Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Τηλε...απο μας

Συμβαίνουν και στα καλύτερα περιοδικά. Σε ένα πρόσφατο άρθρο περί αστρονομίας στο περιοδικό Nature, ο συγγραφέας αναφέρει ότι η λέξη τηλεσκόπιο προέρχεται από τα λατινικά. Το ότι η ρίζα τηλε- (μακριά) ήταν ήδη γνωστή από τον Όμηρο και ότι η λέξη σκοπώ είναι αρχαία ελληνική και σημαίνει παρατηρώ προσεκτικά, δεν είναι γνωστά στον έγκριτο συγγραφέα. 

Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι άλλο. Εάν ετίθετο πχ σε κάποιες πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο το ερώτημα εάν η λέξη τηλεσκόπιο είναι ελληνική η λατινική πόσοι θα απαντούσαν σωστά με τη σιγουριά της γνώσης τους;



1 σχόλιο:

  1. Τηλέπλανος (μακράν πλανώμενος) ο αρθρογράφος τού εν πολλοίς εγκύρου καί εγκρίτου "Nature". Οι Ακαρνάνες Τηλεβόαι, κάτοικοι τής Τηλεβοΐδος, η Τηλεγόνη θυγάτηρ Φάριος, έγγονη Ερμού, ο Τηλέγονος υιός τού Πρωτέως, ο Τηλέγονος νόθος υιός Οδυσσέως καί Κίρκης, ο Τηλέδαμος υιός τής Κασσάνδρας, ο κωμικός ποιητής Τηλεκλείδης, ο Τηλεκλής, ο Τηλέμαχος τού Οδυσσέως καί τής Πηνελόπης, ο περίφημος μάντις Τήλεμος υιός τού Ευρύμου. ο αυλητής Τηλεφάνης, η Τηλέφασσα σύζυγος Αγήνορος καί μήτηρ Κάδμου, ο Τηλεφίδης τού Τηλέφου ο Ευρυπύλου, ο Τήλεφος υιός Ηρακλέους καί Αύγης καί πολλοί άλλοι, ...συνωθούνται εις τό "hot spot" τής Τήλου! (αγχίνους μνήμη μέ τήν αρωγήν λεξικού τής πολυτίμου καί πλουσίας Ελληνικής γλώσσης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή