Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Μουσική Πρόταση: Je suis malade Lara Fabian



Αναδρομή....στο 2015

 Ελύτης από τα Μικρά Έψιλον:


Στα χρόνια μας θαυμάζουν περισσότερο το διαμάντι που γίνεται άνθρακας παρά τον άνθρακα που γίνεται διαμάντι. Το αίσθημα της αποτυχίας εξακολουθεί ν’ αποτελεί τον καλό αγωγό των συγκινήσεων μέσα σε μια πλειοψηφία που, θέλοντας και μη, κατέχεται απ’ αυτό το πλέγμα σ’όλη της τη ζωή.


Νέε θυμήσου: δε γίνεσαι δούλος όταν σε υποτάσσει μόνο αυτός που έχει την εξουσία-αλλά κι εκείνος που την πολεμάει.

Η Ελλάδα είναι η χρυσή χώρα της Λιγοσύνης που αχρηστεύει την αξία του αριθμού. Αλλά και η μαύρη χώρα του Άνισου, όπου κανένα πεπρωμένο δεν κόβεται στα δοσμένα του αρχήθεν μέτρα.


Η απόσταση από το “τίποτε” στο “ελάχιστο” είναι πολύ μεγαλύτερη παρ’ ότι από το “ελάχιστο” στο “πολύ”.



Διαβάζοντας τα παραπάνω εντελώς τυχαία σήμερα το πρωί, δεν ξέρω γιατί, αλλά είχα την αίσθηση ότι ο Ελύτης είναι ακόμη ανάμεσά μας και σχολιάζει τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.


Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Γιάννης Βαράκης

 Πέθανε χθες σε ηλικία 79 ετών ο φίλος και συνάδελφος καθηγητής Ανατομίας Γιάννης Βαράκης. Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος, αλλά κυρίως ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Με μεγάλη αφοσίωση στη διδασκαλία των φοιτητών.

Συνεργάστηκα μαζί του ιδιαίτερα στην περίοδο της πρυτανείας μου και ήταν η ψυχή για τη δημιουργία θερινού σχολείου στην Ολυμπία, το οποίο έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Harvard, με μεγάλη επιτυχία.

Ευχή να τον θυμόμαστε πάντοτε και ιδιαίτερα οι νεότεροι. Με αυτό το σκεπτικό έστειλα την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής.


Αγαπητέ κ. Μέγα,

αρχικά επιθυμώ να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στη θέση του Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας.

Πληροφορήθηκα σήμερα την αναγγελία του θανάτου του Γιάννη Βαράκη. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ιατρικό Τμήμα της Πάτρας δεν συνάντησα άλλον διδάσκοντα με την αφοσίωση στη διδασκαλία που επέδειξε ο Γιάννης Βαράκης.

Θα ήθελα λοιπόν να σας προτείνω να εξετάσετε το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενός Τιμητικού Βραβείου Εξαίρετης Διδασκαλίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στο όνομά του.

Θα μπορούσε να απονέμεται κάθε 2-3 χρόνια σε ένα διδάσκοντα του Τμήματος, ανεξαρτήτως βαθμίδας, μετά εισήγηση μιας Επιτροπής π.χ απαρτιζόμενης από τους Διευθυντές Τομέων, η οποία θα αποφασίζει λαμβάνοντας υπ’ όψιν την γνώμη κυρίως των φοιτητών, αλλά και άλλων μελών ΔΕΠ του Τμήματος.

Η απονομή θα μπορούσε να γίνεται κατά τη διάρκεια μιας επίσημης εκδήλωσης του Τμήματος (πχ Τελετή υποδοχής ή αποφοίτησης κλπ).

Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό το Τμήμα Ιατρικής, εκτός από την τιμή προς τον Καθηγητή Βαράκη, θα αποδείξει έμπρακτα τη σημασία που δίνει στη διδασκαλία των φοιτητών.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Νικόλαος Κων. Ζούμπος
Τέως Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής
Πανεπιστημίου Πατρών

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Ποίηση

 Ὅταν σὲ περιμένω

του Ντίνου Χριστιανόπουλου


Ὅταν σὲ περιμένω καὶ δὲν ἔρχεσαι,

ὁ νοῦς μου πάει στοὺς τσαλακωμένους,

σ᾿ αὐτοὺς ποὺ ὧρες στέκονται σὲ μία οὐρά,

ἔξω ἀπὸ μία πόρτα ἢ μπροστὰ σ᾿ ἕναν ὑπάλληλο,

κι ἐκλιπαροῦν μὲ μία αἴτηση στὸ χέρι

γιὰ μία ὑπογραφή, γιὰ μία ψευτοσύνταξη.

Ὅταν σὲ περιμένω καὶ δὲν ἔρχεσαι,

γίνομαι ἕνα με τοὺς τσαλακωμένους.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Το νέο μέλος της οικογένειας...

 Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου γεννήθηκε στη μακρινή Πρετόρια ο νέος μας εγγονός, ο γιος του Κώστα και της Μαπασέκα.

Το όνομά του Nikolaos Molelo (=Φλόγα) Zoubos.


Ας έχει μια ευτυχισμένη ζωή!!

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Απίστευτο και όμως αμερικανικό!

Physician–patient racial concordance and newborn mortality 


In the United States, Black infants are significantly more likely to die during childbirth than White infants. However, whether patient–physician racial concordance improves survival outcomes for Black infants remains unclear. To determine the relationship between newborn mortality risk and the attending physician’s race, Brad Greenwood et al. (pp. 21194–21200) reviewed nearly 2 million records of hospital births in Florida that occurred between 1992 and 2015. The authors also retrieved the names of the physicians in charge of the newborns’ care and determined each physician’s race based on publicly searchable photographs. When cared for by White physicians, Black newborns were approximately three times more likely to die in the hospital than White newborns. However, when Black physicians cared for Black newborns, the mortality rate of Black newborns declined between 39 and 58%. This phenomenon was especially evident in cases of challenging births and in hospitals that delivered relatively more Black newborns. However, physician race had little association with the mortality rate of White newborns. The findings suggest that Black physicians outperform their White colleagues when caring for Black newborns, according to the authors. 


PNAS, September 1, 2020


Τι λέει με λίγα λόγια αυτή η μελέτη;


Αφορά τη θνησιμότητα των νεογνών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, σε σχέση με τη φυλετική ταύτιση γιατρών και νεογνών.


Όταν οι γιατροί είναι μαύροι η πρόγνωση για τα παιδιά που γεννιούνται, είτε είναι λευκά, είτε μαύρα δεν διαφέρει σημαντικά, αν και γενικά είναι χειρότερη για τα μαύρα νεογνά. Όταν οι γιατροί είναι λευκοί, τα μαύρα παιδιά είχαν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν στο νοσοκομείο, από ότι τα λευκά παιδιά!!


Ο σχολιαστής του άρθρου αναφέρει ευγενικά, ότι οι μαύροι γιατροί ενεργούν πολύ πιο αποτελεσματικά από τους λευκούς συναδέλφους τους, όταν περιθάλπουν μαύρα νεογνά. Μήπως όμως θα έπρεπε να πει ότι οι λευκοί γιατροί αποδεικνύονται πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, όταν περιθάλπουν μαύρα νεογνά;