Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το μικρότερο τρανζίστορ και ο νόμος του Moore

Μια αυστραλοαμερικανική επιστημονική συνεργασία οδήγησε στην  κατασκευή του μικρότερου δυνατού τρανζίστορ (κρυσταλλολυχνία στα ελληνικά), που αποτελείται από ένα μόνο άτομο φωσφόρου! Αυτή η εξέλιξη σημαίνει το τέλος του γνωστού νόμου του Moore, ο οποίος λέει ότι κάθε 18 μήνες διπλασιάζεται ο αριθμός των τρανζίστορς τα οποία μπορεί να τοποθετηθούν σε έναν επεξεργαστή, εννοώντας βέβαια ότι αυτό επιτυγχάνεται με το να κατασκευάζονται ολοένα και μικρότερα. Για να γίνει αντιληπτή η σύγκριση πρέπει να πούμε ότι το τελευταίο τσιπ της Intel τοποθετεί 2.3 δισεκατομμύρια τρανζίστορς σε απόσταση 32 νανομέτρων μεταξύ τους. Το άτομο φωσφόρου έχει μέγεθος μόνο 0.1 του νανομέτρου! Είναι αντιληπτό ότι μικρότερο τρανζίστορ δεν μπορεί να κατασκευαστεί!
Το μεγάλο και προς το παρόν ανυπέρβλητο εμπόδιο της νέας τεχνολογικής εξέλιξης είναι ότι για να παραμείνουν τα ηλεκτρόνια στο άτομο πρέπει το σύστημα να βρίσκεται σε θερμοκρασία μείον 196 βαθμών Κελσίου!
Έτσι οι προσδοκίες ότι αυτός ο επεξεργαστής θα είναι η αφετηρία κατασκευής κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι για να είναι χρήσιμοι πρέπει βέβαια να λειτουργούν σε θερμοκρασία δωματίου, δεν θα πραγματοποιηθούν παρά όταν λυθεί αυτό το "μικρό" τεχνικό πρόβλημα!

1 σχόλιο:

  1. 1093Τό λιλιπούτιο transistor, κρυσταλλολυχνία ή κρυσταλλοτρίοδος, είναι ίσως η μεγαλυτέρα ανακάλυψις τού 20ού αιώνος. Βεβαίως η εργαστηριακή επιταγή τών 77 βαθμών τής κλίμακος Κέλβιν ή -196 Κελσίου, είναι απαγορευτική, δύσκολος ή οικονομικώς ασύμφορος γιά τήν εφαρμογή σέ θερμοκρασία δωματίου. Πολλές ανακαλύψεις τής συγχρόνου φυσικής κάνουν τόν άνθρωπο νά αισθάνεται...ρολογάς μέ εργαλεία σφυρί καί καλέμι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή