρια και μόνο κατανάλωση. Επειδή οι προτάσεις τους είναι αλλοπρόσαλλες και βαθιά βουτηγμένες στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος που μας έχει οδηγήσει στο σήμερα. Με μιαν αύρα βεβαιότητας ότι θα κάνουν χειρότερες επιλογές από εκείνους που μας κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που θα είναι ακόμη πιο εχθρικό για τη χώρα μας και επομένως με μεγαλύτερη δυσκολία κινήσεων.
Τι μένει; Η Δημοκρατική Συμμαχία και η Κοινωνική Συμφωνία δεν έχουν κατά τη γνώμη μου τη δυνατότητα να παίξουν ηγετικό ρόλο. Το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κανείς είναι αν χρειαστεί να παίξουν κάποιο σταθεροποιητικό ρόλο να είναι σε θέση να το κάνουν. Άλλωστε οι ηγεσίες τους δεν προέρχονται από παρθενογένεση. Είναι καθαρά προϊόντα αυτών που κυβέρνησαν όλα αυτά το χρόνια.
Είναι ακόμη οι η Δράση του Μάνου και η Δημιουργία Ξανά του Τζήμερου. Γνωστός και μη εξαιρετέος ο πρώτος, παντελώς άγνωστος ο δεύτερος. Και οι δυο εκφράζουν σύγχρονες και σε μεγάλο ποσοστό σωστές κατά τη γνώμη μου απόψεις. Θα ήταν καλό να μπουν στη Βουλή, αλλά κακά τα ψέμματα, εκτός από έκπληξη των εκλογών, ευχάριστη για μένα αν γίνει, δεν μπορούν μόνοι τους να αλλάξουν τα πράγματα. Όσοι πάντως προτιμούν να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι για το μέλλον καλά είναι να δουν πιο προσεκτικά τη Δημιουργία Ξανά!
Τέλος οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Κρίμα που ένα κόμμα που έχει χρωματιστό τίτλο είναι τόσο άχρωμο! Δεν μπορεί να φέρει κι αυτό την αλλαγή, αλλά προσωπικά θα το ήθελα στη Βουλή.
Καταλήγω. Δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς. Και έχω τους λόγους μου, όπως είπα. 
Είναι γεγονός ότι η αυριανή εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη. Υπάρχουν και ορατοί κίνδυνοι ακυβερνησίας και απώλειας της εμπιστοσύνης της Ευρώπης (αυτής που εκφράζεται σήμερα με την γερμανική πολιτική). Επιτέλους, όμως, πρέπει να πάψουμε να ψηφίζουμε με τέτοιου είδους ψευτοδιλήμματα. Αν αποφασίσουμε να μην ψηφίσουμε τα κόμματα που κυβερνούν τα τελευταία χρόνια -και που τα ψηφίσαμε κατά κόρον- είναι επειδή δεν μας εκφράζουν πια και όχι για να τα τιμωρήσουμε. Και αν τα ψηφίσουμε πρέπει να το κάνουμε επειδή μας εκφράζουν και όχι από το φόβο των συνεπειών. 
Η δική μου πρόταση είναι να ψηφίσουμε αυτόν που θεωρούμε ότι εκφράζει περισσότερο αυτά που πιστεύουμε για τη χώρα και την κοινωνία. Όσο "μικρός" ή "άπειρος" κι αν είναι. Γιατί μόνο τότε θα έχουμε εκφραστεί ελεύθερα και αντικειμενικά. 
Όταν ο λαός μιλήσει με τον τρόπο αυτόν, τότε το μήνυμα πρέπει να γίνει κατανοητό από αυτούς που θα στείλει στη Βουλή. Και είναι υποχρεωμένοι να πράξουν αναλόγως. Ιδιαίτερα αν, όπως εύχομαι, αν και το βλέπω δύσκολο, κανείς τους δεν πάει εκεί με τον τσαμπουκά το νικητή!

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Απαράδεκτη η επιλεκτική διαπόμπευση!


Μου έκανε τεράστια -και αλγεινότατη- εντύπωση η δημοσίευση φωτογραφιών και άλλων στοιχείων της ταυτότητας των ιερόδουλων που βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV. Σκεφτόμουν να γράψω κάτι, αλλά βρήκα ένα κείμενο στο εξαιρετικό ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου " Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία", από το οποίο έχω και άλλες φορές αναδημοσιεύσει. Παραθέτω το κείμενο, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα!
Η διαπόμπευση μιας κοινωνίας
Για άλλο θέμα είχα σκοπό να γράψω σήμερα, κάτι προεκλογικό -αλλά δεν πειράζει, θα το διαβάσετε αύριο. Για άλλο, αλλά μ’ έπιασε από το μανίκι η κτηνωδία, που συνεχίζεται, το απόλυτο αίσχος που συνίσταται στο να δημοσιεύονται οι φωτογραφίες και τα ονοματεπώνυμα από τις εκδιδόμενες γυναίκες που βρέθηκαν οροθετικές. Αυτή η απάνθρωπη διαπόμπευση, που γίνεται καθαρά για λόγους πολιτικούς, πιστεύω, αφενός για κατατρομοκράτηση της κοινωνίας με την προβολή μιας αόρατης απειλής, με στόχο την πειθάρχηση, και αφετέρου για να μπορέσει να μερεμετίσει το στραπατσαρισμένο πολιτικό του γόητρο ένας υπουργός που είχε περιέλθει στην αρμοδιότητα των ευθυμογράφων, από τότε που δήλωσε ότι ψήφισε το μνημόνιο χωρίς να το έχει διαβάσει.
Το ιστολόγιο προτιμά να λεξιλογεί από το να πολιτικολογεί και δεν του πολυαρέσει η επικαιρότητα. Και το αστείο είναι πως η διαπόμπευση, σαν θέμα, αν εξεταστεί ιστορικά και λαογραφικά εννοώ, έχει ενδιαφέρον, έχει τροφοδοτήσει τη φρασεολογία μας με πάμπολλες παροιμίες και εκφράσεις -αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε ίσως κάποιαν άλλη φορά, όχι πάντως τώρα.
Τώρα, αυτό που προέχει, είναι ότι η απερχόμενη κυβέρνηση και ειδικά ο αρμόδιος υπουργός επέλεξαν να βγάλουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες άρρωστων ανθρώπων, δίνοντας λεπτομερή στοιχεία, ονοματεπώνυμο, ηλικία, τόπο γέννησης και τόπο κατοικίας. Βέβαια, πολλοί νομικοί φωνάζουν ότι δεν αρκεί η εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών υγείας, ότι χρειάζεται και σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά ο υπουργός απάντησε οτι είναι "νομιμότατη" η δημοσίευση φωτογραφιών και χαρακτήρισε “φαρισαίους”, υποκριτές δηλαδή, όσους “κόπτονται” για ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο, θα παρατηρήσατε ίσως, αν διαβάσατε την ανακοίνωση του υπουργού, μια κραυγαλέα ανακολουθία. Λέει ότι η δημοσίευση των φωτογραφιών ήταν αναγκαία, επειδή “προφανώς και οι πελάτες δεν θυμούνται ονόματα, ούτε οι ιερόδουλες συστήνονται”. Αναρωτιέμαι, τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχεται ότι οι πελάτες δεν θυμούνται ονόματα και ότι οι κοπέλες δεν συστήνονται, το πολύ να αναφέρουν ένα όνομα που δεν θα είναι το αληθινό τους, ποιος τάχα είναι ο σκοπός της δημοσίευσης επωνύμων; Τόπου γέννησης; Τόπου κατοικίας; Να ικανοποιηθεί η νοσηρή περιέργεια; Να επιδείξει αμείλικτο προφίλ και να πάρει ψήφους; Διότι σκοπός προστασίας της υγείας δεν εξυπηρετείται, αφού, ο ίδιος ο υπουργός το ομολογεί, “δεν συστήνονται” οι πελάτες με τα θύματά τους.
Κατά τη γνώμη μου μάλιστα, ούτε η δημοσίευση των φωτογραφιών είναι αναγκαία για λόγους προστασίας της υγείας, αν και εξυπηρετεί σαφώς τη διαπόμπευση και τα ανθρωποφαγικά ένστικτα. Τι εννοώ; Η κοινή λογική λέει ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν τις κοπέλες αυτές έτσι όπως βγαίνουν στη γειτονιά, έτσι όπως πάνε στο σουπερμάρκετ, στο περίπτερο. Στη δουλειά, αλλιώς βάφονται και ντύνονται, υποθέτω ότι θα είναι πολύ διαφορετικές. Περισσότερες πιθανότητες έχει να τις αναγνωρίσει η γειτόνισσα (και να ξεκινήσει εκστρατεία για να τη διώξει από τη γειτονιά, αν και τώρα με τη δημοσίευση του ονοματεπωνύμου για βεβαιότητα πρέπει να μιλάμε) παρά ο πελάτης.
Ας δεχτούμε όμως ότι κάποιοι θα αναγνωρίσουν φωτογραφίες και θα πάνε να εξεταστούν -κι αυτό ακόμα μπορεί να γίνει χωρίς διαπόμπευση. Τι εννοώ; Θα μπορούσε να βγει μια ανακοίνωση, ότι βρέθηκαν οροθετικές εκδιδόμενες, σε οίκο ανοχής της τάδε οδού (ή και στην τάδε περιοχή, για να καλύψουμε και τις  άλλες περιπτώσεις, εκτός οίκων) και όσοι αρσενικοί έκαναν σεξ χωρίς προφυλαχτικό να μπορούν, ας πούμε, να επισκέπτονται μια κλειδωμένη με κωδικό ιστοσελίδα, όπου θα βλέπουν τις φωτογραφίες, αφού πρώτα πάρουν τον κωδικό από μια τηλεφωνική γραμμή (ή με ηλεμήνυμα). Έτσι θα έβλεπαν τις φωτογραφίες λίγες εκατοντάδες ή χιλιάδες, και μόνο όσοι είχαν βάσιμους λόγους ή όσοι θα είχαν πολύ νοσηρό μυαλό, και όχι όλη η Ελλάδα. Στο κάτω-κάτω, η εξέταση δεν είναι ούτε επίπονη, ούτε δαπανηρή, και μόνο η ανακοίνωση, χωρίς καθόλου φωτογραφίες, θα αρκούσε να παρακινήσει όσους είχαν κάνει σεξ με εκδιδόμενη χωρίς προφυλακτικό να πάνε να εξεταστούν.
Να σημειώσουμε επίσης ότι αν ακολουθήσουμε τη λογική του υπουργού, κι αν με τόση ευκολία δημοσιοποιούνται φωτογραφίες και ονοματεπώνυμα των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών, δεν θα πρέπει τάχα να δημοσιευτούν και οι φωτογραφίες των πελατών, τουλάχιστον εκείνων που τυχόν θα βρεθούν οροθετικοί; Οι περισσότεροι είναι παντρεμένοι, οι άλλοι θα έχουν σχέσεις -να μην το μάθουν οι γυναίκες τους να προφυλαχτούν; Εννοείται ότι αυτό δεν είναι  λύση -το αναφέρω για να φανεί πόσο νοσηρή είναι η λογική του κ. υπουργού, αν και στα μάτια τα δικά μου πολύ μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο πελάτης, που εκβιαστικά απαιτεί να βιάσει το θύμα του χωρίς προφυλακτικό. Και βέβαια να αναφέρουμε επίσης ότι η ίδια αστυνομία που δεν δίστασε να διαπομπεύσει διά βίου ίσως δέκα εξαθλιωμένα πλάσματα, φάνηκε ωστόσο υπερπροστατευτική με τον νεαρό που πρώτα χτύπησε με το αυτοκίνητο μεροκαματιάρηδες μετανάστες και ύστερα, όπως λένε, πήγε σπίτι, πήρε όπλο και σκότωσε έναν, τραυματίζοντας έναν άλλον.
Για μια χούφτα ψηφαλάκια λοιπόν διαπομπεύθηκαν έντεκα ως τώρα δυστυχισμένες -και μαζί, διαπομπεύθηκε πιστεύω ολόκληρη η κοινωνία μας, όλοι γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω. Και έρχονται στο νου οι στίχοι που έγραψε πριν από πολλές δεκαετίες μια θαρραλέα γυναίκα, η Γαλάτεια Καζαντζάκη:
Στη Σμύρνη Λέλα,
Ηρώ στη Σαλονίκη,
στο Βόλο Κατινίτσα έναν καιρό…
Τώρα στα Βούρλα με φωνάζουν Νίκη…
Ο τόπος μου ποιός ήταν; Ποιοί οι δικοί μου;
Αν ξέρω, ανάθεμά με!
Σπίτι, πατρίδα μου έχω τα μπορντέλα…
‘Ως κι οι αθώοι χρόνοι οι παιδικοί μου
θολές σβησμένες ζωγραφιές
κι είναι αδειανό σεντούκι η θύμησή μου!
Το σήμερα χειρότερο απ’ το χτες
και τ’ αύριο απ’το σήμερα θε νά’ναι…
Φιλιά από στόματα άγνωστα, βρισές
κι οι πολισμάνοι να με τραβολογάνε…
Γλέντια, καβγάδες ώς να φέξει,
αρρώστιες, αμφιθέατρο του Συγγρού
κι ενέσεις 606.
Πνιγμένου καραβιού σάπιο σανίδι
όλη η ζωή μου του χαμού…
Μ’ από την κόλασή μου στο φωνάζω:
εικόνα σου είμαι, Κοινωνία, και σου μοιάζω.
(Τα Βούρλα ήταν ένας συνοικισμός από πορνεία, στην τότε αραιοκατοικημένη Δραπετσώνα, περιφραγμένος και φυλασσόμενος από την αστυνομία, που λειτούργησε για πολλές δεκαετίες προπολεμικά και μεταπολεμικά μετατράπηκε σε φυλακή -έγινε και μια διάσημη απόδραση κομμουνιστών από εκεί. Στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Αφροδίσιων Νόσων “Ανδρ. Συγγρός” γίνονταν οι υποχρεωτικές εξετάσεις για τις πόρνες. Οι ενέσεις 606 ήταν ενέσεις για τη θεραπεία της σύφιλης, με την ουσία σαλβαρσάν, μια οργανομεταλλική ένωση του αρσενικού, που ονομάστηκε 606 επειδή, στις δοκιμές που έγιναν, ήταν η έκτη ένωση στην έκτη ομάδα δοκιμών. Το 606 είχε βαριές παρενέργειες αλλά εφαρμόστηκε ελλείψει καλυτέρου έως ότου εμφανίστηκε η πενικιλλίνη).