Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Σχέση ανάμεσα στην αποδοχή της θεωρίας της εξέλιξης και του πλούτου των χωρών


Ναι. Υπάρχει και αυτό. Μια ανάλυση έδειξε ότι όσο πιο πλούσια είναι μια χώρα τόσο περισσότερο αποδέχονται οι κάτοικοί της ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι σωστή, ή για να το πούμε αλλιώς τόσο λιγότερο έχουν οι κάτοικοί της ανάγκη να καταφεύγουν στη θρησκεία και στην άποψη ότι ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο σε επτά ημέρες και τον άνθρωπο κατ' εικόνα και ομοίωσίν του (και άρα να μην αποδέχονται τη θεωρία της εξέλιξης). 
Υπάρχει και η αντίστροφη εξήγηση, ότι όσο λιγότερο πιστεύεις ότι υπάρχει ένα παντοδύναμο όν που επηρεάζει τη ζωή σου, τόσο περισσότερο στρώνεσαι στη δουλειά και αυξάνεις τον πλούτο της χώρας σου. Ο καθένας διαλέγει όποια εξήγηση προτιμά.
Τρανή εξαίρεση οι Ηνωμένες Πολιτείες! Μια πλούσια χώρα, μια χώρα που δεν έχει επίσημη θρησκεία, αλλά όπου οι θρησκευτικές πεποιθησεις έχουν μεγάλη πέραση και έχουν καταστεί μάλιστα κύριο θέμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Η αποδοχή της εξέλιξης στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά χαμηλή. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν επίσης σχετικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής της θεωρίας της εξέλιξης σε σύγκριση πάντα με τον πλούτο τους.
Εντυπωσιακά μεγάλα ποσοστά αποδοχής της θεωρίας της εξέλιξης παρατηρούνται κυρίως στις Σκανδιναυικές χώρες, οι οποίες ανήκουν βέβαια και στις πλουσότερες του κόσμου. Και πως να μην θαυμάσει κανείς τη Νορβηγία, που είναι η πλουσιότερη χώρα στον σχετικό πίνακα. 
Να σημειωθεί ότι δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικές χώρες (πχ Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ισραήλ κλπ), που θα είχε ενδιαφέρον η σχετική σύγκριση. Επίσης δεν γνωρίζω πόσο έγκυρα είναι τα οικονομικά στοιχεία (π.χ.νόμιζα ότι η Τουρκία δεν είναι τόσο χαμηλά).



1 σχόλιο:

  1. Πιθανόν τό εισόδημα νά μήν είναι καθοριστικός παράγων, ή παράμετρος, όσον τό μορφωτικόν επίπεδο καί η νόησις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή