Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Ανώτατη Παιδεία στην Ελλάδα: Ώρα Μηδέν

Δικαιολογημένα απορροφημένοι από την πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, που μαστίζει τη χώρα, έχουμε για την ώρα αφήσει στην άκρη τη συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το νομοθετικό πλαίσιο που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, το νομοσχέδιο Μπαλτά, οδηγεί την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση σε πλήρη αναντιστοιχία με τα τεκταινόμενα στην υπόλοιπη Ευρώπη και την υποχρεώνει σε μια επώδυνη εσωστρέφεια, τη στιγμή που το διεθνές πλαίσιο μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Με το σημερινό μου σημείωμα δεν προτίθεμαι πάντως να ασκήσω περισσότερη κριτική στο σχετικό νομοσχέδιο, αλλά να επισημάνω μια πολύ σημαντική επίσης δυσμενή επίπτωση της επτάμηνης διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, είχαν ξεκινήσει έντονες συζητήσεις και καταρτίζονταν με εντατικό τρόπο ο στρατηγικός σχεδιασμός των Ιδρυμάτων , με πρωτοβουλία των Συμβουλίων και με τη συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών. Επίσης σε όλα τα Ιδρύματα ξεκίνησαν εντατικές διεργασίες για την κατάρτιση Οργανισμών και Εσωτερικών Κανονισμών.

Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας μετά μια εισήγηση μιας Επιτροπής και την έγκριση της Συγκλήτου καταρτίστηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός και είχε αρχίσει η συζήτηση για τον τρόπο υλοποίησής του. Η πρόβλεψη ήταν να δραστηριοποιηθούν οι Κοσμητείες και τα Τμήματα και με τη συμμετοχή στον προβληματισμό όλου σχεδόν του προσωπικού να προσδιορισθούν συγκεκριμένες δράσεις, που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τη έρευνας μέσα στα Πανεπιστήμια.

Η νέα κυβέρνηση του Ιανουαρίου ανακοίνωσε άμεσα ως πρωταρχικό της στόχο να αλλάξει το νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και καθόρισε ως πρωταρχικό της στόχο την κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Διακήρυξε ως στόχο της την ψήφιση μέσα σε 1-2 μήνες ενός νόμου μεταβατικού, που θα βελτίωνε κατά τη γνώμη της, τη δημοκρατία στα Πανεπιστήμια και στους αμέσως επόμενους μήνες ενός πληρέστερου νομοσχεδίου.

Από τότε πέρασαν επτά μήνες και δεν έγινε τίποτα από αυτά. Το μόνο που νομοθετήθηκε προς την κατεύθυνση της λειτουργίας των ΑΕΙ ήταν η κατάργηση της συμμετοχής των Συμβουλίων στην επιλογή υποψηφίων Πρυτάνεων και Κοσμητόρων, που προφανώς για την κυβέρνηση ήταν το κυριότερο πρόβλημα.

Επίσης ο Υπουργός Παιδείας έστειλε επιστολή προς τα μέλη των Συμβουλίων, όπου ανακοινώνει την απόφασή του για την κατάργησή τους και τα ευχαριστεί για τη μέχρι σήμερα προσφορά τους.

Όλη λοιπόν η έντονη δραστηριότητα, που είχε αναπτυχθεί στα ΑΕΙ τον προηγούμενο χρόνο και που αφορούσε τον προγραμματισμό για το μέλλον της Παιδείας στη χώρα μας, διακόπηκε απότομα και από τότε όλα παραμένουν εν υπνώσει.

Τα Συμβούλια υπολειτουργούν και απλά διεκπεραιώνουν κάποιες εγκρίσεις οικονομικών θεμάτων, προκειμένου να λειτουργήσουν τα Ιδρύματα, αφού ο παλαιός νόμος ισχύει ακόμη. Οι Πρυτάνεις δεν μπορούν να κάνουν κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό, αφού προβλέπεται πρόωρη λήξη της θητείας τους. 

Όλοι λοιπόν περιμένουν να συμβεί κάτι στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας. Την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο σχεδιάζουν, αποφασίζουν, ιδρύουν και προοδεύουν.


Μια ακόμη συνέπεια της καταστροφικής μέχρι τώρα διακυβέρνησης….

1 σχόλιο:

  1. ¨Ενός κακού μύρια έπονται".1988-1989: "υπουργός Παιδείας"(!) ο κατ' εξακολούθησιν αυτοπροσδιοριζώμενος "εθνοσωτήρ" "Γιωργάκης" Ανδρέου Παπανδρέου, κοινωνιολόγος εξ εσπερίας (Άμχερστ τής Μινεσότα)...(τό μέρος αντί τού όλου, καί εξ όνυχος τόν λέοντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή