Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Πεντοζάλη και Ζάλογγο.

Ο Οίκος Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα κατά τρεις μονάδες. 

Θα άκουσαν φαίνεται τον Τσίπρα, που έλεγε προεκλογικά και συγκεκριμένα στις 13/12/14 στην Κρήτη, ότι εμείς «Θα παίζουμε λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη».


Ελπίζω να μην ετοιμαζόμαστε για έναν άλλο χορό στον οποίο έχουμε διακριθεί, δηλαδή εκείνον του Ζαλόγγου.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Και σε πιάνει μια μελαγχολία….

Μπορώ να κατανοήσω τα κίνητρα, που οδήγησαν τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών να καλέσει τον Πρωθυπουργό ως κεντρικό ομιλητή κατά τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου από το μεγαλύτερο και αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας.

Νεοεκλεγμένος είναι, υπερφιλόδοξος είναι και σε τελευταία ανάλυση είχε την ευκαιρία να μετατρέψει μια συνήθως ανιαρή τελετή, στην οποία ελάχιστοι συμμετέχουν, σε ένα εντυπωσιακό σόου, όπου εκείνος φορώντας την τήβεννο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου και Υπουργών, θα προσφωνήσει τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης. Δεν είναι και λίγο….

Εκείνο που προσπαθώ να κατανοήσω είναι οι λόγοι της αποδοχής της πρόσκλησης από τον Πρωθυπουργό. Του ζητήθηκε από τον Πρύτανη να μιλήσει για τη σημασία της Επανάστασης του 1821. Και δεν λέω ότι δεν έχει ενδιαφέρον να ακούμε τον οποιονδήποτε να εκφέρει τις απόψεις του για το θέμα. Το να θελήσει, όμως, ο Πρωθυπουργός, που από ότι γνωρίζω είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δεν νομίζω ότι έχει ασχοληθεί ειδικά με θέματα Ιστορίας στην καριέρα του, να προσέλθει και να μιλήσει ενώπιον Καθηγητών του Πανεπιστημίου (μερικοί των οποίων είναι και Καθηγητές Ιστορίας) για ένα τέτοιο θέμα, μου δημιουργεί πλείστες όσες σκέψεις για τα κίνητρα.

Η ανάγκη της επιβεβαίωσης και της αποδοχής; Κάποια απωθημένα δηλαδή; Η ικανοποίηση ότι “το πήραμε και αυτό το κάστρο”; Θετική απάντηση σε μια ευγενική πρόσκληση; Είμαι εκλεγμένος Πρωθυπουργός και ο δικός μου λόγος μετράει περισσότερο; Θα σας δείξω ότι το μπορώ και αυτό; 

Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς, με την παραδοχή βέβαια ότι “πίσω από τις λέξεις έρχεται ο Αλέξης”, ‘όπως έγραφε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και τραγουδούσαν οι Ολύμπιανς τη δεκαετία του 70.


Και τότε είναι που “σε πιάνει μια μελαγχολία”…….

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Μουσική Πρόταση: Σtella - Picking Words

Μια νέα παρουσία, που δίνει υποσχέσεις για το μέλλον.

Η Στέλλα Χρονοπύλου, πιο γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Σtella, είναι ποπ τραγουδίστρια, συνθέτρια, ζωγράφος και πολυ-οργανίστρια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ ξεκίνησε να γράφει μουσική.



Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Γλωσσολογικά…

Είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί η Για Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνησή μας σε ότι αφορά τις επιδόσεις της στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι υπάρχει ένας τομέας, όπου έχουμε ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα. Και εννοώ βεβαίως τη συμβολή της στον εμπλουτισμό της ελληνικής γλώσσας.

Μετά τις “τσιπρολογίες”, τους “βαρουφακισμούς” και τα “ψεκασμενικά” έρχονται και οι “κατρουγκαλιές”.

Εντυπωσιακή επίδοση και η συνέχεια προβλέπεται λαμπρή. 



Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ο Τσίπρας, η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο Κόσμος

Ο Αλέξης Τσίπρας λένε κάποιοι απλώς προεδρεύει σε ένα συνοθύλευμα ανθρώπων με εντελώς αντιφατικές ιδέες και προσανατολισμούς και δυσκολεύεται να τους βάλει σε τάξη. Άλλοι λένε ότι αποτελεί κακέκτυπο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τίποτε από αυτά. 

Ο Τσίπρας έχει τη δική του πολιτική ατζέντα, η οποία είναι εξόχως ξεκάθαρη και απόλυτα προσωπική!

Σε μια εποχή που όλος ο κόσμος λίγο ή πολύ έχει υποκύψει και αποδεχτεί  το μοντέλο του νεοκαπιταλισμού, που έχει επικρατήσει σχεδόν ολοκληρωτικά, έρχεται ένας νέος πολιτικός σε μια μικρή χώρα, η οποία βρίσκεται εντός του συστήματος, και το αμφισβητεί, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα. 

Αυτό απαιτεί θάρρος, απαιτεί θράσος και απαιτεί αλαζονεία… Εάν βρει μιμητές γίνεται κίνημα με προοπτικές εξάπλωσης. Και ο Τσίπρας γίνεται ήρωας και σύμβολο. Και τότε χίλια μπράβο του.

Γιατί εδώ που τα λέμε κατά βάσιν αυτή η πολιτική αμφισβήτησης του υπάρχοντος ποιλιτικοκοινωνικού συστήματος είναι η μόνη που μπορεί να δώσει ελπίδες για τη σωτηρία του πλανήτη από την επερχόμενη κλιματολογική καταστροφή.

Εκείνος φαίνεται να πιστεύει ότι θα πετύχει σε αυτή τη δονκιχωτική περιπέτεια και αυτό αποδεικνύουν οι συνεχείς αναφορές του στο ότι ότι κάνει δεν το κάνει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Επίσης σε σύγκριση με τον Ανδρέα Παπανδρέου ο Τσίπρας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Εκείνος είχε πίσω του μια πολιτική κληρονομιά και  ήταν Καθηγητής σε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο. Ο Τσίπρας είχε μια ιλιγγιώδη ανοδική πορεία όντας εντελώς αυτοδημιούργητος!

Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόβλημα;

Ένας πολιτικός, που θέλει να πετύχει διαπραγματευτικά οφέλη για την πατρίδα του θα κάνει τελικά εκείνες τις υποχωρήσεις που απαιτούνται για να μην οδηγήσει τη χώρα του στην καταστροφή.

Κάποιος όμως που έχει βάλει στόχο να σώσει ολόκληρο τον κόσμο, αυτόματα σηκώνει πολύ ψηλότερα τον πήχη των ρίσκων, που είναι διατεθειμένος να πάρει. Και έτσι μπορεί να γίνει εξόχως επικίνδυνος για την πατρίδα του.


Και αυτό φοβούμαι ότι είναι το πρόβλημα με τον Τσίπρα!

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Καινοτομία και Διαφθορά

Σε άρθρο του περιοδικού Nature εξετάζεται η σχέση ανάμεσα στο πόσο προηγμένες στην επιστήμη και την καινοτομία είναι οι χώρες της Ευρώπης σε σχέση με το επίπεδο της διαφθοράς που παρατηρείται σε αυτές.

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο λιγότερη διαφθορά υπάρχει τόσο περισσότερη καινοτομία αναπτύσσεται στη χώρα. Επίσης αντίστροφή σχέση με τη διαφθορά έχει και το ποσοστό του εθνικού προϊόντος που διατίθεται για την έρευνα και την τεχνολογία. Άμεση συνάρτηση με τη διαφθορά έχει ο αριθμός των νέων επιστημόνων που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Το άρθρο αναλύει τις αιτίες του φαινομένου και αποδίδει τις κακές επιδόσεις στους κλάδους της επιστήμης και της καινοτομίες στο φαβοριτισμό, δηλαδή τη χορήγηση κονδυλίων σε ημέτερους και όχι με αξιοκρατικά κριτήρια. Οι πολιτικοί στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις προτιμούν επίσης, εκτός από τα να δίνουν τα χρήματα στα δικά τους παιδιά, να χρηματοδοτούν έργα που θα τους δώσουν ψήφους σε επόμενες εκλογές, όπως στάδια και δρόμους και όχι ερευνητικά έργα, που συνήθως δεν φέρνουν ψήφους.


Οι πίνακες που παραθέτω είναι χαρακτηριστικοί και φαντάζομαι δεν θα νιώσετε καθόλου έκπληξη από τη θέση της Ελλάδας. η οποία μαζί με την Ιταλία έχουν το θλιβερό προνόμιο να είναι ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες με υψηλό επίπεδο διαφθοράς και κάκιστες επιδόσεις στα ποσά που διατίθενται για την έρευνα και την τεχνολογία, καθώς και την καινοτομία, ενώ διακρίνεται και για το μεγάλο ποσοστό νέων επιστημόνων, που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Απορία....

Καλά τώρα!

Όταν ο άνθρωπος λέγεται Baroufakis, αναρωτιέται κανείς, γιατί τόση έκπληξη γι' αυτά που λέει;


Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Αρκάς....ανεπανάληπτος


Από το Έθνος


Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

AA (Aristeros Anonymous)



Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη, από την Καθημερινή


Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Το Μηδέν και το Άπειρο

Σκέψεις ενός φυλακισμένου (από τους πρώην συντρόφους του) επαναστάτη:
Η παλιά αρρώστια, σκέφτηκε. Οι επαναστάτες δεν πρέπει να σκέφτονται μέσα από τα μυαλά των άλλων.

Ή μήπως όχι; Μήπως οφείλουν να σκέφτονται έτσι;

Πως μπορεί κάποιος να αλλάξει τον κόσμο, εάν ταυτίζεται με τον καθένα;

Πως αλλιώς μπορεί να τον αλλάξει;

Αυτός που κατανοεί και συγχωρεί, που θα βρει ένα κίνητρο για να δράσει;

Κι αν όχι, που άραγε θα το βρει;

Arthur Koestler “Darkness at Noon” (Το Μηδέν και το Άπειρο)