Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Βιβλία που τέλειωσα πρόσφατα

Μπορεί η διάθεση να γράψω την κριτική τους να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή, για διάφορους λόγους, αλλά μια που το διάβασμα δεν παύει να είναι η καλύτερη συντροφιά…

Ας αναφέρω τρία καλά βιβλία που τέλειωσα τελευταία:

Invisible του Paul Auster

Η ενδιαφέρουσα ιστορία ενός ταλαντούχου συγγραφέα και η πολυκύμαντη ζωή του μέσα από τη σχέση του μερικούς "επικίνδυνους"  ανθρώπους που τον σημάδεψαν…


Levels of Life του Julian Barns

Μια συγκινητική ελεγεία πάνω στο πένθος από την (αληθινή) απώλεια της αγαπημένης συντρόφου του εξαιρετικού αυτού Άγγλου συγγραφέα διανθισμένη με στιγμές από μια άλλη σχέση κάποιων ιστορικών προσώπων του προηγούμενου αιώνα. Ένας περίεργος συνδυασμός που μας θυμίζει ότι ζούμε, ερωτευόμαστε και πενθούμε σε περισσότερα από ένα επίπεδα…από τα τάρταρα μέχρι τα σύννεφα…κυριολεκτικά.

Wolf Hall της Hilary Mantel

Το πρώτο μέρος της ιστορίας του Thomas Cromwell του γιού του σιδερά, που έγινε ο ισχυρότερος άνδρας της Αγγλίας στη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου του 8ου. Δοσμένη σαν μυθιστόρημα από μια βραβευμένη συγγραφέα. 


Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Your Face Tomorrow του Javier Marias

Ίσως ότι καλύτερο έχω διαβάσει τα τελευταία τρία χρόνια είναι αυτή η “τριλογία” του Ισπανού συγγραφέα Javier Marias. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μακροσκελές μυθιστόρημα και όχι για τριλογία, μια ιστορία με πρωταγωνιστή έναν Ισπανό που ζει στο Λονδίνο, όπου κάνει μια περίεργη δουλειά, αναλύοντας ανθρώπινους χαρακτήρες για λογαριασμό κάποιων απροσδιόριστων “τρίτων”. 


Ο τίτλος του έργου έχει την προέλευσή της σε έργο του Shakespeare και η δική μου ερμηνεία, που μπορεί να είναι λαθεμένη, είναι ότι έχει να κάνει με την επιθυμία μας, που συνήθως είναι αποτυχημένη, να προβλέψουμε το “πρόσωπο” των άλλων και ιδιαίτερα αυτών που αγαπάμε, στο μέλλον…

Το έργο είναι εμπλουτισμένο με σκηνές και πληροφορίες από τον ισπανικό εμφύλιο, αλλά και από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ιδιαίτερα από τη σκοπιά των μεθόδων κατασκοπείας. Όλα αυτά βέβαια δοσμένα μέσα στην αφήγηση της καθημερινότητας, κυρίως μέσα από αναμνήσεις κατά τη διάρκεια συζητήσεων.

Ένα από τα πιο σημαντικά μοτίβα κατά τη γνώμη μου σε όλο το έργο είναι το θέμα της προδοσίας, τόσο σε προσωπικό, ερωτικό ή όχι, όσο και σε “εθνικό” επίπεδο. Τα πραγματικά γεγονότα στη ζωή του πρωταγωνιστή είναι λίγα στην ουσία, αλλά αναπτύσσονται με έναν πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό του συγγραφέα τρόπο, που θυμίζει Proust και Joyce, ιδιαίτερα τον πρώτο, καθώς δεν αφήνει καμιά σκέψη χωρίς να την ξετυλίξει πλήρως και στη συνέχεια να την τυλίξει ξανά και να την αναποδογυρίσει και να την κρεμάσει ψηλά μετά για να δει πως φαίνεται και απο εκείνη τη σκοπιά.

Ο έρωτας, η βία, η εξουσία και η δύναμη, αλλά όπως είπα ήδη η προδοσία και άρα και η δυνατότητα του να είναι κανείς πιστός στις αρχές του είναι σπαρμένα με αριστοτεχνικό τρόπο μέσα στο βιβλίο και αφήνουν τον υπομονετικό αναγνώστη να τα αναζητήσει και να τα βρει με την ησυχία του. 

Μέσα από τις σελίδες του, που είναι πολλές, αφού πρόκειται για τρία έργα που χωρίς να αλλάζουν το βασικό τους θέμα έχουν τις δικές τους ενότητες και παραλλαγές, ακριβώς όπως ένα μουσικό έργο, ο συγγραφέας κρατά με επιτυχία και δεν αφήνει να ξεχαστεί το βασικό του μοτίβο, η ευθραυστότητα και ευμεταβλητότητα των ανθρώπινων σχέσεων, το απροσδιόριστο αυριανό τους πρόσωπο…

Δεν είναι καθόλου εύκολη ανάγνωση και σίγουρα έχει μεγάλα διαστήματα “αδράνειας”, που δεν θα ενθουσιάσουν τους αναγνώστες που απαιτούν καταιγιστική δράση. Είναι όμως νομίζω ένα πρωτότυπο έργο, ένα έργο ενός συγγραφέα με το δικό του στίγμα, που προσφέρει άφθονη τροφή για σκέψη και προβληματισμό και που όπως είπα είναι διάσπαρτο με πολλά, μικρά διαμαντάκια…

Οι τίτλοι των τριών μερών του έργου είναι:
  1. Your Face Tomorrow. Fever and Spear.
  2. Your Face Tomorrow. Dance and Dream.
  3. Your Face Tomorrow. Poison, Shadow and Farewell.


Στα ελληνικά γνωρίζω ότι έχει κυκλοφορήσει το πρώτο μέχρι στιγμής με τον τίτλο: Το πρόσωπό σου αύριο. Πυρετός και Λόγχη.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ωδή για την ακεραιότητα της χώρας

του Γιάννη Βαρβέρη*

Γνωρίζουν άραγε οι στρατηγοί μας
πως οι φαντάροι αφού μιλήσουν
στο υπεραστικό κορίτσι τους
αφήνουν μαλακά το ακουστικό
σαν να χαϊδεύουν;
Πολύ ανησυχώ
αρχίζω να φοβάμαι
για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.


* 1955-2011 Ποιητής και δοκιμιογράφος

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Κάποιοι είπαν...

“Αν είναι να είσαι τρελός, φρόντισε να πληρώνεσαι γι’ αυτό, αλλιώς θα σε κλείσουν μέσα”.

Hunter Thompson (1937-2005) Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, που έζησε μια ταραχώδη ζωή και αυτοκτόνησε στα 67 του χρόνια.




Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

The Goldfinch (Η Καρδερίνα) της Donna Tartt

Μια έκρηξη που άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού, που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας, μια πανταχού παρούσα και μόνιμα αναζητούμενη μητέρα, ένα μοναδικό έργο τέχνης, ένας αλλοπρόσαλλος παιδικός φίλος, ένας φίλος ώριμης ηλικίας ιδιόρρυθμος και πιστός, μια αγάπη που αναπτύχθηκε μέσα από τις πληγές, ένας απόμακρος και χαοτικός πατέρας, μια οικογένεια που τον δέχτηκε και προσπάθησε να τον ενσωματώσει…
Να μερικοί από τους πρωταγωνιστές μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας, που η μαστόρισσα του είδους Donna Tartt, έπλεξε και ζωγράφισε και κέντησε με αριστουργηματικό τρόπο.
Και μαζί με τους ζωντανούς πρωταγωνιστές, που υποφέρουν και ερωτεύονται και κάνουν απάτες μικρές και μεγάλες και θρηνούν και αναθυμούνται και ζουν μια όχι πολύ συνηθισμένη περιπέτεια στο σήμερα, υπάρχει η σύνδεση με το μακρινό παρελθόν μέσα από ένα αξεπέραστο έργο τέχνης, ένα φημισμένο αλυσοδεμένο πουλί, μια πανέμορφη καρδερίνα, που μοιάζει να κοιτάζει τους πάντες με το αγέρωχο βλέμμα μιας αιχμαλωτισμένης περηφάνιας.
Μια όμορφη ιδέα από μια εξαιρετική παραμυθού, που προηγούμενα έργα της (Η Κρυφή Ιστορία, Ο Μικρός Φίλος) είχαν επίσης κάνει μεγάλη εντύπωση, με ένα γράψιμο, που θα το χαρακτήριζα σε μερικά σημεία του βιβλίου υπερβολικά “κλειστοφοβικό”, που ίσως θα ήθελες να κλείσει κάπως διαφορετικά, αλλά που εν τέλει σε κάνει να αναλογιστείς σοβαρά για τη δύναμη και τη σταθερότητα της μεγάλης τέχνης σε αντίθεση με την αβεβαιότητα και το ευμετάβλητο της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η Donna Tartt, που πήρε το φετινό Βραβείο Pullitzer για την Καρδερίνα, είναι Αμερικανίδα και γεννήθηκε το 1963.