Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

 ΜΕ ΤΗ ΣΚΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ


*Πιστεύω στην ελεύθερη βούληση, με μια όχι μαγική έννοια που στ’ αλήθεια έχει σημασία. Πιστεύω ότι αυτοί που κάνουν το καλό στον κόσμο δικαιούνται έπαινο και ανταμοιβές και σε αυτούς που κάνουν το κακό τους αξίζει να τιμωρούνται, εάν είναι ικανοί αυτοελεγχόμενοι ενήλικες.


*«Ο ντετερμινισμός είναι ο ισχυρισμός ότι «υπάρχει ανά πάσα στιγμή ακριβώς ένα πιθανό μέλλον», αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αναπόφευκτο. Εμείς και άλλοι αυτόνομοι παράγοντες αποφεύγουμε πράγματα κάθε μέρα. Η αιτιοκρατία δεν “δένει τα χέρια σας”, ούτε σας εμποδίζει να παίρνετε και μετά να ξανασκέφτεστε τις αποφάσεις σας, παίρνοντας έναν άλλο δρόμο, μαθαίνοντας από τα λάθη σας. Η αιτιοκρατία δεν είναι ένας μαριονετίστας που σας ελέγχει. Αν είσαι ένας φυσιολογικός ενήλικας, έχεις αρκετό έλεγχο για να διατηρείς την αυτονομία σου, και επομένως και την υπευθυνότητα, σε ένα κόσμο γεμάτο αποπλανήσεις και περισπασμούς.


Τα παραπάνω γράφει ο φιλόσοφος Daniel C. Dennett στο βιβλίο του” I've Been Thinking.”


*Το προηγούμενο αφεντικό μου, ο Gerald Edelman (Αμερικανός Βιολόγος) έκανε μια καλή σύνοψη με μια προκλητική ατάκα: Ελεύθερη βούληση-ότι κι αν σκέφτεσαι γι αυτήν, είναι προδιαγεγραμμένο να την έχουμε.


*Όπως το έθεσε ο φιλόσοφος του 19ου αιώνα Arthur Schopenhauer: Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει αυτό που θέλει, αλλά δεν μπορεί να θελήσει αυτό που θέλει.


Τα αναφέρει ο Anil Seth στο βιβλίο “Being You : A New Science of Consciousness.”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου